TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Мозикално-колтурен опадак!

Posted by Today's Metal Crew On събота, септември 07, 2013 12 коментара

ЖИВА ЛИ Е ИЗОБЩО БГ МУЗИКАТА?

От известно време се чудя - умря ли българската музика? Да, метъл сайт сме, но не говоря само за метъл сцената ни. Тя не е лоша, най-вече защото никаква я няма, а нещо, което не съществува, няма как и да е лошо, нали? Така де, няколко читави за нашите стандарти групи не правят цяла сцена - с извинения към Vrani Volosa, Odd Crew, Балканджи, Vendetta, Demenzia и няколко други качествени банди. Сцена няма, и то далеч преди да затворят тази в "О, Шипка". Но да не говорим само за рок и метъл, а за музиката ни като цяло.

Вече виждам секциите с некролозите по вестниците: "След дългогодишно боледуване, българската музика умря в мъки" и "На погребенито на българската музика свириха сръбско, но хората го разпознаха като българско". Горе-долу с това може да се изчерпи цялата тема за чалгата, на която също няма да обърна сериозно внимание в този текст, защото е ясно, че никой, който го чете, не харесва тази форма на упадъчно забавление и не искам да събирам "лайкове" с очевидности. Уви, доста очевидности остават неизказани и това е доста дразнещо. Остарелите ни виждания не ни позволяват да се надсмиваме над всичко и в момента всеки го е страх от всеобщото възмущение на масите, когато се каже и думичка за лежащите на стари лаври легенди. Но за това след малко.

Вижте само докъде я докарахме - Мишо Шамара раздава политически акъл, Дриско е супер звезда, Ангел и Моисей са известни (защо?!), а Мария Илиева бръщолеви за авторски права. Какво е това? Предсмъртна агония? Морфинови халюцинации? Или вече е твърде късно и неусетно ставаме свидетели на спорадичните зомбирани приритвания на вече умрялата българска музика? Ще ми се поне да кажа, че всички съвременни БГ изпълнители са получили своята съмнителна известност заради добър PR, та да се радвам, че поне тази част от музикалния "бизнес" върви добре, но истината е, че не е нужно да правиш добър PR, за да постигнеш успех, при положение, че има толкова много псевдо-медии и толкова много хора без критерий. Знаете ли как се прави PR днес? Пращаш един мейл до 300 медии, 100 от тях го публикуват, а 90 от тях го публикуват и без редакции. И после се чудим защо постоянно четем "спортни" новини като "Футболист облиза подмишницата на фолк певица" и "любопитни" новини като "Алисия каза, че само простаците не слушат чалга" (реална новина).

Неадекватността на българската музика води след себе си и много по-сериозни последици от ушната тъга, която изпитваме, докато я слушаме. Откровено кретенските текстове, бездарните бийтове и повръщаните на конвейр псевдо-звезди и псевдо-хитове се навират надълбоко в ушите на неглижираното подрастващо поколение. Това е много по-сериозен проблем, отколкото си мислим, защото всеки млад човек малко или много се влияе от музиката която слуша и чрез нея оформя част от ценностната си система. Но какви ценности може да има в една модерна българска песен, освен коли, пари, парти, алкохол, секс, аборти и "живей ден за ден" слогани? 10-годишните, които сега пеят песнички на Криско и 100 кила няма как да помнят техните по-ранни "хитове" като "Делкам бело" и "П*тки по масата", пълни с неадекватни рими, но когато чуеш песен, която ти харесва, търсиш още песни на същия изпълнител, нали? Да, но дискографията на сегашните радио-френдли рапърчета далеч не е радио-френдли. Те обаче продължават да бъдат налагани като хитови изпълнители и правят точно това, което чалгата прави от много години - предлагат нискокачествена помия на хора без изграден музикален критерий и най-важното - секс на деца, защото това най-много продава. Но това го прави цялата поп-индустрия по света, така че няма да навлизам в тази безкрайна и ужасно тежка тема. Въпросът е, че по света имаш алтернатива, имаш избор какво да слушаш на местно ниво. Тук - няма.

