TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

PIPA да не пипа и сопа за SOPA!

Posted by Today's Metal Crew On петък, януари 20, 2012 10 коментара

www.facebook.com/todaysmetal
    
Надявам се, че сте забелязали колко често призоваваме към закупуването на оригинални албуми и лицензирани продукти. Това е така, защото за нас купуването на оригинални дискове и мърчъндайз от групите, които обичаме, е акт на признание и уважение към тях, чрез който те да разберат, че ние искаме да продължаваме да слушаме тяхната музика. Освен това, нито един APE, WAV или FLAC формат не може да замени огромната наслада от това да отвориш оригиналното CD, да разгърнеш книжката с нейната специфична миризма, да си пуснеш оригиналния диск в уредбата и да чуеш точно това, което групата би искала да чуеш.

Това обаче не значи, че всеки има пари и/или желание да си купува оригинални продукти. Колкото и пари да взима човек, ако се интересува от нови албуми като нас, трудно би могъл да си позволи всичко ново, излизащо на сцената. Това важи с особена сила тук, в България, където повечето интересни албуми дори не се внасят, или дори да се внасят, са на цени от сорта на 30+ лева. Но ако не се внасят, тогава на помощ идват eBay и Amazon, откъдето обаче новите дискове излзиат на още по-солени цени, често надхвърлящи 40 лева. Колко българи могат да си го позволят?

Точно това е причината толкова много българи да си свалят "нелегално" музиката, която харесват. Но какво значи "нелегално"? Нима ако аз получа диск и го копирам за приятел, това е нелегално? Или ако си купя вестник и го дам на колегите в офиса това също е нелегално? Или може би като си купя футболна топка и с нея играем 10 човека това е нелегално и трябва да си играя сам? Глупости! По тази логика, библиотеките са най-големите пирати на света, получавайки членски вносове и давайки книги под наем, без плащат авторски права на авторите им. Във всички случаи, продуктът, който съм си купил, си остава за мен. Вестникът си е мой, дискът си е мой, топката си е моя. Който иска пълното удоволствие от това да има вестник, дискове и топки, отива и си ги купува! SOPA и PIPA обаче биха ви наредили - един вестник на човек и футбол с топка във всеки играч. Само на мен ли ми намирисва на кафяво ухание от това?

Ето защо ние не харесваме това, което се случва в САЩ в момента и не смятаме, че България трябва да остане безразлична, защото това ще засегне и нас. Не харесваме антипиратския законопроект SOPA/PIPA. Колкото и върли привърженици на легалното купуване на музика да сме, колкото и да уважаваме авторското право на любимите си банди, SOPA и PIPA биха разрушили музикалната индустрия. И дано не дойде скоро денят, в който ние да пишем ревюта за албуми, които вие просто няма как да чуете, заради някакви тъпи корпоративни законопроекти.

Аз, като редактор на TMB, прекрасно осъзнавам, че сме сайт, работещ с лейбъли, за които този законопроект може би идва като манна небесна. Но когато тези лейбъли осъзнаят, че просто никой не би слушал 80% от бандите им и на концертите им би имало по ~30 човека ако не съществуваше "пиратството", тогава ще им дойде тежкото осъзнаване. А именно - че без свободното споделяне на файлове, музикалната индустрия ще загине и ще останат само комерсиалните имена, пълнещи с резлива, осрана боза радио и видео ефира.

Преди да завърша, бих искал да кажа, че ние нямаме нищо общо с каквото и да е файлосподеляне. Ако имахме, нито един лейбъл не би ни имал доверие. Ако нещо бе "изтекло" от нас, лейбълите веднага щях да ни отрежат като кисели краставички, защото всички промо албуми, които получаваме, са маркирани с личен воден знак. Иначе всеки ревюър по света щеше да може да лийкне всеки албум 3 месеца преди официалния му релийз. Потретвам - ние почитаме авторското право, спазваме всички закони и уважаваме тези, които ни дават промо материали. Но нито вие, нито те, нито ние сме идиоти. А SOPA и PIPA искат да ни превърнат точно в такива, цензурирайки нашите свободи.

Затова, нека се разберем - подкрепяме купуването на лицензирана музика, но смятаме, че то може да се случи САМО след като вече сме се убедили, че продуктът си заслужава парите. А това може да стане легално само чрез стрийм или като нас - чрез промо. Сещате се кой е другия начин. Така че, my friends, купувайте любимата си музика, щом можете, но не забравяйте да се противопоставяйте с пълна сила на SOPA и PIPA, защото сега може и да ви се струват далечни, но цензурата скоро може да дойде и до нашите глави.

PIPA да не пипа и сопа за SOPA!

Автор: Today's Metal
-=TMB=-

Categories: , , , , , , ,

10 Response for the "PIPA да не пипа и сопа за SOPA!"

  1. Анонимен says:

    Този въпрос има и друг аспект. Според мен едва след като им спаднаха приходите от дискове групите тръгнаха отново по турнета в забравени държави като нашата. Все си мисля, че ако всички си купувахме дискове групи като Haggard и Amorphis никога нямаше да се появят на място като кино "Освобождение" - сега BlueBoxClub. Така че ако някой иска от мен пари - да заповяда на място, с удоволствие му ги давам!

