TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Kreator - 2012 - Phantom Antichrist

Posted by Today's Metal Crew On сряда, май 23, 2012 5 коментара

Стил......: Thrash Metal
Държава...: Германия
Лейбъл....: Nuclear Blast
Отнема....: ~45 минути 


Има го оня момент, в който не можеш да си позволиш да кажеш лоша дума за траша, бил той качествен или не. Особено по нашите ширини, огромен процент от метъл феновете са именно заклети трашъри, така че ако ви е мил животът - без лоши думи за траша. Е, на мен лично ми мина времето, в което слушах активно и предимно траш, но никога не спрях да се интересувам от делата на "светата троица" на немския траш и другите големи имена в жанра. И докато някои банди забиха заложиха на оср*н звук, овехтели рифове и замирисаха на евтина бира, а други почнаха да правят неслушаеми експерименти с участието на неадекватни старци (познайте кой визирам), Kreator никога не спряха да бъдат с крак във времето и да вдъхват живот на този вече не особено млад стил.

Още откакто ходех с чисто черна тениска и евтин камуфлажен панталон и в уокмена ми се въртеше презапис от презапис на "Agent Orange" на Sodom, винаги основната цел на слушането на метъл за мен е била здравото куфеене. Като претенциозен куфелюбец, с времето ставаше все по-трудно, но знаех, че за целта винаги мога да разчитам на Kreator. Независимо дали ставаше дума за разпалено обсъждания (на маса) и днес "Renewal" или противоречивия "Endorama", знаех - Kreator си го могат. Миле си го може. И още си го могат! "Phantom Antichrist" е свежото доказателство. Смело мога да обявя този албум за няколко класи по-добър от двата му силни, но колебливи на места предшественици. Тук няма и помен от колебание. Още след предразполагащото към skip интро ме удари такава мощна траш вълна, че дори дядо Рихтер можеше да я оцени. Заглавният трак ме хвърли в стената, а резачката "Death to the World" и епично-мелодичната "From Flood Into Fire" ме свряха беззащитен в ъгъла и ми се нахвърлиха настървено. Без и за миг да губи инерция, албумът продължи да размахва тежки секири, заострени със скоростни сола, запомнящи се припеви и типичните за Kreator тежки, насечени рифове, предразполагащи към бърз вратобол. През цялото време не спираше да присъства и една сурова, но натрапчива мелодичност, която само Kreator могат да докарат толкова дорбе и балансирано. Миле пък вкара дори чисти вокали в някои кратки мелодични пасажи като тази в "Your Heaven, My Hell".

Без да се правя на голям съвременен трашър, не мога да си представя как някой фен на жанра би имал какво да каже срещу този могъщ нов албум на Kreator. Но ако трябва да търсим кусури, винаги можем да ги намерим. Така например можем да кажем, че Kreator залагат на сигурното за поредна година. Ясно е, че са намерили своята ниша и са безспорно силни и сигурни в нея, но някак ми липсват времената, в които Миле и компания можеха да ни изненадат, именно с албуми като гореспоменатите "Renewal" и "Endorama". Защото сега не съм изненадан. Знаех, че този албум ще е безкомпромисна резачка и нямам никакво намерение да се оплаквам от това, но "Phantom Antichrist" ми се стори доста предвидим. Ама здраве да е. Траш!


+ + + + +
Смазващи, убийствени, накълцващи и безкомпромисни рифове и ритъм.
Балансирана мелодичност, страхотни сола и нестихваща енергия.
Съвременен, изчистен, изпипан, тежък звук.

- - - - -
Предвидим... или поне такъв беше за мен.
Държат ниво, но и лека-полека започват да се повтарят, залагайки на сигурното.

Подходящо за фенове на:
Sodom, Overkill, Slayer, Testament, Destruction и др.
 Автор: Undepth
-=9/10=-

Categories: , , , , ,

5 Response for the "Kreator - 2012 - Phantom Antichrist"

  1. Ебати претупаното ревю.

  2. Анонимен says:

    Твое мнение.За мене точно тва е най свежото ревю което съм чел за албума,и то не само за този.Личи си че не е на професионален критик но е готино.
    Само един въпрос:защо няма нови ревюта от 1седмица?

  3. Явно г-н Стефан Топузов още го е яд, че научи нещо за Хърватска по трудния начин. Жив и здрав да е ;-)

    @Анонимен, нямаше материали, защото имахме проблеми със сайта, които вече (май) оправихме. Поздрави!

  4. За Хърватия не се ядосвам, а просто не намирам за нужно да продължавам спора. Но щом държите - от превописния речник на българския език: Хърватия. Точка. И понеже ми излязохте с аргумента, че "на техния език е Хърватска", нека ви отбележа, че на техния език България е "Бугарска". Също така - на колко държави на български имената съответстват с това, което е местния език? Фак оф!

    Иначе това ревю с 500 думи казва общо взето "Да, Кreator e". Невероятно!

  5. Драги Топузов, Хърватска, Хърватско и Хърватия могат да се използват с еднаква сила и да бъдат верни и не ми трябва прЕвописен речник, за да го знам. Продължаваш мазохистично да се излагаш сам с този спор.

    Приемам критиката за текста и ще я разгледам. Но имай предвид, че и ти, също като нас, си доста субективен в мнението си.

    От друга страна, бих искал да те посъветвам преди да си позволяваш да критикуваш чуждото мнение и/или правопис, сам да се научиш да пишеш правилно, грамотно и идейно. Съдейки по текстовете ти, които нарочно си направих труда да прочета преди два дни, имаш огромни пропуски в граматическо и пунктуационно отношение и ако продължаваш да не спазваш добрия тон, ще ме накараш да ти ги покажа. Лошото е, че твоите грешки не са от бързината в писането (каквито често, уви, са нашите), а от чисто незнание. Слез малко на земята и първо виж своите грешки, после чети нашите.

    Дотук беше спорът. Следващите коментари извън темата ще бъдат изтривани без предупреждение или дори четене. Ако някой има нещо за казване ИЗВЪН темата - да ни пише на мейла.

    Приятен ден!