Цялото това влияние се отразява на подрастващите по още много начини, между които най-силно си личат държанието и неграмотността. Масовостта на т. нар. "чалга култура" достига навсякъде и не бива да се учудваме, че деветокласници се наливат с алкохол по рейсовете, докато от смартфончетата им бучи чалга (или метъл, няма значение, чалга-културата не се отнася само до чалгата), че хора с висше образование не могат да вържат две изречения на правилен български, или че текстовете на съвременните БГ изпълнители в голямата си част представляват пълни небивалици без абсолютно никакъв смисъл. От последните се разбира само, че някой някъде пие като за последно, заобиколен от голи хора. По-неадекватни рими в българския радио ефир не е имало от "Фенки, фенки" насам. Но... каквато ти е музиката, такава ти е и държавата - и обратно. Уви, тук не можем да правим хитов поп като румънците и хитово порно като чехите. Но опитваме всячески да смесим двете по телевизия "Планета". А докато се радваме, че "чалгата замира", отгоре ни се налага новият тип чалга. Този път под формата на еднаквеещ поп/рап.

Ако се замислим, кретенщината в текстовете не е нещо ненормално за нашите ширини. Всеки ден в интернет ставаме свидетели на безброй примери, в които хора от всички възрасти употребяват думи и фрази като "лажичка", "balgaria nad vsi4ko", "немога" и "одказвам се" и за които най-добрата рима на "аз" е "захлас". С други думи - при такъв екстремно нисък критерий, защо да се мъчат изпълнителите да предоставят качествен материал, след като могат да извадят всякаква помия и тя моментално ще бъде защитена от хиляда места? Ще бъде защитена и от грамотни хора, чиито критерий се е снижил неусетно и в огромното си желание за нещо ново и различно, вече са готови да приемат всичко различно за добро. Това е и основната причина всеки път, щом се каже дума за нов български филм, хората бързо обявяват началото на възхода на българското кино, нова крачка в историята му и други такива. И донякъде са прави, защото всеки филм, който не включва два часа тъжни погледи, крайградски картини, отчаяно пушещи хора, комунисти, лоши скинари, 45 минути сцени с возене в асансьор и 32 минути мълчаливо ядене на филии, си е крачка напред за нашето кино. 

Но да не се отплесваме, а да се върнем на музиката. И то на "нашата" си музика! Когато става дума за рок и метъл у нас, говорим така, сякаш говорим за мъртвец - или добро, или нищо. И се чудя - къде са сега групите, които да извадят стила от обхваналата го на местно ниво тотална стагнация? Къде са легендите? Какво правят добрите стари Ахат, да речем? Група с един култов албум, от която днес е останала само черупката на това, което е била някога. Да си го кажем - Ахат отдавна не са актуални и макар все още да помня наизуст "Черната овца", щях да си счупя монитора докато гледах новото им парче "Пролетно утро". В клипа към нея Звезди, облечен в дамска нощница XXXXXL, пее за пъстроцветни килими, пухкави облаци, любещи се в ушите зайци и кой знае какво още, под акомпанимента на рехав, уморен китарен риф. Вие Ахат ли сте или Брайън Адамс? Ние имахме с какво да израснем, някога търсехме такива групи, ровехме се за тях, искахме повече, стигахме до ъндърграунда до групи като Панака и Валяк и си ги споделяхме на касетки. А сега с какво да растат децата? Какво да търсят, като няма какво да ги повлече към търсенето? И това ли е Ахат, с който искате да ви запомнят? Претенциозна помия в дамска пижама? Айде стегнете се! И не, Аналгин не е алтернатива. Само името на латиница е достатъчно. АNАL-GIN. Без коментар.

Ами БТР? Хич не им се записват албуми, a? Те са активна група без нов албум от 2002-ра година, ако не броим два "Best of"-а и един диск с лигави (с едно изключение) кавъри. Последната им читава песен излезе в началото на века и се казваше "Играта". Някога БТР зарибиха много деца по рока, сега по какво ще ги зарибят? Поне да си сменят името на БЛП, защото вече не са "български тежък рок", а "български лигав поп".

Или да хванем някоя нова група, нова надежда - например Кикимора на иначе наистина виртуозния Николо Коцев. Дори да се абстрахираме от безумното име на групата, както и от срамно лошите им текстове, писани сякаш от петокласник в междусрочната ваканция, остава тема табу да се каже нещо против техния хард рок. Да, те са безспорно страхотни музиканти, не мога да изсвиря и 1/1000 от това, което могат те - но това, което свирят, вече е изсвирено преди 40 години и Николо Коцев много добре го знае. Не, че е лошо само по себе си, но защо ми е да слушам посредствена версия на Whitesnake, Rainbow и Deep Purple, след като мога да си пусна истинските Whitesnake, Rainbow и Deep Purple? Все пак вече не сме във времената, когато разни групи и певачи са взимали музиката на италианските и германските си колеги и са слагали върху нея български текстове. Питайте ФСБ, Тони Димитрова и Веско Маринов, ако не вярвате.