  2. Позволи ми да не се съглася като теб. Продажбите на групите имат пряко влияние върху това колко концерти правят и къде. В Германия, например, се купуват много дискове. В Швеция и Финландия - също. Затова почти няма метъл група, която да не минава през тези държави по пътя на турнето си. Тук продажби почти няма. Я се продадат 50 диска, я не. Говорим за не толкова популярни групи, разбира се. Затова групите идват тук леко насляпо. Изпълняват им се финансовите условия и те идват, защото ако не друго, то поне нищо не губят. Ако имаха продажби тук, те щяха сами да се натискат да идват, а не нашите промоутъри да ги къткат. Затова и като видят пълни зали се изненадват - защото очакват да свирят пред 50 човека, които са си купили албума им + 200, които са го свалили, а идват 2000 ;-)

    От друга страна, може и ти да си прав. И в крайна сметка няма лошо да идват банди, пък какъвто и ще да е поводът ;-)

  3. Анонимен says:

    Нашата държава е някакво забравено от света място,пък да не говорим за предпочитания за музика... Колкото и хора да си купуват албуми,те няма да са много ,а и без това са малко тези,които слушат рок/метъл.Ако дойде банда,която е дебютирала същата година(чийто албум със сигурност не се продава в БГ)и не можем да изтеглим и да чуем съответния албум,защо ще си даваме парите да ги слушаме следователно.

  4. Коментара е (според мен) НАГЪЛ, и принципно няма нищо общо със SOPA и POPA, а е по-скоро опит за оправдание тип бедни сме, затова крадем!
    Всеки месец давам много повече пари за храна, отколкото за музика. Предполагам и вие. И предполагам на никой не му минава през акъла мисълта да вземе и да напълни една количка хапване и беж през касата на ура без да плати, а спецтеното - за дискове. Защотото е много по-лесно да се свали торент, отколкото да се краде храна.
    Не казвам че не свалям музика и видео, но
    - поне осъзнавак какво всъщност правя.
    - купувам нещатата които харесвам.
    - ако пазя нещо което не бих купил, в повечето случаи по скоро не бих го купил, отколкото да го слушам( тоест, компанията и артиста не са на загуба от мен, защото никога не бих дал пари за него)
    Цените на CD са тези, no и itunes, i amazon предлагат дигитални издания на цени около 15 лв. Може да се пазарува без проблем от тях в БГ. Толкова за цените.
    Библиотеките са със специален статут, и правата са уредени по различен начин. Законово.
    Ако дадеш вестника някой да ти го чете, е все едно да дадеш CD назаем, не да го презапишеш. Тогава само един човек ползва продукта, а не двама. Да копираш вестник и да го дадеш на колегата в офиса за да четете двамата едновременно е също толкова незаконно, колкото и да копираш CD. Много по скъпо е, затова и не се прави.
    Grooveshark e удобен и лесен начин за слушане на музика, и за прослушване на албуми, които не можеш и не искаш да купиш.
    За торентите - собствениците на торен сайтове печелят не малко пари, буквално на гърба на други. White Wizzard, които прекъсна турнето си поради финансови причини.
    И последно, за SOPA и POPA. Проблема в законите не е нелегалнто съдържание. Това навсякъде е незаконно, и наказуемо ( ако те хванат) Към момента обаче виновен е човека, който го предоставя, не самия сайт. Ако аз публикувам в този коментар линк към торент с ЛУЛУ, който съм качил аз, ще съм виновен аз и всички сиидъри, за наруване на авторски права( и геноцид, но това е друга тема ;) Според SOPA i POPA, целия сайт може да бъде затоврен , като предоставящ нелегално съдържание. Което лесно може да доведе до затваряне на Wikipedia, заради снимка на някой мушмурок с кутия от Coca Cola в ръка, за неполучено разрешение от КК да се купри по сртаниците на WP. Оттук до цензурата на неудобни мнения по различни( политически) въпроси.
    Та да не бъркаме цензурата с авторското право.

  5. Анонимен says:

    Всъщност, така нареченото пиратство не съществува с появата на Интернет (поне тук в България), а си датира още от 90-те, че и по-рано даже. Спомнете си касетките по рафтовете на магазини като "О.Ч.З." "Hellhorse" и други подобни. Това, че чрез Интернет стана масовост и се популяризира съвсем, поне според мен не е никак лошо и определено заставам зад/пред/върху/под идеята подкрепяна от TDB, защото все още определено си спомням грешките при закупуването на албуми от съответните магазини, след хубавото промотиране от страна на продавачите. Макар според тях нещата да са били доста добри(все пак дори музикалният вкус е страшно субективен), то на мен примерно не са ми допадали(за което си е бил изцяло мой избор да си дам парите) и само са събирали прах. Разбира се, подкрепям бандите които слушам и които ми харесват, но наистина тук са адски скъпи. Целият ни мърчандайзинг е отвратителен и скъпарски.

