TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Omnium Gatherum - Beyond

Posted by Today's Metal Crew On вторник, януари 01, 2013 1 коментара

Стилът: Melodic Death Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Lifeforce
Отнема: ~57 минути 


Omnium Gatherum са една от онези много, ама много добри групи, за които е почти невъзможно да чуеш лоша дума, но същевременно не можеш да си ги представиш като някаква култова формация или като хедлайнер на наистина голям фестивал. Просто тяхната музика е малко по-странна и определено не е за широката публика, тъй като не предразполага към праволинейно припяване и куфеене, а вместо това се стреми да въздейства повече на емоционално ниво. Един вид "метъл за ценители".

"Beyond" съдържа в себе си няколко основни елемента. Първият, разбира се, е типичният леден фински мелодет, който можем да чуем в "The New Dynamic", "In the Rim", "Formidable" (личен мой фаворит в албума), "The Sonic Sign" и "Living In Me". Вторият и по-малко застъпен елемент е смесицата от дуум и прогресив метъл в песни като 8-минутната "Nightwalkers", 6-минутната "The Unknowing" и почти 11-минунтния финален епос "White Palace". Третият елемент пък е свързващото звено между останалите два и той е... меланхолията. Артуъркът ще ви обясни за какво говоря по-добре отколкото моя беден речник, но все пак, в целия "Beyond" се усеща една странна тъга и минорно настроение, сякаш скрити зад леко прозиращ черен плащ, за да не си помисли някой, че Omnium Gatherum са се разчувствали. Меланхолията взима връх най-вече в изненадващата за мен "Who Could Say", където тежките китари и супер дълбоките ревове на Юка Пелконен отстъпват място на чисто пеене и мелодични рифове. Изключително силна песен, която определено ще изненада феновете на OG, тъй като чистите вокали са рядкост в тяхната музика. Такива всъщност се срещат на още няколко места из албума и определено се вписват добре в звученето на групата, затова и се надявам, че ще бъдат използвани дори повече завбъдеще.

Продължавам да мисля, че Omnium Gatherum стоят на границата на гениалността, но все още не са направили решаващата крачка, с която да я прекосят. Така де, няма спор, че "Beoynd" е страхотен и много силно въздействащ албум, но ако трябва да съм сурово честен, лично аз се съмнявам той да е албумът, с който OG да направят големия пробив и да достигнат и до не чак толкова задълбочените мелодет ценители. За това ще е нужен голям шедьовър, какъвто "Beyond" почти се е получил... но само почти. Което пак никак не е малко.


+ + + + +
Силно емоционален/въздействащ и едновременно с това много тежък албум.
Цял калейдоскоп от стилови похвати, умело вплетени един в друг.

Полиран и като цяло много добре изпипан саунд.

- - - - -
Някои извънредно дълги парчета, от които цялостното слушане натежава малко.
Още малко кийборди и чисти вокали може би нямаше да навредят.

IF YOU LIKE
Insomnium, Before The Dawn, Nightrage, Kalmah, Amorphis и др.

Автор: Testset
[8/10]

1 Response for the "Omnium Gatherum - Beyond"

  1. Анонимен says:

    Непременно ще го чуя!Напоследък много подобни неща слушам.Мерси за ревюто!