TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Letzte Instanz - 2012 - Ewig

Posted by Today's Metal Crew On петък, август 03, 2012 7 коментара

Стил......: Gothic/Folk Rock/Metal
Държава...: Германия
Лейбъл....: Drakkar
Отнема....: ~61 минути 


10 години минаха, откакто за пръв път чух за Letzte Instanz. Все още се въодушевявам всеки път щом видя обложката на нов техен албум и все се надявам, че с напредването на годините групата ще се развие и ще извади нещо, с което най-накрая да бъде видяна и запомнена извън пределите на родината си, но... Letzte Instanz от 6 години насам правят едно и също. Последните им 5 албума (този включително) звучат адски идентично един с друг и встрани от добрия барабанен звук (който винаги са имали) и няколко открояващи се трака, просто няма с какво да ги запомним.

Тъпото е, че дори няма от какво да се оплача по отношение на качество, изпълнение, професионализъм и талант. "Ewig" е изсвирен чудесно, в типичния за групата стил, изпълнен с много емоция, съдържа няколко напомпани с енергия парчета и все пак... не мисля, че ще го помня дълго. След 2003-та стиловото разнообразие на групата изчезна и пичoвете май забравиха, че Letzte Instanz не е просто поредната фолк рок бандичка или някакво си там кoпиe на Subway To Sally. Липсва разноoбразието, което носеха алтърнатив и ню метъл влиянията, детските хорове и дори спорадичното рапиране от миналото. И това е най-големият проблем в слчуая
- групата с нищо не показва, че върви в крак с времето. Ако не бяха здрави парчета като "Nur Für Uns", "Tausendschön", "Schwarzer Sand" или "Sing!" - единствената творба в албума, осмелила се да заложи на нещо различно като стил, то тогава "Ewig" можеше да бъде издаден със същия успех и през 2006-та, например. Около изброените тракове е пълно с нелоши, но бързо забравими песни като "Blind", "Wieder Einmal Rot", сладникаво емоционалната "Von Anfang An", шумотевицата "Et In Arcadia Ego" и лишените от темпо "Wo Das Meer" и "Mein Kind". Добавете още 3-4 балади, още толкова среднотемпови песни, скучно интро и пoсредственaта "Schuld" и... "Ewig" е готов. Над 2/3 от албума се забравя почти моментално, а след още няколко слушания мозъкът вече упорито настоява да се натисне бутонът "Skip".

Тези, които най-много ще харесат албума, са германците. "Ewig" очевидно е правен според предпочитанията на местната публика, която обаче нaпоследък дoста се е изврaтила. Тези от вас, които разбират немски, вероятно също ще намерят нещо интересно в лириките, защото Letzte Instanz, ако не друго, то винаги имат какво да кажат. Дори да не разбирате немски, пак е възможно (и разбираемо) да се изкефите поне на мощния звук на баса и барабаните, които ще разтресат къщата ви дори при намален субуфер. В заключение мога само да добавя, че "Ewig" е доста по-добър от напълно скучния си предшественик "Heilig" и че тук все пак има 4-5 трака (от час материал), които спасяват положението. Останалото обаче е адски лесно забравимо и прекалено близко до Subway To Sally. На Letzte Instanz просто им е време за промяна.


+ + + + +
Амбициозен напредък по отношение на мащабността и мощта на звука.
1/3 от албума се откроява с добри, запомнящи се идеи и разнообразие в звученето.
Никакви оплаквания към таланта, професионализма и качеството на изпълнението.
Страшно яка обложка!

- - - - -
Ужасно лесно забравим в по-голямата си част.
Огромна липса на разнообразие за пети пореден албум.
Бавно до средно темпо, скучно и дълго интро, безсмислен инструментал в средата.

