TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Heaven Shall Burn - Veto

Posted by Today's Metal Crew On сряда, март 27, 2013 2 коментара

Стилът: Melodic Death/Metalcore
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: Century Media/Animato Music
Отнема: ~49 минути


Някъде в средата на XI век в Ковънтри, Лейди Годайва, съпруга на граф Леофрик, се съжалила над бедния народ на Ковънтри и настоятелно замолила своя съпруг да отмени високите им данъци. След дълги увещания, графът заявил, че ще го стори само при едно условие - Годайва трябвало да язди гола на кон из цял Ковънтри. Тя приела условието, а хората в града били заставени да се приберат по домовете си и да не гледат минаването на голата дама. Годайва пояздила из града само по коса, а графът удържал на джентълменската си дума и отменил високите данъци.

В България само можем да сънуваме как някой властимащ спазва обещанята си, затова и в народа има толкова много гняв. Този гняв - не само на нашия, а и на всички други народи, зарежда групи като Heaven Shall Burn. В тяхната музика е събрана цялата ярост на обикновения човек и това се усеща и във "Veto". HSB звучат заредени с енергия и това се отразява още в откриващата "Godiva". Мелодичният ѝ риф и подходящият за масово крещене припев ("Godiva promise me...!") превръщат песента в сигурен бъдещ LIVE хит. Далеч по-агресивни са следващите "Land of the Upright Ones" и изпятата предимно на немски "Die Stürme Rufen Dich" (с гости от Born From Pain). Дори само това начално трио ми беше достатъчно да разбера, че "Veto" няма как да бъде наречен "слаб", даже нататък да имаше половин час само с тиролски песни за наденици.

Вместо това обаче, яростта набира още нови сили с "Fallen" - песен, насочена срещу полицейското насилие върху протестиращите - друга винаги актуална тема. 6-минутната "Hunters Will Be Hunted" пък е епична песен, включваща леки електронни елементи и здрави мелодет рифове. Протестът в нея е срещу безразборното избиване на морските животни по света, както и срещу всички ловци, наричащи хобито си "спорт". Както казва един мой колега - ловът щеше да е спорт, ако и животните можеха да използват пушки. Но нека не се отплесвам, защото албумът продължава с много тежки песни като "You Will Be Godless", насочена срещу католическата църква и организираната религия като цяло, и "Antagonized", посветена на известния теолог Валтер Шилинг, когото групата дава за пример за добър християнин (за разлика от хората, споменати в предното парче). Макар и логично свързани, между тези две песни се крие и една изненада, представляваща страхотен кавър на "Valhalla" на Blind Guardian, в която гост-вокалист е самият Ханзи Кюрш!

Мрачната "Like Gods Among Mortals", епичната "53 Nations" и почти инструменталната "Beyond Redemption" закриват официалната версия на "Veto". Когато обаче плейърът ми сам започна да повтаря албума, веднага го спрях. Не защото не исках да го слушам пак, а защото получих онова рядко чувство на завършеност, което напоследък липсва в повечето албуми. Не само това, но и темите във "Veto" са толкова интересни, че ти трябва и малко време, за да осмислиш чутото до момента. С него HSB за пореден път ни напомнят, че не бива да сме безразлични към несправедливостите в заобикалящия ни свят и че не трябва да забравяме кои са нашите истински герои. А още по-важното е, че дори да не се интересувате чак толкова от лирическото съдържание (както често правя аз), HSB няма да ви разочароват музикално, защото "Veto" е едновременно адски агресивен и премерено мелодичен албум, представящ едно още по-зряло звучене от групата.

+ + + + +
Екстремен, умерено мелодичен, агресивен, зареждащ и надъхващ албум.
Веднага се очертава на кои песни ще става касапница по концертите.
Страхотен кавър на "Valhalla" на Blind Guardian!
Както винаги, силни текстове на актуални теми. 

- - - - -
Волумето е на MAX (че и малко отгоре) и на места отива към пращене.
В общи линии нищо изненадващо или неочаквано - типичен HSB албум.

IF YOU LIKE
Parkway Drive, Neaera, Caliban, Suicide Silence, Maroon, Unearth и др.
 Автор: Testset
[8/10]

Categories: , , , , , , , ,

2 Response for the "Heaven Shall Burn - Veto"

  1. Анонимен says:

    Както винаги HSB не разочароват, моята лична оценка на албума е 9.5/10 !!
    И ревюто е на ниво - харесва ми особено много уводния параграф с историята за лейди Годайва :)

  2. Анонимен says:

    Много добра статия :) Продължавайте в същия дух.
    Албума няма да го коментирам, той си е ясен.