Не искам групите, които споменах, да се чувстват лично нападнати - те са просто ярки примери за това колко е зле положението с тази музика в България. Иначе има стотици тукашни банди, които са много, много по-зле от тях - като например "Toma & Band" - група, пълна с таланти, която обаче прави повече продуктово позициониране на марка обувки, отколкото рок. Или чичаците от Конкурент, които си взеха непълнолетна ученичка за китаристка - факт, от който хич не мирише на педофилия, нали? Затова Ахат и сие дори могат да минат за добри в момента, ако гледаме нещата пропорционално. Но и точно затова е крайно време да спрем да тръбим "Българският рок се възражда" всеки път, щом се появи нова група. В момента се правят бебешки стъпки в тази посока и е твърде, твърде рано за положителни заключения. Изключение от всичко това правеше учудващо силната ни хардкор сцена, но дори тя напоследък не е това, което беше преди няколко години, когато хората чакаха да дойде Коледа, не за да си правят подаръци, а за отидат на "Hardcore X-Mas". Но така се случва, когато групите в даден стил имат много повече ентусиазъм, отколкото финансови средства.

Важно е пак да спомена, че тук не говоря за изключенията. Защото, с риск да се повторя, тук имаме само изключения, а не цяла сцена. От време на време се появяват и нови, даващи надежда изключения и всеки може да даде пример с няколко такива. Но две (или пет) птички пролет не правят. Трябва цяло ято. А ние такова нямаме. Гореизброените банди (Demenzia, Odd Crew, Vendetta, Vrani Volosa, Балканджи, This Burning Day, Violentory, Symbolic, Wartime и някои други, извинете, че ви пропускам) са твърде малко за да кажем, че имаме стабилна сцена за тежка музика, защото по 1-2 групи на стил не стигат, особено когато нито една от тях не може да се похвали с мащабен международен успех. Тук е моментът да направим и разликата между "Харесва ми" и "Това е на световно ниво", защото много често хората бъркат двете понятия. Аз отдавна правя разлика и разчитам на изброените да не се предават, а да продължават да творят, за да достигнат това пусто световно ниво, макар и да знам много добре колко трудно и скъпо може да излезе това. Разчитам и на тези, които горе критикувах - просто защото вярвам, че имат потенциал за много повече. 

За поп-сцената ни също има надежда. С риск да си навлека недоволството на някои твърди фенове, надали в България има по-голям професионалист в правенето на поп-музика от Графа. Човекът започна с песни като "Глава" и "Боза" и горе-долу оттогава не е спирал да бъде на върха - никога с претенции и никога с надуване. Смейте се ако решите, но виждам надежда и в Миленита, която също прави цялата си музика и пише всичките си текстове сама - при това с много ирония и дори откровена насмешка над "нормите" за поп у нас. Но когато погледнем световните класации, там дори в ТОП-10000 няма и тяхна песен, така че...

Решението на всички тези проблеми надали е просто и ако го знаех - щях да го дам безплатно на всички. Или може би не - нямаше да го дам на никой, защото тук сме свикнали да чакаме всичко наготово и ако може като boji86 (Валери Божинов) да седим на една пейка, да се снимаме по без пижама и да взимаме милион евро на година. Е да, ама не. Напредъкът се постига с желание за самоусъвършенстване, отхвърляне на нормите, забравяне на клишетата и поставяне на високи, но изпълними цели. Докато една група започва кариерата си с мисълта "Ние ще звучим като Мейдън, Слейър, Пантера и Металика" - тя няма как да стане повече от кръчмарска банда, свиреща кавъри по баровете за 20 лева на вечер. Но щом това се харесва и на публиката, и на тях - значи всичко привидно е наред. Тук идва и моментът с ниския и морално остарял критерий на българския фен, който сам се ограничава в слушането на 5 банди, и то само на нещата им отпреди 1988-ма, а после изпива една камбана спиртосана бира и повръща в рейса. От такива хора се е появила и мантрата "днешният метъл не струва", която хората повтарят ей тъй, само от някаква извратена форма на конформизъм. Уви, малък процент от хората, повтарящи тази безбожна глупост, де факто са чували достатъчно съвременен метъл. На тях им е по-лесно да си бичат Мастър-а всеки ден (от 20 години насам) и да не се затормозяват с обогатяване на личния си музикален каталог. И после как да очакваме да има какъвто и да е напредък с такова назадничаво мислене? Точно така - няма как.

