TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Shade Empire - Omega Arcane

Posted by Today's Metal Crew On вторник, май 07, 2013 1 коментара

Стилът: Symphonic MDM/Dark Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Candlelight Records
Отнема: ~74 минути


През 2006-та, току-що завършил училище и с нечуван до момента излишък от пари в джоба след абитуриентския бал, реших да си купя албум на непозната група. Даже два. Единият на Westwerk - голяма грешка. Dепресиран даркуейв за рязане на вени. Другият - "Intoxicate O.S." на Shade Empire. Жесток удар! Сякаш беше преди 100 години - още нямаше фейсбук и се чудех защо нигерийски принц иска да ми завещае пари по мейла, а Shade Empire правеха леко електронизиран мелодичен блек. Оттогава обаче с Shade Empire видимо пораснахме. Но те повече. Доста повече.

Да видиш как една банда израства и узрява пред очите ти (и заедно с теб) е страхотно. Така след малко "търсене на себе си" в "Zero Nexus", Shade Empire откриха, че могат да са адски епични и че това им отива. Днес вече имаме и ново доказателство за това, наречено "Omega Arcane" - 74-минутен апокалиптичен епос, съчетаващ в себе си холивудски оркестрации (а ла Dimmu Borgir) и мрачна смесица от мелодет и блек в духа на Septicflesh.

Със средна дължина на песните от почти 7 минути е ясно от самото начало, че в "Omega Arcane" ще чуете не един и два дълги инструментални пасажа. А ако вземем 8-минутната "Ruins", 13-минутната "Disembodiment" и грандиозният инструментален 12-минутен финал "Omega Arcane", съотношението инструментал/вокали рязко натежава в полза на първия, от което поне аз придобих усещането, че вокалите в албума са малко. В това обаче няма лошо, защото музиката е толкова завладяваща сама по себе си, че вокалите могат да са само бонус към нея. Апокалиптичните оркестрации, мощната ритъм секция, честите бласт бийтове и смазващо тежките насечени рифове правят "Omega Arcane" нещо много по-интересно от поредния метъл албум. На него няма кога да скучаеш, особено при наличието на песни като "Until No Life Breeds" и "Slumbering Giant", по време на които просто ми иде да отворя черна дупка и да изпратя съседните блокове в нея...

Направете си услуга и чуйте "Omega Arcane", особено ако харесвате екстремен метъл с подобни бомбастични оркестрации и мрачна апокалиптична атмосфера. Време е Shade Empire да излязат от сянката на именитите си другари по стил и да станат нещо повече от поредната много яка ъндърграунд група, за която са чували само хора, които специално се ровят за такива банди. "Omega Arcane" звучи напълно достатъчен за целта.

+ + + + +
Грандиозен епос с бомбастични холивудски оркестрации и апокалиптична атмосфера.
Великолепен инструментал, включващ много тежки китари и мощна ритъм секция.
Въпреки дължината си, албумът просто не доскучава. Не знам как става тоя номер.
74 минути материал без излишен пълнеж! 

- - - - -
Само още щипка театралност и авангардност и албумът щеше да е напълно перфектен.

IF YOU LIKE
Septicflesh, Fleshgod Apocalypse, Dimmu Borgir, Chaosweaver и др.

Автор: Undepth
[9/10]

1 Response for the "Shade Empire - Omega Arcane"

  1. Анонимен says:

    Има промяна от предишния албум, който също беше страхотен.
    Радва ме, че не правят едно и също а се развиват.