TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Between The Buried And Me - Parallax II: Future Sequence

Posted by Today's Metal Crew On неделя, септември 23, 2012 6 коментара

Стил......: Avant-garde/Progressive Metalcore
Държава...: САЩ
Лейбъл....: Metal Blade
Отнема....: ~73 минути 


На пръстите на едната ръка се броят случаите, в които съм бил впечатлен от голямо музикантско майсторство в метъла. Какви ли не виртуози са ми минавали покрай ушите, но само два пъти съм си казвал "Мамка му, това е нещо голямо". Първият беше, когато чух "Cybion" на Kalisia (нечовешки добър албум), а петият път... е сега. Останалите 3 пъти е ставало дума само за отделни песни, но не и за цели албуми. Сега говорим за цял, концептуален албум, започващ и завършващ по грандиозен начин, изсвирен с много смел размах, мащабно звучене и щедра щипка (къде ти щипка, цял черпак!) гениалност, за която дори не подозирах, че съществува в BTBAM.

"Parallax II: The Future Sequence" е втората част от концептуалното пътуване на двамата главни герои през времето и пространството, в опит за откриване на нови светове и за надникване в дебрите на човешкото съзнание, за да може човечеството да се отърси от своите недостатъци. Още отварящата "Goodbye To Everything" ни загатва, че ни очаква нещо изключително мащабно, артистично, авангардно и театрално. Тя моментално ни потапя в тайнствената космическа атмосфера от обложката, а последващата я "Astral Body" напомня, че все пак ще слушаме прогресив метълкор и служи за нещо като преход към първото епично бижу в албума "Lay Your Ghosts To Rest". С дължина от точно 10 минути, в този трак се разбира какво наистина могат BTBAM. Екстремно начало с безброй ноти, много техника, сложни неравноделни ритми, постоянна смяна на темпото, театрално-циркова музика за разбиване на стереотипите, още ноти, още сола, още неравноделност, космически клавишни включвания, затишие, буря от рифове, финал. Но ако мислите, че всичко се изчерпва тук, помислете пак. Защото в албума има още 3 песни с дължина от ~10 минути! Те са съответно "Extremophile Elite", в чиито край има соло, напомнящо леко за неравноделността на българската народна музика (или само на мен ми се струва така?), екстремната "Telos" и адски сложната "Melting City". Всякакви рекорди обаче бие гениалният, грандиозен, 15-минутен епос "Silent Flight Parliament", в който клавишните играят голяма роля, а атмосферата и театралните елементи са на MAX. Сред по-кратките творби се откроява най-вече "Bloom", чието напрегнато начало се разлива в неподозирани посоки, включително в лек рапкор и... 50-тарски рокендрол.

Тук се стараем с малко думи да кажем възможно най-много, но нито писаното слово, нито бързата реч са способни да опишат обстойно всичко, което има в "Parallax II: Future Sequence", без читателят/слушателят да се измори от четене/слушане. Цялото това стилово разнообразие и контрастите между екстремни и чисти вокали е издигнато на едно ново, извънредно високо ниво. Това не е просто прогресив метълкор албум, а цяла екстремно-мелодична пиеса! Много групи могат да са технични, неравноделни,
сложни, прогресив, джент и каквото още там решат, но в сравнение с това ново лице на BTBAM, всички те губят двубоя. Това е така, защото "Parallax II: Future Sequence" предлага на слушателя нещо много повече от някаква показност от рода на "Вижте как мога да свиря на 10-струнния си бас". Той е завършено произведение на изкуството, при което не е задължително да си "прогресар", за да го харесаш. В случая дори няма значение дали съм обективен или субективен. Оценка, по-малка от максималната за подобен продукт е просто немислима.

+ + + + +
BTBAM звучат по-технични, по-концентрирани, по-мощни и по-добре от всякога.
Толкова много елементи, сложни преходи, техника и разнообразие не се чуват всеки ден.
Целият албум звучи като един грандиозен 73-минутен трак, разделен на условни части.
Атмосферата те поглъща още в първите 20 секунди и не те пуска до самия край.
Няма как да предположите какво ви очаква във всяка следваща секунда.

- - - - -
Чудно ми е как ще успеят да запомнят и да изсвирят всичко това на живо някой ден...
Всички недоволни могат да недоволстват само на субективна основа.

Подходящо за фенове на:
The Human Abstract, Periphery, Born of Osiris, Mastodon и др.
 Автор: Undepth
-=10/10=-

6 Response for the "Between The Buried And Me - Parallax II: Future Sequence"

  1. Анонимен says:

    Гледах го тоя албум по сайтовете и щях да го подмина, ако не беше това ревю! Много благодаря! Даже мисля да си го купя!

  2. Анонимен says:

    Албумът наистина е невероятен (както и този на Kalisia). Много точно сте успели да го опишете макар да могат да се каже още 10 пъти по толкова за него. Просто нещо гениално, което можеш да чуеш много, много рядко.

    П.С: Очакват ли се ревюта за новите албуми на Kamelot, Machinae Supremacy (постнахте им последния сингъл и предполагам, че отговора е да, но все пак питам, пък и ми се струва, че едно интервю с тях, ще бъде доста интересно), Three Days Grace ?

  3. Факт е, че може да се каже много повече за него, но нали гледаме да се поберем в 3-4 абзаца максимум... няма как. Радвам се, че поне от ревюто се хваща "идеята" ^^

    Очакват се ревюта с всички изброени банди, но промо материалите се бавят доста, та ако изобщо пристигнат, ще е добре... Интервюто с MaSu също го мислим отдавна, но да видим, защото Спайнфарм не са ней-отзивчивия лейбъл, с който сме работили :D

  4. Анонимен says:

    Имам един, навярно глупав въпрос, но все пак ще попитам. От къде бих могъл да купя албума, така че

    - да ми излезе най-евтина доставката?

    или

    - най-голям процент от парите да отидат за групата?

    Въпроса се отнася не само за този албум но и за който и да е който излезе в БГ.

  5. Можеш да си купиш напълно лицензирано и легално копие и в България, от Wizard. Аз лично си го поръчах от там, цената е около 22 лева. Доствката не знам колко е, аз си ги взимам от място. За процент за групата - нямам идея, но по-легален начин от това надали ще намериш ^^

    Оригинални албуми по принцип можеш да търсиш на много места, но в Wizard най-често са на най-добри цени, с малки изключения. Иначе по някакви случайности се намират добри цени и при (неадекватниците от) Сиела (Mall of Sofia, CCS), при добре заредените Public (The Mall) и много рядко в адски завишаващите цените Orange.

    Дано съм ти бил полезен ;-)

  6. Страхотен албум!