След всичко казано, започвам полека да се надявам, че българската музика скоро съвсем ще умре. И нека, нека се гътне, че да се прероди. Защото музиката е като феникс (да, клише) и винаги ще намери начин да се прероди. Но дано поне следващия път се прероди в нещо ново, добро и интересно. Иначе няма смисъл.

- [TMB]
 

12 Response for the "Мозикално-колтурен опадак!"

  1. Анонимен says:

    Напълно съм съгласен с написаното, но ми се иска да допълня, че проблемът не се изчерпва само с липсата на рок/метъл сцена. Та ние нямаме и рап (да не чувам Дриско или 100 кила, те са поп) и електронна музика, все популярни у нас жанрове. Проблемът е че единствено се спонсорират долнопробен поп и чалга и двете в резултат на липса на стандарти и критерии, както е отбелязано в текста.

  2. Stiff says:

    Болезнено вярна и истинска поредица от заключения, която някои веднага ще нарекат "хейт".

  3. Анонимен says:

    100% вярно.Въпросът ми към екипа е защо в саита не се пише нищо за бг рок групи и тн.Попринцип не слушам бг рок предпочитам да си пусна iced earth,pantera,kreator,slayer или Megadeth,но все пак покажете на хората че има и бг групи.

  4. Анонимен says:

    В статията има някои верни неща, но на места критиката е прекалено много...
    Според мен, качествени бг рок и метъл банди (а и рап изпълнители !) има дори и в днешно време, и не са никак малко, въпреки огромния океан от боклуци, който е наложен на пазара. Точно там е и проблема - истинските, качествени неща са принудени да бъдат в един малък, тесен ъгъл, където светлините на прожекторите няма как да достигнат...причините за това водят своето начало още от началото на 90-те години, но това вече е друга тема на разговор, която не смятам да продължавам,а ще оставя на вас да размишлявате върху нея. :)

  5. Unknown says:

    Тъжно, но истина... Страхотен текст, който казва нещата, които всички усещаме, но като че ли ни е страх да кажем на глас.

  6. Анонимен says:

    Много добра статия, браво. Горе-долу всичко, което може да се каже за състоянието на българската музика беше казано. Тъжно е наистина, не знам дали скоро ще се подобрят нещата... Но трябва да се появят хора, които да съживят бг музиката.

  7. Анонимен says:

    Като цяло е вярно и в този смисъл, е тъжно.
    Но, като се говори за световно ниво, нека не забравяме, че живеем в материален свят, и всичко се случва с пари.Техника, запис, инструментариум, тези неща не могат да бъдат създавани чрез мисъл-форми/все още :)/.
    Хубав ден на всички :)

  8. Анонимен says:

    Като цяло съм съгласен с автора, с някои изключения:

    1. Голяма част от излизащата днес музика е абсолютно тотален провал. Говоря не само в нашенски аспект, а и в световен. Днес всеки дето има компютър за 1000 долара, може да запише що годе свестен като качество албум, и явно много такива това и правят. Резултата - някакъв пластмасов звук, почти никаква идея в музикално отношение, или повторение на нещо, което е свирено вече от 1000 подобни "домашни" групи. Рядко се случва да изскочи някой диамант изпод купчината стъклария.

    2. От сруга страна, голяма част от "старите" групи, имащи голям опит, и знаещи "как се правят нещата", продължават да издават албуми - кой става, кой не става, но обикновено качеството не е като на новоизлюпените. Та, тези групи продължават да си държат феновете, както у нас, така и предполагам по целия свят. Да, вече не е като преди - не става само с издаване на албуми и лежачка - трябва да се правят концерти, концерти, концерти... Но който си го може - си го може.

    3. Относно нашата сцена - една голяма част от групите попадат в същата графа "5 банди, и то само на нещата им отпреди 1988-ма" - голяма част от изброените "стари банди", са си същите, както и преди 1988 - свирят някаква отдавна (ще ме извините за израза) "погребана" музика, и не са мръднали в стилово отношение и грам. На всичкото отгоре, като добавим и качеството на записа, нещата стават тотално зле. Да, няма пари, няма продажби, няма и посещения по концерти, но това има отношение предимно към качеството на записа. Талант, идеи, уви, липсват май.