Подходящо за фенове на:
In Extremo, Subway To Sally, Tanzwut, Mono Inc., Saltatio Mortis и др.
 Автор: Testset
-=6/10=-

Categories: , , , , , , , ,

7 Response for the "Letzte Instanz - 2012 - Ewig"

  1. Анонимен says:

    Аз пък мисля,че не вкуса на германската публика е извратен,а по-скоро този на някои от авторите на ревюта в този форум,който(май трябва да ви припомня)се казва "Today's Metal Bulgaria".Е,тогава какво ми се оплаквате,че нямало рап и ню метъл звучене,нямало детски хорове и индъстриъл!!!Ами няма да има,естествено-това в истинския метъл(бил той хеви,дет,траш,готик,дуум,спийд,пауър,прогресив и какъвто още се сетите подстил)го няма!Виж,в измисления от МTV "метъл" си го има.:Д Като не ви харесва метъла,слушайте си рап или Линкин Парк(не искам да обиждам феновете на групата-Линкин Парк правят качествена музика,но тя не е метъл,както някои твърдят).Слушайте си разните метълкор-емо глупости и wannabe вампирчета и оставете метъла на хората,които знаят какво точно представлява той!Това ревю,така написано,звучи сякаш е писано от някой поп фен или чалгар,роден в средата на 90-те и свързващ метъла с групи като P.O.D.да речем(е,сори,ама това не е метъл,даже рок не е,а някакъв хип-хоп с пънк примеси)!Такива "разбирачи" има да ги ринеш с лопати-такива познати имам и аз!И какво ме грее каква била обложката на някакъв албум,че чак и като плюс сте го отбелязали?!Аз албума ли ще слушам или ще му гледам обложката!Ако ще и на обложката слон да изнасилва жираф,ако албумът е добър,това няма да ми пречи да харесвам групата!Ако ще и най-професионалното направената обложка да има,ако музиката е боклук,този албум втори път няма да си го пусна!И да ви светна-стига сте смъквали от оценките на албумите заради това,че групата имала влияния от някоя друга!Ехо,вие в коя година живеете бе?!Това е 2012-има хиляди(може би милиони)групи,тоест няма как да не си повлиян от някого!Не живеем в 1969г.,когато е имало 5 групи на кръст!И не,не съм кон с капаци и знам,че метълът понякога се смесва и с други музикални стилове,но и това трябва да има някакви граници!Стига в ядрото на крайния продукт да стои метълът(и като цяло рок музиката),а влиянията от останалите стилове да са просто привкус,тогава всичко е ОК.Затова никой метъл фен(който има поне малко мозък)не отрича и не хули групи като Pantera и Exhorder и затова на всеки му е ясно,че 99% от т.нар.метълкор групи не са метъл.Всъщност те нямат общо и с хардкора,ама айде!:Д Това е просто поредния лошо направен печалбарски американски полуфабрикат,който до 5г. ще изчезне,също както стана с неото!

  2. Явно не си хванал идеята на автора, прав ли съм? Изразявай свободно мнението си, но ще те помоля да смекчиш тона следващия път. Подобен "feedback" не приемаме.

  3. Анонимен says:

    Значи ревюиращите могат да пишат редица глупости,а в някои ревюта и да псуват самите групи,а когато някой им напише истината,става по-черен и от дявола,а?Ревюиращите ви могат да ни занимават "колко били готини краката на някоя вокалистка" и да не кажат нищо по същество за музиката на самата група.Ето това само при вас го има!

  4. Явно нещо сме те афектирали, за което ти се извиняваме. Но да говориш, че сме те очернили и че не говорим за музика?! Айде, чак пък ;-)

    Препоръката ми - не чети тук, а си купи някое списание или прочети ревютата на колегите по другите сайтове. Има голяма възможност да попаднеш на добри материали. Глупостите остави на нас ;-)

  5. Анонимен says:

    Facebook линка дето сте сложили редиректва към страницата на Everyone Dies In Utah. Няма да е зле да го оправите :)

  6. Мерси много! Fixed!

  7. hubi says:

    Познавайки човека, написал тези редове, много се учудвам на ниската оценка. Аз му казах същото за групата преди 3 години и той остро не се съгласи с мен ;) Явно му e дошъл акъла ;)

    Аз мисля че албумa е по-слаб и от Heilig. Тази година бях на Totentanz Fest и там изпълняваха песни от този и звучаха толко слабо че даже немците ги гледаха объркано. Лошото е че много немски групи са тръгнали по наклонената плоскост на посредствеността, което се чува в последните албуми на Tanzwut, Saltatio Mortis, Unheilig и Down Below. Последните не харесвах и преди, но с ревюто за тях тук се смях поне 5 пъти :D~

    А уважаемият критик горе веднага го хващам че не е чувал нищо на Instanz, камо ли от 2003-та откогато датират влияния като рап и алтърнатив в тяхната музика. Човек който не е слушал Gotter auf abruf не трябва да говори на тази тема. Само казвам, не искам и аз да му предизвикам гнева.