TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Dark Tranquillity - Construct

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 05, 2013 0 коментара

Стилът: Atmospheric Melodic Death Metal
От/Год: Швеция, 2013
Лейбъл: Century Media/Animato
Отнема: ~42 минути


20 години след "Skydancer", 10-ият албум на Dark Tranquillity (виж червения хикс на обложката) вече е факт. "Construct" бележи осезаема, но не и фрапираща промяна в звученето на групата. Dark Tranquillity обаче не са променили толкова звука си, колкото самия си подход. "Construct" е по-мрачен, атмосферичен и минималистичен от предшествениците си, а титаничните рифове този път са отстъпили място на по-опростени, ниско настроени китари и завишена доза кийборди. С две думи - Dark Tranquillity "строят" по нова технология, в която поне този път не изполват рифове за хоросан, а смесват различни материали за получаване на нов вид спойка и неочакван краен резултат.

Първото нещо, което те сграбчва, щом пуснеш "Construct" е атмосферата. Темпото е предимно средно, няма бласт бийтове и високоскоростни рифове, а кийбордите бавно вдъхват мрак от всички посоки. Но докато все още биваме въвлечени в атмосферата, в отварящата "For Broken Words" веднага прави впечатление и нещо друго - една комбинация от тежък риф тип "0-0-0-0" и басово електронно пиано. Тази минималистична, но мощна китарна формула се чува още и в куплетите на мелодичната "Endtime Hearts", в изненадващата с почти готик рок звучене "State of Trust" и в среднотемповата, но тежаща на мястото си "Weight of the End". И точно в това се крие истинското майсторство - с нещо привидно малко и просто, да направиш нещо гигантско.

Но нека феновете на гьотеборгския риф запазят спокойствие, защото и те не са забравени. За тях са изпълнените с шведско китарно вдъхновение "The Science of Noise", леко трашърската "Apathetic" и надъхващата "The Silence In Between". С повече меланхолия и чисти вокали, но с по-малко дисторшън пък изненадват "Uniformity", "What Only You Know" и закриващата "None Becoming", в която може и да няма чисти вокали, но за сметка на това има поне тройна доза меланхолия и мрак.

С "Construct" Dark Tranquillity не търсят наслуки нови хоризонти, а сами и целенасочено изграждат пътя си към тях. Все пак, както казах и горе, промяната не е толкова фрапираща, но със сигурност ще предизвика безброй реакции (от всякакъв вид), особено от по-заклетите DT фенове. На такива вече сме свикнали покрай честите стилови скокове на In Flames, само че тук промяната е в различен аспект и сравненията в случая биха били напълно ненужни. Остава фактът, че макар и не толкова бърз, колкото би ми се искало, "Construct" е изключително добър албум, с който DT затвърждават върховните си умения в жанра. Пък и в крайна сметка, DT са едни от пионерите на мелодета и ако те не правят с него каквото си поискат - кой тогава?

+ + + + +
Майсторски конструиран албум със завладяваща атмосфера.
Групата запазва същността си, но едновременно с това се развива и в нови посоки.
От всичко по малко - мелодичност, тежест, рифове, електроника, меланхолия, агресия, философия...
Много засилена, важна и наистина добре изпълнена роля на кийбордите. 

- - - - -
Мнозина няма да са доволни от изместването на фокуса от бързината и рифовете към атмосферата.
Някои малко странни изблици на меланхолия и от време на време - на нетипично звучене.

IF YOU LIKE
Insomnium, Omnium Gatherum, At The Gates, In Flames, Soilwork, ETOS и др.

Автор: Undepth
[8.5/10]

0 Response for the "Dark Tranquillity - Construct"