    Мога да добавя и още много точки, ама не знам дали има смисъл... Само да намекна (понеже гледам тука има и представители на медиите) нещо друго. Та въпросните медии (Пророк например) се спукват да фаворизират няколко от "новите банди" - как били хипер-мипер-супер-дупер-много-яките-пичове, дето ей сега ще сринат цялата сцена с невижданата си музика... еми сори пичове, ама тези банди смучат. Визирам например широко раздуханите BMTH - бях ги чувал от време на време, не ги запомних с нещо специално и велико. След поредния албум, широко рекламиран и прибутван в няколко издания и сайтове, си викам "бе може пък и аз да бъркам"... Насилих се да чуе целия албум. Бозааа, дами и господа, бозааа... Нищо ново като идея, някаква музика и структура на парчетата, ако щеш и рифове и вокали, които съм чувал в десетки други банди. С една дума - нищо ново, интересно и блестящо. Друг пример - А7Х - същата работа. Отново се хванах и изслушах целия албум от-до. Ми все едно, че слушах някоя кавър група, която свири собствени интерпретации на музика, изсвирена от някои банди преди 20 години и повече (визирам Металика, Мегадет и голям набор от хеви групи). Ми тва е... тва са съвременните звезди.
    От друга страна (ей сега ще бъда обявен за върл хралупар :), например последния албум на чичаците от Helloween ме кефи адски. Който си го може - си го може. Дори, смея да кажа, децата ми го харесват сигурно повече от мен самия, въпреки, че не съм им го натрапвал по никакъв начин. Просто го захапаха и го спукват от въртене, превърнал се е в "семейна" група едва ли не.

    А относно останалата част от БГ сцената - bitch, please :) навъдили са се някакви еднодневки, пробутвани на всяко едно парти, риалити и прочее "хайлайф" събития, все едно и също, и то много зле... Освен тях - някакви "светила", които, както се отбеляза, не за издавали от десет години, обаче са Големите Звезди На БеГе Сцената. Смешници...

  9. Pedofil says:

    Браво на афтора!!!

  10. Анонимен says:

    Така е, но честно казано въобще не ми пука, аз съм гражданин на света, имам достъп до цялото изкуство, не ме интересува дали е направено в радиус 500км или не.. от където дойде, в момента се твори повече от прекрасна музика на нашата планета, така че съм доволен. И за да не звуча тъпо ще добавя, че ДА! - купувам си албуми.

  11. Анонимен says:

    Болезнено откровена статия. За съжаление, не виждам как ще се променят нещата. Всичко е свързано с пазара в крайна сметка.

    След като по-голямата част от феновете ИСКАТ бг вариант на "Пурпулето с Ричиту" и/или Ковърдейл, ми ясно че това и ще получат. и понеже е български (т.е. нема кинти за "изпипана" версия) в масовия случай звучи като пошла имитация (каквато си е).

    Много хора твърдят, че искат оригинална българска музика, но в действителност искат побългарен вариант на това, което чуват от западните класации. И това важи за всички стилове, които се сетите - от метъл и пок, през рап, поп, джаз, та да се стигне дори до ембиънт.

    Разбира се, има и изключения от правилото, но те са едно-две и в повечето случаи замират. Едни "Исихия" например са на ИЗВЪНЗЕМНО ниво, но честно - колко хора ги слушат (или по-зле - колко хора са ги чували?). Просто защото тяхната болезнено красива музика предизвиква по-скоро спазми в гърлото, отколкото желанието да се "разбиеш"

    Жалко е. Защото по този начин малкото талантливи музиканти са принудени да правят едно и също, защото ако правят каквото на тях им харесва, няма кой да го чуе.

  12. Анонимен says:

    Следните абзаци са най-силните редове, които съм чел от години насам!

    "... тук не можем да правим хитов поп като румънците и хитово порно като чехите. Но опитваме всячески да смесим двете по телевизия Планета..."

    "... всеки филм, който не включва два часа тъжни погледи, крайградски картини, отчаяно пушещи хора, комунисти, лоши скинари, 45 минути сцени с возене в асансьор и 32 минути мълчаливо ядене на филии, си е крачка напред за нашето кино..."

    "Напредъкът се постига с желание за самоусъвършенстване, отхвърляне на нормите, забравяне на клишетата и поставяне на високи, но изпълними цели. Докато една група започва кариерата си с мисълта "Ние ще звучим като Мейдън, Слейър, Пантера и Металика" - тя няма как да стане повече от кръчмарска банда, свиреща кавъри по баровете за 20 лева на вечер."

    Чудесна статия!