TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

 • Welcome!

  Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

  For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Amberian Dawn - Re-Evolution (*)

Posted by Today's Metal Crew On събота, май 11, 2013 3 коментара

Стилът: Neoclassical Power Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: KHY-SM/Encore
Отнема: ~43 минути


По правило не правим ревюта на компилации, преиздания, бест-ове, EP-та, сингли и други подобни, но понякога дори нашите тежки правила си заслужават нарушаването. В случая няма да правим ревю нито на нов албум, нито на някое от изброените горе, а нещо средно - албум с презаписани песни на Amberian Dawn с новата им вокалистка Capri, дошла на мястото на напусналата (и според някои - запътила се към Nightwish) Хайди Парвиайнен. Резултатът от това начинание - перфектният Amberian Dawn албум!

Помните ли как негодувахме от сопрано вокалите на Хайди и ги обявихме за несъвместими с неокласическия пауър метъл на групата в "Circus Black"? Е, Amberian Dawn сякаш ни чуха и се лишиха от услугите на Хайди. Вярно, ние им препоръчахме (напълно задочно и със сериозни съмнения, че са ни чели ревюто) мъжки вокал, а те взеха друга дама, но... няма как да се оплачем от нея! Чутовна рядкост е мадама да пее хеви и пауър метъл подобаващо, или по-меко казано - малко са случаите, в които мъж не би се справил по-добре с този тип музика. Капри обаче има толкова уверен, силен и едновременно с това красив глас, че със 100% увереност ви казвам - това е идеaлният глас за Amberian Dawn.

След като всенародните празненства по случай лишаването на Amberian Dawn от оперните вокали приключиха, дойде време да обърнем внимание и на подбора на песни в "Re-Evolution". Подбрани са наистина най-готините парчета от четирите албума на групата, между които "Cold Kiss" (с Тимо Котипелто), "River of Tuoni", "Kokko: Eagle of Fire", "Incubus", "Lily of the Moon" и "Charnel's Ball". Capri дава своя ярък и свеж отпечатък върху всяка от тях и се справя дори с трудните височини в "River of Tuoni", с което вече напълно ме спечели.

"Re-Evolution" не е нов албум, но е нов старт за Amberian Dawn, които имаха нужда от промяна, за да не останат в историята като поредната приятна, но забравима се банда с женски вокали. В крайна сметка, този албум извлича есенцията от дискографията на Amberian Dawn и я освежава с гласа на Capri, затова остава само да почакаме до 2014-та, за да чуем нов материал с Capri и тогава вече да си правим новите изводи. 

+ + + + +
Издание, извличащо концентрираната есенция на най-доброто от Amberian Dawn.
Нищо против оперните вокали по принцип, но... групата звучи много по-добре сега.
Carpi внася много, отдавна необходима свежест в звученето на бандата.
Идеален начин/повод да започнете да слушате Amberian Dawn, ако досега не сте.   

- - - - -
Уви, това е само компилация, а не официален нов албум.
Ако трудно свиквате с промените - трудно ще приемете и тази зад микрофона в AD. 

IF YOU LIKE
Nightwish, After Forever, Delain, Sonata Arctica, Xandria и др.

Автор: BGMario
[N/A]

3 Response for the "Amberian Dawn - Re-Evolution (*)"

 1. Анонимен says:

  хаха Хейди към nightwish...мислех, че има сериозни писачи в този сайт

 2. Чак пък толкова сериозни... ;-)

 3. Анонимен says:

  Прослушах целия албум и по- съгласна не мога да бъда.Наистина Хайди пееше приятно,правилно, харесвах ги и с нея,но гласът и ми идваше безличен на моменти(нищо общо с Таря например,макар и двете да са лирични гласове )Нищо,че и при Amberian Dawn да се получава както при Найтуиш със смяната на оперната певица,но загубата не е чак голяма.Капри наистина пее супер :)