TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Thrudvangar - Tiwaz

Posted by Today's Metal Crew On петък, август 09, 2013 0 коментара

Стилът: Viking/Black Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: Massacre
Отнема: ~44 минути


Tiwaz (ᛏ) е руна в старонемския и с нея се означава името на нордическия бог Tyr. Споменава се и в трите рунически поеми и както всяка една от останалите си сестри по съдба, е вдъхновение за неизброимо количество блек, паган, викинг и всевъзможни други разклонения на този род екстремен метъл. А както знаем, колкото по на север се намират одухотворените, толкова по-искрена и спонтанна е вярата им в изказните средства. Следователно, съвсем нормално е група като Thrudvangar (идва от името на кралството на Тор в ''Прозаичната Едда") за пореден път да не изневерява на линията, която следва още от 2003 г. И не си представям някога да го направят, не и под това име.

Албумът започва зверски силно с едноименната песен - 40-тина секунди акустично интро, преливащо в галопираща мелодия. Страшно много мощ и сила, събрани в едно. Абсолютното перфектно начало за "Tiwaz". Убеден съм, че няма да има озадачени ако кажа, че от тук нататък плоскостта, върху която се движат младежите, не се видоизменя особено. Стържещи рифове, отчетлив бас и много, страшно много мелодия. На моменти дори успяха да ме върнат в края на 97-а, когато Siebenburgen с тяхната "Loreia" вършееха из мозъчните ми пътечки. В "Der Letzte Weg" средното темпо надделява и втежняването на звученето е за сметка на бързината в темпото. А ако трябва да отбележим различното в този албум, това непремено ще бъде "Des Kriegers Los" с нейната мръснишка моторхедска тресня. Така засилили се от набраната скорост, отново само за няколко секунди в началото на "Heimat" успяват да се въздържат и да ни въведат с няколо бавни акорда в следващата скоростна отсечка, по която стигаме до края, където е парчето, най-малко пасващо на цялостната концепция на албума - "Abschied". Не че е лошо, напротив, но някак звучи в разрез с чутото до този миг.

Да обобщим съвсем накратко казаното до тук - албумът носи в себе си онова, което би трябвало да притежава всеки уважаващ себе си и излизащ през 2013-та албум. Добро звучене, добра продукция и добри музиканти. В мен обаче надделява мисълта, че по своята същност този стил музика би трябвало да излизат отнякъде от края на ноември до средата на март (поне за нашия климатичен пояс). Сами разбирате - толкова мрачна и студена музика не е много подходяща за моментната повече от 30-градусова жега.

 
+ + + + +
Изобщо няма песен без китарни сола, рисуващи адски мелодични пасажи.
Неизневеряващи на извора си за вдъхновение, което говори за твърдост в намеренията.
Истински прекрасни китарни мелодии.


- - - - -
Еднообразничко вокално поведение.
Излишна последна песен в албума.

Такава музика трябва да се издава през зимата.
 
IF YOU LIKE
Siebenburgen, Black Messiah, King of Asgard, Tervingi и др.

Автор: Nightice
[7.5/10]

Categories: , , , , , ,

0 Response for the "Thrudvangar - Tiwaz"