TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

For The Imperium - 2012 - For The Imperium

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 18, 2012 1 коментара

Стил......: Experimental Metal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Lifeforce Records
Отнема....: ~39 минути 

www.facebook.com/fortheimperium

For The Imperium е колкото млада, толкова и смела финландска група. Момчетата не се страхуват да експериментират и да смесват жанрове, горе-долу така, както вече четвърт век го правят техните чичовци от Waltari. Точно като тях, FTI си играят с жанровете, впускайки се в експерименти с пост-хардкор, груув, ню метъл, алтърнатив, индъстриъл, прогресив, пънк, поп, че даже и блек метъл. Изключително е трудно да се сложи каквото и да е определение на това, което правят пичовете, затова просто го приемете като експеримент и го слушайте като такъв, без да очаквате нещо строго конкретно.

Нещата в този дебют се развиват изключително бързо и динамично и докато мигнете, вече няма да знаете дали още звучи същата песен или дори същата група. Всичко това е супер, особено имайки предвид, че идва от доста млада банда, но суровата истина е, че трудно ще успеете да изслушате албума докрай без да си докарате главоболие. И ако се насладите на организирания хаос и мелодичността в "Creator", хитовата "California Girl", мрачният напев "Hero" или сменящата 10 стила "Die Dead", то мигрената ви е в кърпа вързана, щом стигнете до "Working Class Heroine" и продължите до "Elisa". Там хаосът взима връх и нещата сериозно отиват към неслушаемост. Голямата изненада обаче идва в "Österbotten", в която вокалистът Хаким Хиетико направо ме порази с вокалните си възможности. Този човек не само има много добър глас, но и владее перфектен английски. Лошото е, че не използва гласа си на по този начин и в останалата част от албума... Което само засилва и без това жестокото ми объркване.

Най-интересното е, че вече над седмица слушам този албум и още не съм сигурен какво мисля за него. Като критик не бих могъл да съм по-щастлив от техниката на музикантите, разнообразието в жанровете и страхотния глас (и перфектен английски) на Хаким Хиетико, но като фен не намирам повече от 3 песни в този албум, които да оставя на плейъра си. Затова само ще свия рамене и ще дам на вас тежката дума. Оглеждайте се за този албум в началото на март (05.03.12) и споделете мнение!

+ + + + +
Технично и умело свирене, великолепни вокали, безстрашно експериментиране.
Разнообразие колкото ви душа иска.
Някои наистина невероятни музикални съчетания.

- - - - -
Може с лекота да ви докара главоболие. И/или да ви обърка сериозно.
На места хаосът взима прекалено голям превес.

Подходящо за фенове на:
Waltari, Damned Spirits Dance, Enter Shikari, Igorrr и др.
Автор: Zorn
-=N/A=-

Categories: , , , , , ,

1 Response for the "For The Imperium - 2012 - For The Imperium"

  1. enjnthlf says:

    Хм, интересен поглед над албума :)
    И все пак - някой не би ли поставил някаква оценка? Не че нещо, но това N/A ми изглежда малко обидно, а по моето скромно мнение - момчетата съвсем не го заслужават. Категорично един от най-интересните албуми за 2012та, поне за момента.
    Иначе поздравления, че сте единственият български сайт, който им е обърнал внимание :)