TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Alter Bridge - Fortress

Posted by Today's Metal Crew On вторник, ноември 05, 2013 2 коментара

Стилът: Alternative Rock/Metal
От/Год: САЩ, 2013
Лейбъл: Roadrunner
Отнема: ~63 минути


Всеки е или чувал, или задавал въпроса "Какъв метъл си като не слушаш Metallica?". Много хора задават този въпрос, най-вече заради името на групата ("вие там тия металики дето ги слушате и само крещят дрън-дрън"), затова и аз питам - какъв алтърнатив фен си, ако не слушаш Alter Bridge? Не че съм пищяща фенка на Майлс Кенеди и Марк Тремонти, но откакто са се появили на сцената, AB не са спирали да бъдат фактор на нея, а новият им албум "Fortress" само допълнително бетонира високите им позиции.

Чест прави на Alter Bridge, че не правят вече до болка познатия алт-рок, която вече всяка втора банда в стила прави, както и че издадоха като сингъл не някоя блудкава балада, а една от най-тежките песни от новия си албум - "Addicted To Pain". Бърз, мощен, украсен с великолепно китарно соло и супер зарибяващ припев, този трак е само част от буреносното трио в началото на албума. В него се включват още дългата 6 минути и половина "Cry of Achilles" и тежката и мрачна "Bleed It Dry", като чак след нея идва първият по-бавен трак (скучноватото парче "Lover"), по време на който да избършете потта от челото си и най-сетне да си поемете дъх. И въпреки че това начално трио е най-силното в целия албум, до края му има още много за слушане. Между 6-минутната "Calm the Fire", изпятата предимно от Марк "Waters Rising", динамичната "Cry a River" и закриващата (и 7-минутна) "Fortress" обаче са се скрили и някои "пълнежи", но това почти винаги е неизбежно, особено при албуми, дълги по повече от час.

Това е алтърнатив рок албум с явни хеви метъл влияния, белязан от завидно добра китарна работа, страхотни сола и безпогрешните вокали на Майлс Кенеди. Последният от време на време вкарва и една специфична бленда, която напомня леко за тази на Аксел Роуз (и може би затова бе привлечен за вокалсит на Slash), но за (мое) щастие не можем да говорим за нещо повече от едва забележима прилика. Оттам нататък остава само да вдигнем палци горе и да признаем, че Alter Bridge избиха рибата в жанра тази година с "Fortress" и могат само да го дават за пример на младите си колеги. Единствената причина, поради която не му давам по-висока оценка (каквито той заслужено получава от сериозните медии) е, че отвяващото начало на албума така и не получава достойна конкуренция до края му, а вместо това се дочуват няколко не особено запомнящи се парчета. И все пак, повтарям - при дължина от 63 минути е много трудно да харесаш всичко чуто.

+ + + + +
Жестока китарна работа!
Далеч от алт-рок клишетата, които почти всички банди в жанра ползват напоследък.
Майлс Кенеди се раздава докрай, а дори и Марк Тремонти пее водещи вокали тук-там.

- - - - -
Някои парчета (особено след средата) звучат като пълнежи.
Мощта от първите 3 парчета така и не се връща до края на албума.

IF YOU LIKE
Creed, Shinedown, Red, Breaking Benjamin, Stone Sour, Seether, BSC, 3DG и др.

Автор: Undepth
[8/10]

Categories: , , , ,

2 Response for the "Alter Bridge - Fortress"

  1. Анонимен says:

    Една от любимите ми групи! Много се радвам че има ревю за новия албум. Малко групи в жанра могат да се похвалят с такъв талант.

    За мен лично си е 9/10 просто защото има няколко по-незапомнящи се песни.

  2. Анонимен says:

    Bravo,4e napravixte review na Alter Bridge,straxotna grypa! I za men ocenkata e 9/10,ne moga da spra da slysham Fortress! A shte ima li ocenka za noviq albym na I See Stars-New Demons?