TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Russkaja - Energia!

Posted by Today's Metal Crew On петък, април 05, 2013 1 коментара

Стилът: Folk/Ska/Polka/Funk/Rock/Metal
От/Год: Австрия/Русия/Украйна, 2013
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~39 минути


Експлозивна смес от ска, фолк, рок, метъл, полка, фънк, реге, руски романси с привкус на казачок и текстове на руски, немски, английски и още 3-4 езика. Всичко това може да ви дойде в повече, ако за пръв път чувате Russkaja, но ако сте слушали предните им албуми, то вече имате необходимия тренинг. Мнозина обаче се чудят какво прави такава група в метъл лейбъл. Истината е, че вокалистът Георгий Маказария има опит в метъл средите. През 1999-та той издаде с Stahlhammer (чрез Nuclear Blast) страхотния "Feind Hört Mit" (един от еталоните ми за индъстриъл метъл и до днес), а след него напусна групата и сформира Russkaja, с които вече пя на големите метъл фестивали в Европа.

Чудя се за още начини, с които да ви опиша музиката на Russkaja, но още първото (и заглавно) парче "Energia" май е достатъчно красноречиво за енергията, бликаща от този албум. Следващата "Барада" избива на реге с лек хумористичен привкус, а "Радост моя" залага на смесица от почти циркова музика и пънкарски припев. В "Autodrom" пък се чува дисторшън, който я превръща в едно от двете сравнително тежки парчета заедно с "Дикие дети". Една от сериозните изненади за мен обаче е "Istanbul", която съдържа ориенталски мотиви и гост-участие от Озден Юксуз, от коeто поне aз бих се лишил. Неговата част на турски е приемлива, но последвалото "маане" просто идва в повече и не отива на музиката на Russkaja. За сметка на това, не знам как бихте съумели да не се раздвижите (или разтанцувате) под руско-италианските ритми на "Violina Mia", на красноречивата "Танци танци", на предразполагащата към наздравици "Картули вино", или на "Айайай", в която комедийната група Mizgebones внася бонус доза настроение на няколко езика.

Надали някой ще ви обвини в закостенялост, ако не харесате Russkaja. Факт е обаче, че за да ги харесате, трябва да сте окей с доста не-метъл стилове... в противен случай рискувате да се почувствате обидени от наличието на това ревю на сайт за метъл музика и можете да спрете да четете след идната точка. Ако обаче не ви е страх, че метъл другарите ви ще ви обвинят в "неистинност", или просто ако не ви дреме за жанровите граници и стереотипи, то вероятността да запомните Russkaja е много сериозна и правопропорционална на неподозираното ви желание да споделите уменията си по казачок с околните.
 
+ + + + +
Изключително енергичен, позитивен и зарибяващ албум, даващ много добро настроение.
Съчетание от ужасно много жанрове, каквото рядко се среща в световен мащаб.
Албум, на който да пееш, пиеш, танцуваш, куфееш и подскачаш до припадък. 
Ако баща ви е бил студент в Русия, задължително му дайте този албум! ;-)  

- - - - -
Само 2-3 песни, съдържащи реален метъл елемент (при това не много голям).
Подозирам, че "Istanbul" няма да се радва на грандиозен успех сред БГ метъл феновете.
Всъщност, съмнявам се целият албум да има грандиозен успех у нас, но... не се знае.
Можех да мина и без "Сюрреальная".
 

IF YOU LIKE
Gogol Bordello, Rotfront, Dubioza Kolektiv, Kultur Shock и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

1 Response for the "[OUTSIDE!] Russkaja - Energia!"

  1. Ами след като Kultur Shock имат успех в България, а в първите им албуми се пее на цигански, защо и тази група да не се хареса?
    Освен това, песента Енергия я свързах точно с тях, така че тук няма две мнения по въпроса. Разликата е, че те са избрали да са една малка европейско-кулутурна енциклопедия е едно на ръка.
    Някъде към 98 година, когато Hollenthon издадоха първия си албум имаше песен, започваща с началото на мюсюлманска молитва. Песента бе пусната по Зона 967 по Тангра и бе виновникът, албума да се закупи на българска земя.
    Поздрави за добрия блог. Ще ви следя с интерес.