TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Children of Bodom - Halo of Blood

Posted by Today's Metal Crew On вторник, юни 11, 2013 0 коментара

Стилът: Melodic Death Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~42 минути


Вие сте на малко повече от 20 години, а може би току-що сте преминали границата от четвърт век? То тогава е твърде вероятно да сте част от поколението, израснало с култовите първи албуми на Children of Bodom, които сте обсъждали с приятели като "синия", "зеления" и "червения". Възможно е и да ви е било тъжно, че успехът на тези албуми така и не се повтори и още по-възможно е да сте свивали рамене в недоумение при появата на "RRF" преди 2 години. Разбира се, само предполагам - но поне при мен беше точно така.

Бях се надъхал, че това ще е "белия" албум на COB, тъй като групата най-сетне реши да върне част от познатото си старо звучене, за което феновете мрънкат (този път по изключение - с право) от около десетилетие насам, но Алекси и компания сякаш все още не са в най-върхова форма. Албумът все пак стартира обещаващо с нелошата "Waste of Skin" и заглавната "Halo of Blood" (носител на най-якия риф в албума), от които лъха на онзи добър стар COB, който познаваме. Нещата леко се разводняват в "Scream For Silence", която за мен е най-слабата песен в албума с това скучно средно темпо и неприятното чувство, че в бриджовете има някаква тонална грешка. За щастие, "Transference" връща скоростта, добавя вливащи мрак (изсвирени на полутон) клавишни и също може да се нареди до най-добрите песни в "Halo of Blood". На почти същия принцип пък е построена и "Your Days Are Numbered".

С добри клавишни включвания и енергични рифове се открояват "Bodom Blue Moon (The Second Coming)" и насечената "Damaged Beyond Repair", а в "All Twisted" за миг дори чуваме и кратка "надпревара" между клавир и китара. "Dead Man's Hand On You" пък се води нещо като "баладата" на албума, но аз по-скоро бих употребил фразата "мрачен и бавен трак", защото... не знам, някак COB и "балада" не ми се връзват в едно изречение.

Нарочно изчаках да ми пристигне диска с албума, за да напиша това ревю чак след като съм прочел текстовете в него. Не знам защо имах предчувствието, че те няма да са добри и ще се наложи да си черпя третото око една бира, защото се оказах прав. Голяма част от текстовете в албума са на ръба на баналното, а някои дори политат от него в бездната на посредствеността. Хубавото е, че Алекси ги пее повече от добре и благодарение на уникалните си харш вокали текстовете остават един от последните проблеми на "Halo of Blood". Всичко това прави албума за всеки фен на COB, пък бил той и разочарован от последните им творби.
 
+ + + + +
Добрите стари (и много здрави) COB рифове са отново в обращение!
Върната е голяма част от старото звучене на групата, което поне при тях е добър ход.
Няколко много добри парчета, които компенсират за други, не толкова добри композиции.
Много готини кавъри в делукс изданията на албума.   

- - - - -
Ако целият албум беше на нивото на "Transference" и "Halo of Blood", тук нямаше да има такъв минус.
Слабовати текстове (ако се интересувате изобщо какви са, когато биват изкрещени).

IF YOU LIKE
Norther, Kalmah, Equilibrium, Mors Principium Est и др.

Автор: BGMario
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Children of Bodom - Halo of Blood"