  6. Анонимен says:

    Към Стоян Денков. Ако ти позволят или имаш възможност да влезнеш в магазина и ненаказумо да си вземеш всичко което искаш да напазаруваш, би ли казал "Не! В никакъв случай, всичко трябва да е законно и да си го платя!"? Честно казано се съмнявам. И да - скъпи са дисковете. Скъпи са и ДиВиДи-тата с концерти и сякакви подобни.Ако всички изкарват средно по минимум 1,5 на месец да приемем, че тогява е редно, но при положение, че трябва да избираш между храната и музиката,а познай кое печели. :) И ве пак, сравнението с библиотеките си е доста правилно, независимо, че е законово.Защото какво правиш когато си препишеш или ксерокопираш част от книгата (каквато и да е тя)? Нарушаваш закона. И то доста директно, но разбира се, човекът който ти прави копието, бил той книжарят или в самата библиотека също се превръща директно в нарушител. По темата може да се каже доста и надали някой се оправдава, че сме бедни и мизерни, а просто (поне тук беше прав), така е по-лесно взимането на решения дали да си закупиш даден албум(ако приемем, че поне 1/4 го правят). Остани със здраве, човече и всичко най-хубаво. Дет се вика, нека метълът и рокът бъдат с теб! :) \m/

  7. Както вече казах, Grooveshark e безплатна алтернатива за прослушване на албуми. Тегленето на торент и последващото закупуване на албума, също. Дисковете не са евтини, но както казах, има доста удачни дигитални варианти.
    Темата е доста дълга. Истината е, че колкото и да мрънкат музикалните компании, че интернет унищожи печалбите им, няма как да съм съгласен с тях. Вярвам, че ако човек не може да изтегли един албум, и няма възможност до го купи, няма да го купи(както вече казах). Не повече от 15-20% процента от хората, изтеглили даден албум, ако нямат възможност да го изтеглят, биха го купили. При масовта музика процента според мен е много по нисък. Според мен спада на продажбите се дължи на куцата им политика по отношение на музиката, и бутане на неща тип гага, мадона и разни черни хора, които разчиатат често на провокативна визия и скандали много повече отколкото музика. Това което посяха 80, сега го жънат. Тва е друга тема
    За цената на дисковете - новите албуми са логично и оправдано по-скъпи. Но никой не може да ми обясни защо албум на Queen ot 76, масово издание ( не някъв диги миги пак, ) струва 30 лв.
    Фокусът на поста ми беше друг - заглавието продполага мнение за SOPA и POPA, а по скоро беше защита на пиратсвото,което колкото и да е удобно, по скоро вреди. И много повече вреди на нашата музика, и пак за пример ще дам White Wizzard, група, която за мен е класа, и която не може да изкара пари да си добута турнето до край. Всъщност, момчетата сами си продаваха тениските и мърча на концерта тук.
    Rock ON, и по повод днешните новини, SLAYER!!!!!

  8. Анонимен says:

    OK
    Всичко е така, съгласен съм с доводите, НО ....винаги има но, нали?
    И примерът ми е следният- сайтовете за свободно споделяне имат реклами! Тоест, тези, които са създали сайта, правят печалба чрез ЧУЖДА продукция.
    Ако се говори за свобода- ами правете го наистина свободно бе, без печалба и наистина за идеята, за къв чеп има реклами, а?
    Не ми казвайте, че все някак трябва да се хоства сайта, да се плаща за поддръжката.
    Чисто юридически, а и чисто човешки, когато правиш нещо уж безплатно, а всъщност извличаш някаква печалба, ти си крадец и измамник.
    При наличието на платени реклами, банери и т.н. на сайтовете за споделяне-собствениците им реализират печалби/облаги за чужда сметка-чиста проба кражба и измама.

  9. Анонимен says:

    Хаха, третият ми коментар вече по темата. Както и да е. Добре де, това ли е най-големият проблем на държавите? Интернет пиратството? А какво става с работодателите, с експлоатацията, с неспазването на законите за Здравословни Безопасни Условия на Труд? Какво става с неспазването на правата на работниците? Или какво ли би било изказването "все отнякъде трябва да се започне.". Дам, това е така, но с това и ще се свърши. Докога ли корупцията ще е над човешкото? Мога да дам не един и два примера за неспазване на доста от нормите в кодекса на труда. Лично на мен са ми се случвали, на мои близки и съм убеден, че не съм и само аз който може да даде подобни примери. Както и да, вече изкривих темата тотално. Благодаря, че изчетохте това. :)

  10. Анонимен says:

    Всъщност, някой кара ли насила рекламодателите да пускат рекламата си в сайта? Не мисля. Правят го заради това, че е посещаваем. Плюс това, ако да речем се спре пиратството, какво става тогава? Чудно ми е, за какво ли ще ми е компютърът за 2 000 лв, ако ли не да джиткам някоя от новите игри, за какво ли ще ми е по-силният процесор, по-големият хард диск и всичко? За нищо, просто за щайга вкъщи. Интересно ми е, дали ще пострада тогава този отрасъл или ще продължи да съществува и да "цъфти"? Темата определено е адски обширна и неедностранна.А що се отнася до закона... Де да беше нарушаван само за това, де да беше...