TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Eisenherz - Fluch Der Zeit

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, февруари 21, 2013 5 коментара

Стилът: Dark/Gothic Metal/NDH
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: DOTT
Отнема: ~48 минути


Носталгията ме удря здраво напоследък. Първо чух нов албум на Der Bote след 8-годишно прекъсване (и не го  харесах), а сега, 7 години след своя дебют, Eisenherz също се завръщат с нова творба. Явно времето лети, но точно това време винаги ме кара да завишавам очакванията си. Ясно ми е, че Eisenherz не са умували 7 години нон-стоп върху този си албум, но като ще се издава рядко - нека поне качеството е за сметка на количеството.

Затова очаквах или грандиозен шедьовър, или тотален провал с албум, пълен с остарели през годините идеи. Но не познах и с двете. Всъщност, Eisenherz звучат точно така, както би трябвало да звучат през 2013-та. В основата на техния NDH-готик метъл са останали ниските (и често екстремни) вокали на Хайнц Цюрл, високият глас на вокалистката Ивоне и тежките, ниско настроени китари от дебюта, но прогресът е осезаем във всяко направление. Клавишните и симфоничните партии са изчистени и реалистични, вокалите са ясни и разбираеми, а китарите и басът не се губят в цялата тази многопистовост. Виж, барабаните можеха да бъдат с по-добър звук, защото фусът често звучи размазано и неприятно, а соловият барабан е глух и тих. Силните каси също се губят на места, където вместо водещ ритъм се чува някакво далечно удряне на краш и потракване, което да ни подсеща, че все пак в парчето има някакви барабани.

След този аудиофилски анализ без претенции за пълна достоверност (зависи на какъв preset слушате), ще ви кажа набързо няколко думи и за най-открояващите се песни в "Fluch Der Zeit", делящи се условно на две основни групи. В първата групичка влизат разкуфяващите "Du Liebst Mich Nicht", "Du Bist So Kalt", "Manipulator", "Vampir" и хитовата "Fluch Der Zeit", в които насечените рифове и симфо-елементи правят всичко възможно да раздвижат врата ми. Другата основна група включва мрачни, среднотемпови и мачкащи парчета като "Racheengel", "Schlampenball", "Scheintott" и (особено!) "Schicksal". И макар при тях куфеенето да е по-бавно, те са с една идея по-тежки от другите композиции и наистина се открояват след 1-2 слушания.

"Fluch Der Zeit" далеч не е пълен с най-оригиналните композиции на света, но това не му пречи да бъде приятен за слушане и да внесе разнообразие в плейлистите на готик/NDH феновете. Също така мисля, че трудно ще харесате на 100% съдържанието в него и все така трудно ще го включите в ежедневния си плейлист. Затова най-добре сами му дайте няколко (не само един) шанса, пък... каквото курсор покаже.
 
+ + + + +
Сравнително добър звук и продукция.
Разнообразие от вокали - мъжки, женски, ниски, високи, екстремни и прочие.
Тежък китарен саунд, реалистични оркестрации, сола, запомнящи се мелодии.
Съчетание от тежест, мрак, мелодия и предразполагащи към куфеене рифове.

- - - - -
Не особено оригинален откъм идеи.
Звучи наивен и дори недомислен на места.

IF YOU LIKE:
Leichenwetter, Schwarzer Engel, EWIG, Eisheilig, Unsun, Rammstein и др.
 Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

5 Response for the "Eisenherz - Fluch Der Zeit"

  1. Анонимен says:

    Ще се чуе. Титане, що така нещо напоследък май няма много (качествени) индъстриъл неща? Задават ли се интересни неща/ревюта?

  2. Задават се, задават се ;-) От началото на годината излязоха A Life Divided, Digimortal, Der Bote, Vega Nova (макар да не е метъл), а очакваме през април (своевременно и ранно отразен от нас) нов Stahlmann. Повечето албуми обаче идват сравнително изненадващо, така че просто трябва да сме нащрек ;-)

  3. Анонимен says:

    Между другото новият KMFDM е изтекъл тия дни предварително (с лошо качество). А Vega Nova се оказаха нелош проект, и изобщо идеята с "външните" ревюта е много яка, евала ;)

  4. Анонимен says:

    Здравейте, ще има ли ревю на Sempiternal на Bring Me The Horizon? :)

  5. Да, вероятно още тази седмица ;-) Виж фейсбук страницата ни за повече инфо по въпроса :-)