TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Suidakra - Eternal Defiance

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, май 09, 2013 0 коментара

Стилът: Melodic Death/Folk Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: AFM
Отнема: ~46(+5) минути


Годината е 383-та. Изтъкнатият римски военачалник Магн(ус) Максим(ус) предизвиква император Грациан и узурпира трона. И тук започват както проблемите за новия император, така и новия концептуален албум на Suidakra "Eternal Defiance". А най-хубавото е, че хем историята е подходяща за слушане на един дъх, хем няма да се чувстваш като изпуснал нещо, ако слушаш само отделни песни от албума. 

"Eternal Defiance" не открива топлата вода откъм музика и концепция, но за сметка на това преоткрива звученето на Suidakra. Самият Аркадиус отдавна проявява слабост към саундтраковите оркестрации и някак правомерно вече можем да чуем такива и в музиката на групата му. Тя, от своя страна, не се е променила много, да не кажа никак - все същата добра стара Suidakra от "Caledonia" и "Book of Dowth". Преоткритото звучене обаче започва да се усеща още в епичното интро "Storming the Walls" и в оркестралните пасажи на "Inner Sanctum". В следващите "Beneath the Red Eagle" и "March of Conquest" пък се усеща и засилен мелодичен елемент, изразен най-вече в честите (и дълги) включвания на вокалистката Тина Щабел, на която този път са поверени не само цели куплети, а и цели песни. Така баладичната "The Mindsong" и включената като бонус "Mrs. McGrath" включват само женски вокали, за разлика от типичната, поорязана откъм оркестрации и женско пеене Suidakra, която чуваме в "Pair Dadeni", "Rage For Revenge" и "Dragon's Head".

Закриващата нормалното издание на албума акустично-оркестрална "Damnatio Memoriae" пък е перфектният финал за този албум. Заради нея съжалих, че в албума не чух повече чисти мъжки вокали, защото в този си вид те са наистина страхотни и много въздействащи. Но Suidakra са тръгнали по път на преоткриването, така че защо да не чуем именно повече чисти вокали в следващия им албум? Но дали феновете не биха сметнали това за грешен ход? Не знам, не знам. Затова спирам да гадая върху клавишите и ви оставям с излизащия на 24 май "Eternal Defiance", защото, макар и задължително да изисква повече от слушане, това е един от малкото албуми, които ще си заслужат купуването този месец.

+ + + + +
Концептуален албум, който става и за слушане на един дъх, и за слушане на песни поотделно. 
Познатото Suidakra звучене, обогатено с оркестрации и повече мелодии. 
Един от редките случаи, в които акустичните и бавни парчета са чак толкова добри.
Няма безспорно слаби или ненужни парчета в албума. 

- - - - -
Още малко смелост в оркестрациите и чистото пеене би било удачно.
Някои парчета просто не са толкова интересни на фона на другите.

IF YOU LIKE
Wolfchant, Thyrfing, Eluveitie, Blackguard, Black Messiah, Wintersun и др.

Автор: Testset/Undepth
[8/10]

0 Response for the "Suidakra - Eternal Defiance"