TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Turisas - 2011 - Stand Up And Fight

Posted by Today's Metal Crew On сряда, февруари 23, 2011 1 коментара

Стил......: Epic Viking/Power Metal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Century Media
Отнема....: 46 минути

www.myspace.com/turisasofficial

Хм... ако в първата минута, в която вземете този албум в ръце побеснелият кръвожаден воин от обложката не изскочи и не ви отнесе главата, не мислете, че опасността е отминала. Защото съдържанието на диска ще ви развее перчема назад като на Алф и също ще опита да ви отнесе главата, най-вече с убер-могъщите си оркестрации. Честно, малко са метъл албумите, които могат да се похвалят с такава превъзходна, епична и могъща (често ще ви идва наум тази дума, слушайки албума) оркестрация. Още по-хубавото е, че тя е част от нещо още по-могъщо и епично. Защото "Stand Up And Fight" е ориентаран доста повече в посока "пауър" и "батъл" метъл и доста по-малко "фолк" и "викинг" от предшествениците си. Това обаче далеч не значи, че Turisas са изневерили на стила си. А и дори да го правеха, щеше да им е простено, защото албумът впечатлява с много, ама много неща. Като цяло, "Stand Up And Fight" дава усещането, че четете една от онези големи книги (с дебели корици и яки картинки) за епични митологични битки, които виждаме често по филмите. Това много спомага да се потопите в атмосферата на албума и да се почувствате директно в центъра на битката и да споделите емоциите на героите в нея. Отделните тракове, които поне на мен ми направиха особено впечатление бяха три. "Take the Day", която е създадена да се изпълнява на стадион пред 50000 човека (всеки с меч и щит в ръка), "Hunting Pirates", която е малко стряскащо "пиратска" като за Tursisas и "Βένετοι! Πράσινοι!", което се чете "Венети! Прасини!" и означава "Сини! Зелени!". Не че последното има кой знае какво значение, просто авторът на ревюто много държеше да покаже, че знае гръцки. И така, стана време за крайна равносметка. Ясно е, че албумът е добър, но въпросът е - дали не можеше да бъде и по-добър? Дали леката промяна в звученето, забавеното темпо и по-малкото екстремни вокали няма да подразнят феновете? Отговорът, за мен, е... че не ми дреме. "Stand Up And Fight" си заслужава и парите, и слушането. И запомнете ми думите - ще настръхнете, когато чуете хоровете в края на "End of An Empire", затова внимавайте с адреналина, не посягайте към меча и щита и бъдете в мир с мебелите си.

+ + + + Плюсове.......:
Едни от най-величествените оркестрации, които някога съм чувал в метъл албум!
Невероятна атмосфера, в която ще се потопите напълно.
Страхотна и изпипана продукция, за максимално удоволствие от слушането.
Струва си всеки цент, даден за него.

- - - - Минуси........:
Албумът страда на места заради сравнително бавното (средно) темпо.
Екстремните вокали този път са прекалено малко, а иначе страшно им отиват...

Подходящо за фенове на:
Ensiferum, Tyr, Kiuas, Therion, Manowar, Sabaton и др.
Автор: Testset
-=8.5/10=-

Categories: , , , , , , ,

1 Response for the "Turisas - 2011 - Stand Up And Fight"

  1. nucleo says:

    "End of An Era" не е е ли "End Of An Empire"? :)