TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Tristania - Darkest White

Posted by Today's Metal Crew On сряда, септември 11, 2013 7 коментара

Стилът: Gothic Metal
От/Год: Норвегия, 2013
Лейбъл: Napalm
Отнема: ~52 минути


Беше прохладна августовска утрин. Пътувах с (гр)адския транспорт до другия край на града, при това с учебна цел. През август. И точно в един такъв отчайващ момент чух в слушалките си приказната италианка Марианджела Демуртас да ми пее за прераждания ("Requiem"), промени ("Night on Earth") и прочие хубави неща. Признавам си - "Darkest White" не ме грабна с нищо от раз и дори мислех, че няма да си го пусна втори път. Да, ама не. Дадох му шанс точно в тази отчайваща августовска утрин и, откровено казано, не съжалих. Последното произведение на Tristania не е кой знае колко по-различно от тези, които са ни поднасяли досега, и въпреки това звучи някак си... ново.

Заразните риф, текст и тежки вокали в "Darkest White" превръщат песента в чудесен флагман на албума, докато "Himmelfall" впечатлява с прости, но въздействащи барабани, а гласът на Андерс звучи по-драматично от всякога и това внася нужната нотка завършеност както в конкретния случай, така и в албума като цяло. Личният ми фаворит "Requiem" има може би най-запомнящия се припев, а следващите две парчета са белязани от много силни - буквално и преносно - инструментали. За "Night on Earth" пък бих казала, че е малко противоречива, но при определени условия става за слушане. Ама само става. И само при определени условия. Бонус тракът като че ли също идва малко нанагорно, а баладата (доколкото това може да се нарече по този начин) "Lavender" е онзи вид "балада", от който трябва да се намира във всеки готик албум. За финал, закриващите песни са замислени и осъществени със стил - но като компенсация за леко кофти изпълненията.

В "Darkest White" силните песни са повече от слабите, а мелодиите, които Андерс и сие са създали са едновременно меланхолични и зареждащи, лъхащи на северен студ и сгряващи кръвта - нещо, което говори за голямо майсторство. Марианджела пък демонстрира и страхотни гласови възможности в ниския регистър, а топлият ѝ южняшки тембър е елементът, отлично допълващ композициите в албума. Изобщо - горещо препоръчвам "Darkest White" за саундтрак в замислен дъждовен ден!

 
+ + + + +
Почти няма слаба песен в албума.
Детайлно изпипани вокални и инструментални партии.
Личи си, че е мислено върху текстовете, а не са предъвквани стари клишета.

Въздействащ по много и често противоречиви начини.

- - - - -
Ако очаквате нов "Beyond the Veil" - може да останете и доста разочаровани.
Най-добрите години на Tristania са зад тях и в момента групата просто гледа да държи ниво, без рискове.
 
IF YOU LIKE
Sirenia, Moonspell, Trail of Tears, Draconian, Xandria The Gathering и др.

Автор: Valkyrja
[7.5/10]

Categories: , , , , ,

7 Response for the "Tristania - Darkest White"

  1. Анонимен says:

    Смазващ албум! Почти сигурно място в топ 5 в годишната ми класация!

  2. Анонимен says:

    Повече от приличен албум. Arteries, Darkes White и Night on Earth станаха едни от най - любимите ми песни на Tristania изобщо.Darkest White,наред с Wild Card на ReVamp, е сред най-добрите попадения тази година за мен.

    Не е Beyond the Veil и добре, че не е. Такъв албум се прави само веднъж, така че не виждам смисъл в опитите да се повтори. Дори и Мортен не успява да го достигне, колкото и да се опитва.

    Измъченият вой на Айлин и псевдо епичните хорове, дето е наблъскал в новата Sirenia звучат като подигравка с безсмъртния албум на Тristania.

  3. Анонимен says:

    Адски много мразя готик метъл.Искам да питам екипа скоро ще има ли нещо по тежко като новия Devildriver,Soulflu или Sepultura?

  4. Анонимен says:

    Съжалявам за офф-топика, но ще има ли ревю на новия TDWP албум? Благодаря предварително.

  5. Анонимен says:

    Абе хора какви TDWP та ви гонят бе?
    Я по добре направете ревю за новия Carcass е тва вече е дет метъл албума на годината.

  6. За TDWP ще видим. За Carcass се готви едно, очаквам да видя дали ще става ;-)

  7. BAYWATCH says:

    Мисля, че си прекалено критична и доста показно резервирана ! Личи си, че албумът ти е харесал, но оценката ти е крайно нереална заради казаното по-горе и от самата теб. Всяка една група се развива в стилово и музикално отношение, търси нови хоризонти, нов изказ, нови хармонии, с които да ги разберат - но вие искате само едно и също да дрънчи през цялата им кариера и да създават албуми-клонинги. Една еднодневка, стил THE VOICE чудесно ще ти свърши тази работа....