TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Ajattara - 2011 - Murhat

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, февруари 21, 2011 0 коментара

Стил......: Dark/Black Metal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Osasto-A
Отнема....: 32 минути

www.myspace.com/ajattara

През 2007-ма година, когато издадоха албума "Kalmanto" и в който за първи път басът забуча по начинът, накарал ги (вероятно) след това да запишат акустичния "Noitumaa", за миг не съм си и помислял, че това би се превърнало в запазена марка на бандата. Ето обаче, как сега с “Murhat” подпечатването на тези мисли е факт. Само 32 минути, но пък предостатъчни, защото имаш усещането, че главата ти, навряна в метална кофа (в ролята на каска), неумолимо бива подложена на стъпкване от пищен нощен парад на маршируващи троли - малък пример с началото на "Veljet". Средното темпо е преобладаващо за целия албум, като странни звуци от разни добавки и хрумки в едва забележими моменти интересно контрастират, бивайки чути нейде зад шумно ракъсваните и хвърчащи наляво-надясно гласни струни на Ruoja (Паси Коскинен). Както винаги досега, Ajattara не изневеряват на себе си и всички песни са изцяло на ясно-неразбираем (за нас) фински език и при добро желание, запомняйки някой пасаж, спретването на окултно заклинание няма да е проблем. Това е и част от чара на тази група. Интересно е да се отбележат чистокръвните ориенталски мотиви в стил Robert Plant в "Aura" и абсолютно неподправения doom в "Ihmisen luku", изобщо "предумишлените убийства", запланувани в заглавието на албума, са представени по един много зрял и умел начин на нас, бедните слушатели. Какво по хубаво от това? Бандата се развива и за тези 10 години от първия си албум досега, освен изграденото вече собствено звучене, броят на нефинландските им фенове няма как да не е нарастнал значително. И показват защо и с този си албум.

+ + + + Плюсове.......:
Как "пее" този Паси!
Специфично звучене, открояващо групата от останалите в жанра.

- - - - Минуси........:
Много идеи, нахвърляни и представени накратко, сякаш са гонили влака.
Малка, но опасна стъпка встрани, която се надяваме да не ги изведе на неправилния път. 

Подходящо за фенове на:
Verjnuarmu, Sotajumala, Mustan Kuun Lapset, ранните Amorphis и др.
Автор: Nightice
-=7/10=-

Categories: , , , ,

0 Response for the "Ajattara - 2011 - Murhat"