TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Tanzwut - Höllenfahrt

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, септември 05, 2013 2 коментара

Стилът: Folk Rock/Metal/NDH
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: Teufel Records
Отнема: ~48 минути


Добре. Нещата стоят много по-добре от миналия път, когато дълго се чудих какъв им е проблемът на Tanzwut и със закъснение разбрах, че и те просто вече нямат много за казване и не знаят в каква посока да поемат. Хубавото е, че "Höllenfahrt" е стъпка напред след посредствения "Weiße Nächte", но в него групата все пак посяга и към миналото, взимайки елементи от по-старите си албуми - най-доброто решение, което Teufel и компания можеха да вземат.

Звученето на "Höllenfahrt" напомня на това в "Shattenreiter" - едновременно модерно, средновековно, мрачно и много мелодично, и това се усеща веднага в "Schwarzer Engel", "Heimatlos" и "Kein Blick Zurück". По-старите фенове пък сигурно ще доловят и завръщане към "Labyrinth Der Sinne" и "Tanzwut", когато групата беше с по-изявен NDH звук, ако се заслушат в сингъла "Das Gerücht" или по-силно електронизиранaтa "Die Letzten Tage". За този ранен период напомня и голяма част от ритъм секцията, но това сякаш не е достатъчно. Именно съчетаването на електроника, гайди и тежки китари някога направи Tanzwut интересна банда, но днес електрониката почти напълно е изчезнала от музиката им, а дори там, където я има, тя е по-скоро далечен фон, отколкото ко-водещ елемент. В случая обаче дори това им е простено на Tanzwut, просто защото албумът е добър и така. Вярно, "Zieh Dich Aus", например, би била по-готина с повече електроника, но и в този си вид е сред най-добрите парчета на групата от 7 години насам. "Das Elixier" пък удря с достатъчно здрави каси, насечени рифове и театрални елементи, за да се открои от всичко останало в "Höllenfahrt". И не само това, а този път дори и бавните парчета ("Die Ruhe vor dem Sturm" и "Die Himmel Brennt") са им се получили учудващо добре.

Приятно е да знам, че Tanzwut не са захвърлили гайдите и не са се предали съвсем, защото звучаха именно така в "Weiße Nächte". Хубаво е и че са върнали поне част от клавишно-електронното си очарование, както и че не са забравили колко е сполучлива винаги комбинацията от тежък китарен звук и добре озвучени, плътни барабани. Въпреки това не мога да дам повече на този албум, като дори чувствам, че леко пресилвам оценката си, защото не мога да си представя как ще си пускам целия "Höllenfahrt" от край до край в идните години. Някои песни от него - да, но останалото - es tut mir leid, няма чак толкова много хитов материал.

+ + + + +
Tanzwut се връщат в строя и правят няколко крачки напред след изоставането от 2011-та.
Здрави китари, стабилна ритъм секция, малко електроника и специфичен гайдов звук.
Този път има поне четири "опорни" и по-запомнящи се парчета.

- - - - -
Има нужда от свежи идеи, защото в този си вид Tanzwut не могат да изненадат никого.
Някои тракове са си чист пълнеж. И след 5 слушания нищо в тях не може да те грабне.

IF YOU LIKE
In Extremo, Corvus Corax, Saltatio Mortis, Subway To Sally, Schandmaul и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , , ,

2 Response for the "Tanzwut - Höllenfahrt"

  1. Анонимен says:

    Пичове ще има ли нещо за новите албуми на Motorhead,trivium и Soulfy?
    Наистина се надявам да направите за тях

  2. Мисля, че ще има ревюта и за трите албума :-) Не гарантирам само за Motorhead.

    Поздрави!
    - Testset