TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

 • Welcome!

  Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

  For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Sleeping Giant - 2011 - Kingdom Days In An Evil Age

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юли 14, 2011 2 коментара

Стил......: Christian Metalcore
Държава...: САЩ
Лейбъл....: ANGR
Отнема....: ~41 минути 

www.myspace.com/sleepingxgiant

        Неведнъж ми се е случвало да попадна на банда, определяща себе си като "християнски метълкор", но в много от случаите не съм успявал да получа кой знае какво религиозно послание от тях, което явно е честа практика, за да не бъдат "дразнени" феновете, които нямат религиозни виждания или по някаква малоумна причина се самоопределят като "сатанисти". В случая на Sleeping Giant нещата с религиозните послания обаче отиват отвъд границата, след която е невъзможно да не повлияят на мнението на "неутралния" слушател и/или атеист. На тази граница по принцип стоят групи като For Today, чието християнско послание е основен елемент в музиката им, но тук нещата са дори по-сериозни. Наистина, рядко ми се случва да обръщам повече внимание на посланието в даден албум, отколкото на музиката в него, но тук то е основополагащо и просто няма как да не му обърнеш внимание. Даже, ако трябва да съм честен, не се сещам да съм чувал друг албум с толкова силно християнско послание (включително и от For Today). Исус, Бог, Йехова, мир, изкупление, месия, молитви - това са основните теми (и думи), използвани във всяко едно парче в "Kingdom Days In An Evil Age". Или иначе казано - ако не сте религиозен, този албум може да ви дойде "малко в повече".
        Музикално, няма да откриете нищо кой знае колко революционно в него, макар че всеки ценител на качествения метълкор не би имал нищо против да чуе всички тези зарибяващи рифове и смазващи брейкдауни, с които е изпълнен албума. От него като цяло струи една епичност, за която допринася най-вече безупречният този път вокалист Том Грийн. И крещящите му, и чистите му (макар и доста по-редки) вокали са изключително добре изпълнени, ясни, разбираеми и могъщи. Може би това е и една от причините посланието (сигурно казвам тая дума за 10-ти път, но няма как) в албума наистина да излиза на толкова преден план, защото ако пичът просто беше изврякал нещо неразбираемо, никой нямаше да схване за какво става дума. Разбирате ли, човек не може да остане безразличен, слушайки песни като "Tithemi" (хванах се как крещя "алелуя" с всичка сила по едно време), "Morning Star" и закриващата (регулярното издание) "Enthroned". Заради такива песни, за хора като мен, които споделят подобни християнски виждания (макар и очевидно не толкова радикално, колкото Sleeping Giant), този албум е върховен. Чувствах се страхотно, докато го слушах. Толкова изчистен, ясен, откровен, епичен, изпълнен с чувство, вдъхновяващ и едновременно с това зарибяващ, че направо... преоткрих тая банда и открих нещо, което да слушам за дълго време напред.
        Естествено, винаги ще се намери кой да каже "кви са тия сектанти" и да оплюе сътвореното от момчетата, но моят съвет е да не слушате подобни мнения. Искрено препоръчвам "Kingdom Days In An Evil Age" както на всички вярващи фенове на тежката музика, така и на онези, които просто искат да чуят един различен мело-метълкор албум (и досега не успях да намеря правилно определение за стила на групата). Спирам дотук, преди и мен да са обявили за сектант или за проповедник. Който трябва - ще ме разбере.

+ + + + Плюсове.......:
Вдъхновяващ, епичен, искрен и зарибяващ албум.
Невероятни вокали от Том Грийн!
Един от малкото албуми напоследък, в чието послание има смисъл да се заслушаш.
Почитателите на християнската тежка музика ще останат очаровани!

- - - - Минуси........:
Музиката не се откроява с кой знае каква сложност и техничност, но май не е и нужно.
Семплата обложка изобщо не привлича вниманието. Вярвате или не, това е важно.
Love it or hate it. Ако не си християнин, може да ти стане досадно по някое време.

Подходящо за фенове на:
For Today, War of Ages, The Great Commission и др.
Автор: Zorn
-=8.5/10=-

Categories: , , , , , , , , , ,

2 Response for the "Sleeping Giant - 2011 - Kingdom Days In An Evil Age"

 1. draksis says:

  Жесток албум!

 2. Анонимен says:

  Невероятен албум! Направо настръхвам, докато го слушам :X