TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Heavatar - Opus I: All My Kingdoms

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 07, 2013 0 коментара

Стилът: Power Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~47 минути


През 2012-та Van Canto си взеха почивка от концертния живот и през това време "мозъкът" на групата Щефан Шмидт създаде Heavatar - проект, съчетаващ епичен пауър метъл с елементи на класическа музика. Тези класически елементи всъщност включват цели пасажи от произведения на Бах, Бетовен и Паганини, вплетени умело в "All My Kingdoms".  

На пръв поглед, това е поредният пауър метъл албум. В него няма оркестрации и голямо новаторство, тъй като музиката на Бах и Бетовен вече е била използвана от десетки (ако не и стотици) пауър метъл групи. Това, което прави Heavatar един заслужаващ вниманието ви проект, са най-вече бек-вокалите в него. Не подценявам безгрешните вокали на Щефан Шмидт и свиренето на Йорг Михаел и компания, но хоровите бек-вокали, в основата на които стоят самите Van Canto, правят "All My Kingdoms" една наистина специална и различна и различна пауър метъл творба.

"All My Kingdoms" е мелодичен, но тежък албум. Това се разбира още в отварящата "Replica" и епичната "Abracadabra, но най-тежкото парче в албума се нарича "Elysium at Dawn". То и само по себе си е доказателство, че Heavatar не правят "хепи" пауър метъл (не че в това има нещо лошо, но все пак). А докато се чудех защо галопиращата "Long Way Home" толкова силно ми напомня на Blind Guardian, дойде и най-добрата (за мен) песен в албума - "Luna! Luna!". Тя започва с "Лунната соната" на Бетовен, изсвирена на бас, продължава с мощен, тежък риф и кулминира с най-зарибяващия и мощен припев в целия албум. 11-минутната "The Look Above", както се разбира и от дължината ѝ, пък включва горе-долу всичко, което човек може да иска от една пауър метъл композиция (както казва и самият Щефан). Финалът идва малко след нея с "To the Metal" - песен във възхвала на метъла и любимите групи на Щефан, където басът играе основна роля и където липсват каквито и да е китари (освен за кратко към края, ако не ме лъжат ушите).

Вероятно заради пренаситеността си откъм пауър метъл си бях наумил, че "All My Kingdoms" няма да отговори на високите ми изисквания за жанра. Упоритият ми скептицизъм ме държеше в продължение на 2-3 слушания, но накря се примирих, че няма да мога да излея "справедливия си гняв" точно върху този албум и го чух "с нови уши". Сега вече горещо го препоръчвам на всеки пауър метъл фен! Ако не сте фенове на жанра, обаче, можете спокойно да подминете "All My Kingdoms", защото това е пауър метъл в много чиста форма.
 
+ + + + +
Албум без нито едно категорично слабо парче или пълнежи.
Безгрешни вокали, инструментал като по учебник, великолепни бек-вокали.
Умело въведени елементи от класически произведения на Бетовен, Бах и Паганини.
Тежък, мелодичен и епичен едновременно, с идеален баланс между трите.  

- - - - -
Лесно може да се изгуби в морето от пауър метъл групи и проекти.
Няма особено голям елемент на новаторство, ако изключим ролята на бек-вокалите.
Малко оркестрации щяха да се впишат много добре, поне според мен.   

IF YOU LIKE
Van Canto, Blind Guardian, Freedom Call, Mystic Prophecy, Manowar и др.
 Автор: BGMario
[8/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Heavatar - Opus I: All My Kingdoms"