TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Stigmata - 2012 - Основано на Реалных Событиях

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, октомври 01, 2012 1 коментара

Стил......: Metalcore/Post-Hardcore
Държава...: Русия
Лейбъл....: Navigator Records
Отнема....: ~47 минути 


Напоследък все по-често очакванията ми към албумите изобщо не се сбъдват. Чаках повече от два месеца, за да проверя дали Stigmata наистина не знаят накъде да поемат, но... този път бях прав. Stigmata са талантлива млада банда, която започна кариерата си, издавайки много свеж материал. Но с течение на времето пичовете започнаха да се повтарят и в новия си албум, пети подред, продължават да звучат като дебютанти. Колкото и да са ми симпатични и колкото и да харесвам руската сцена, не мога да кажа с чиста съвест, че "Основано на Реалных Событиях" ми достави кой знае какво удоволствие от слушането.

И все пак, албумът не е лош. Ако човек за пръв път се сблъсква с групата, вероятно ще остане приятно впечатлен от парчета като сингъла "До Девятой Ступени", тежката "Совершенный Человек", баладата "Не Забывай" или хитовата "Сожженный до Тла" (с участието на Антон Лиссов от Jane Air). Оттам нататък обаче просто няма от какво да се изненада човек, ако ще да ги слуша и за пръв път в живота си. Ако пък сте "стар" фен, може да се зачудите дали всъщност не слушате някой от старите им албуми, защото Stigmata не са мръднали ни на йота от "Мой Путь" досега. Нелоши, но предвидими композиции като "Время", "Схватка", украсената с дъбстеп "Камикадзе", поредната среднотемпова "Начнется Война" и алтернативно настроената (и закриваща) "О Чем Ты Грустишь" доста натежават във времето и звучат като 7-минутни, просто защото в тях до болка се повтарят едни и същи елементи, а всеки опит за разнообразие не носи необходимата енергия и само забавя вече жадувания завършек.

Вокалите на Артьом са един от големите плюсове на албума. Той използва както страхотни чисти, така и 3 вида крещящи вокали - нещо, на което редица вокалисти с право биха завидели. Откъм звук също не можем да се оплачем. Дори малкото добавена електроника се вписва отлично. Но виж, темпото вече е друго нещо. През повечето време то е средно, често бавно, преобладавщо монотонно и прави слушането трудно след средата на албума, ако човек не си вземе малко почивка. Припевите също си приличат адски много един с друг (че дори и с припевите от предните два албума), а ако човек е фен от по-отдавна, ще може да предположи какво точно дебне във всяка следваща секунда от "Основано на Реалных Событиях". Както винаги, бих препоръчал групата на всеки фен на рускоезичния модерен метъл, но този път го правя с "едно на ум", защото Stigmata отдавна трябваше да "узреят", а това така и не се случва...

+ + + + +
Много добри вокали от Артьом Лоцких, който е просто като машина зад микрофона.
"До Девятой Ступени", "Не Забывай" и "Сожженный до Тла" са доста силни парчета!
Умели преходи от агресия към мелодия.

- - - - -
Повечето парчета в албума са предвидими, особено за "стари" фенове.
Преобладаващото средно темпо изобщо не им прави добра услуга.

Тоталната липса на енергия и свежи идеи на места са направо учудващи.

Подходящо за фенове на:
Amatory, Rashamba, Kambodge, Jane Air, Naily, Neonate и др.
 Автор: Stahli
-=6/10=-

1 Response for the "Stigmata - 2012 - Основано на Реалных Событиях"

  1. Анонимен says:

    Напишете ревю на AxeWound - Vultures, албума е къртач :)