TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

 • Welcome!

  Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

  For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

NulldB - 2012 - Endzeit

Posted by Today's Metal Crew On сряда, ноември 21, 2012 3 коментара

Стил......: Alternative Metal/NDH
Държава...: Германия
Лейбъл....: AFM
Отнема....: ~42(+15) минути 


Като един от малките източници за каквато и да е информация за NDH сцената по наши земи, нямаше как да не се зарадваме, когато в пощата пристигна новият албум на nulldB - група, все още не широко известна извън родината си, но набираща бърза популярност на местната сцена. "Endzeit" е само втори албум за nulldB, но момчетата звучат като много добре сработена германска машина, тъй като свирят заедно вече доста години. Точо затова "Endzeit" е специфичен албум, който сякаш няма аналог извън Германия и не би могъл да се създаде никъде другаде.

Стилът на nulldB варира някъде между алтърнатив, кросоувър, индъстриъл и ню метъл, с подчертано NDH и deutschrock звучене. Интересното при тях е, че те не пасват точно в нито един от тези жанрове, което е и основната причина "Endzeit" да бъде толкова интересен. За пример веднага давам отварящата "Tyrannei", която удря с тежки насечени рифове и дори няколко крясъка, но през цялото си времетраене държи и една страхотна мелодична китарна линия
. Подобни запомнящи се линии и мелодии са пръснати из целия албум. Така например заглавната "Endzeit" има адски зарибяващ почти пънк-рок припев с тих електронен лийд за фон, "Leben" залага на изцяло мелодична постройка в духа на Oomph!, а "Kaltes Herz" е сходна по мелодичност с някои от последните неща на Die Toten Hosen. По-ориентирани към NDH пък са парчета като "Roter Regen", "Kinder Des Zorns" и "Freiheit", докато към кросоувър и алтърнатив клонят "Taub Blind Stumm", "Versuch Es Doch" и затварящата "Die Jagd Beginnt".

"Endzeit" бележи сериозно развитие за групата, която бързо е израснала от дебютния си албум до днес. Звукът на nulldB вече е много по-тежък и масивен, композициите са по-мелодични, разнообразни и интересни и като цяло в него няма нито едно слабо парче. Разбира се, като всеки субективен тип и аз имам своите забележки и на места сякаш очаквах да се случи нещо супер готино, пък то не се случваше, затова не мога да кажа, че "Endzeit" е перфектен. Шлифованото му звучене обаче, редом с готини идеи като удачното включване на детско пеене и детски хор на места ме убедиха напълно, че този албум и тази група заслужават популярност и предразполагат към дълго слушане занапред. За финал - ето ви и един кратък тийзър към албума.

+ + + + +
Разнообразно, интересно и открояващо се звучене, възможно за постигане само в Германия.
Наличие на много и запомнящи се мелодични пасажи, линии и припеви.

Някои учудващо добри композиционни решения.
Далеч от идеята за каквото и да е копие на Rammstein.

- - - - -
Тук-там очакваш да се случи нещо, което да те накара да избухнеш, а то... невинаги се случва.
Не разчитайте на огромна инструментална виртуозност на изпълнението.

Подходящо за фенове на:
Pronther, Hämatom, Oomph!, Schock, Betontod, Rammstein и др.
 Автор: Testset
-=8/10=-

3 Response for the "NulldB - 2012 - Endzeit"

 1. Max_Might says:

  Името на групата има ли нещо общо с това:

  http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.dbnull.aspx

  :D :D :D

 2. Хаха, преди да разбера, че това е група (преди 2-3 години), мислех, че става въпрос за някаква софтуерна грешка в изписването :D Но впоследствие се зарибих и... съм много доволен от това ^^

 3. Анонимен says:

  Дано е толкова добър колкото го описвате. Но аз на вас ви вярвам ;)