TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Masterplan - Novum Initium

Posted by Today's Metal Crew On вторник, май 21, 2013 0 коментара

Стилът: Hard Rock/Heavy Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: AFM
Отнема: ~51 минути


Дълго време не бях сигурен (и все още не съм) дали харесвам този нов албум на Masterplan, пръв с новия им вокалист Рик Алци (At Vance). От една страна "Novum Initium" ми напомня на едноименния (и най-добър) дебютен албум на групата, но от друга страна надушвам, че на Masterplan продължава нещо да им липсва. То липсваше и с Ланде зад микрофона, липсва и сега. Слушаш музиката, ясно ти е, че свирят Masterplan, кимаш одобрително и все пак - нещо липсва. И накрая ме осени - липсва атмосфера. Песните звучат някак... стерилно. Няма го онзи "избухващ момент", няма здраво хващащи "куки" и няма изненади. Но "Novum Initium" е добър въпреки това.

Както често се случва при Masterplan, съставът отново е сменен. Вокалист вече е Рик Алци, басист е Яни Кайнулайнен (ex-Stratovarius), а барабанист - познатият ни от Cradle of Filth чех Мартин Шкарупка. Но докато в ритъм секцията промяната почти не се усеща, най-осезаема е рокадата зад микрофона, където Рик Алци иззема функциите на дразнещо непостоянния, но дарен с уникален глас Йорн Ланде. Разликата между пеенето на двамата обаче не е никак голяма и затова Рик се вписва много плавно в Masterplan. Доказателството идва още в първия сингъл "The Game" и следващата "Keep Your Dream Alive", в които Рик пее с много хъс и които са сред най-добрите в албума. "The Game" залага на силен припев, а "Keep Your Dream Alive" удря бавно, но тежко с ниски насечени китари и страхотни кийборди. На подобен принцип е построена и мрачната "Earth Is Going Down", чието сърдито виолончело ме накара да скоча от стола и да закуфея, но което, уви, се използва прекалено малко в песента. Вместо повече такива включвания, Masterplan са решили да заложат на леки прог-елементи, които се чуват най-вече в "Betrayal", "No Escape" и 10-минутната "Novum Initium".

Липсата на атмосфера и изненади е главният виновник "Novum Initium" да омръзва бързо и само след 3-4 слушания вече бях сигурен, че това не е албум, който да слушаш с години напред. Подозирам и че след година трудно ще си спомням повече от 2 песни от него, защото той наистина не поднася изненади - все същият Masterplan, на който сме свикнали от 10 години насам. И да, това е признак за упоритост и идейно постоянство, но и вече започвам да имам усещането, че Masterplan едвам се държат да не се разпаднат тотално и издават албуми, колкото това да не се случи. За щастие, "Novum Initium" далеч не е толкова лош, че това да се случи. Но можеше и да е много по-добър.
 
+ + + + +
Въпреки постоянните проблеми със състава, Masterplan все пак издават нов материал.
Добре познатото звучене, само че с нов, учудващо добре вписващ се глас.
Няколко открояващо се добри и запомнящи се песни.   

- - - - -
Липса на изненади, атмосфера и достатъчно запомнящи се елементи.
Звукът е преекспониран и дори леко пращи. Усеща се при слушане на слушалки.
Някои много безлични и ужасно лесно забравими парчета. 

IF YOU LIKE
At Vance, Jorn, Avantasia, Firewind, Primal Fear и др.

Автор: BGMario
[6.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Masterplan - Novum Initium"