TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Manntra - 2012 - Horizont

Posted by Today's Metal Crew On вторник, ноември 27, 2012 0 коментара

Стил......: Industrial Metal
Държава...: Хърватия
Лейбъл....: Kontra Music
Отнема....: ~33 минути 


Преди няколко години Omega Lithium изненадаха приятно индъстриъл метъл феновете, показвайки, че този стил може да се прави качествено и в нашата част на Европа, при това на учудващо добро ниво. И с риск да си навлека гнева на някои банди и фенове от нашия полуостров, по тези земи няма много качествени проекти, които да извадят повече от 1-2 сносни песни в този стил (освен може би Neurotech). В Хърватия обаче вече има две такива банди, след като Золтан и Марко от Omega Lithium създадоха Manntra - електро метъл група с текстове на хърватски.

Ако сте се чували хърватска фолклорна музика, сигурно сте се учудили колко е сходна тя с нашата. Точно затова бях приятно изненадан, когато Manntra пуснаха своя първи сингъл "Kiša", започващ именно с хърватски фолклорен мотив, който някой лесно би могъли да сбърка с български при други обстоятелства. Песента е много подходяща, за да разберете бързо каква музика правят Manntra и в общи линии тук важи правилото, че ако харесате нея, значи вероятно ще харесате и остатъка от албума. Песни като "Gorki San", "Vjeruj Ponizno", "Balkanska" и "Monstrumi" също ползват немалко фолклорни мотиви, докато "Manntra", хитовата "Nebitna" и вторият сингъл "Horizont" залагат на по-праволинейно електро метъл звучене. Различна от всички други песни в албума пък е мрачната "Na Svijetlu", в която голяма роля имат пианото и ефирните женски напеви, напомнящи малко за тези в "Sonne" на Rammstein.


Балканското ни сходство е в основата на това хърватският език да бъде сравнително лесно разбираем за нас. Благодарение на това ми беше лесно да запомня бързо някои от текстовете в "Horizont" и дори да излъжа няколко човека в офиса, че мога да говоря свободно хърватски (поздрави, г-н Кънев). Но преди да се отклоня съвсем и да завърша този материал, не мога да не споделя и основните си недоволства от "Horizont". Те са насочени най-вече към вокалите на Марко, който има подходящ за стила глас, но му личи, че все още не е завършен вокалист. Така де, за този стил никога не са били нужни някакви елитарни певчески умения, но все пак мисля, че има още какво да се желае от вокалите. Оттук нататък "Horizont" е един добър, опростен и запомнящ се електро метъл албум, какъвто е почти невъзможно да се намери в тази част на континента и който от днес можете да купите или да свалите напълно безплатно и легално на този адрес.

+ + + + +
Може би първият успешен опит за група от Източна Европа да прави електро метъл на родния си език.
Мощен и изчистен саунд, с тежки китари и разнообразна електроника.
Добре поставени и балансирани фолклорни елементи.

- - - - -
Определено има какво още да се иска от вокалите.
Тракове като "Manntra" и "Monstrumi" са малко еднообразни сами по себе си.

Подходящо за фенове на:
Omega Lithium, Black Light Discipline, Neurotech, Ruoska, Rammstein и др.
 Автор: Testset
-=7.5/10=-

Categories: , , , , ,

0 Response for the "Manntra - 2012 - Horizont"