TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Gehenna - Unravel

Posted by Today's Metal Crew On неделя, ноември 17, 2013 0 коментара

Стилът: Black Metal
От/Год: Норвегия, 2013
Лейбъл: Indie Recordings
Отнема: ~42 минути


Още щом разбрах, че се задава нов албум на Gehenna, ми идеше освен лиги, да почна да точа още копия, брадви и обърнати кръстове, че да се подготвя подобаващо за онова, което ме очаква. Първоначалното възприятие за "Unravel" обаче дойде от обложката, където Gehenna са се справили удивително. Гротескна средновековна картина - бягаща от Смъртта мома в момент на безумен ужас. Тук вероятно се крие и обяснението защо албумът е наречен "Unravel", а именно: ако приемем, че човешкото съществувание е сума от два компонента - "живот" и "смърт", то моментът на тяхното разделяне (разплитане) все някога настъпва и точно този миг са опитали да хванат главните ни герои.

Самият албум ли? Ами, тежко и много, много "дуум" начало. С "The Decision" абсолютно всякакви първични очаквания и представи отидоха по дяволите (т.е. - където трябва). Вместо да разкъртят редовия блек метъл фен с изконна агресия, става точно обратното - в първите 10 минути бавно и болезнено среднотемпови китарни рифове прокарват линия, различна от добре познатата за бандата. С методичнен подход, някъде в средата на "Nothing Deserves Worship", можем вече да чуем обичайните за стила прийоми и да ги оценим на макс в "Nine Circles of Torture", където за мен е достигната и кулминацията на темповото развитие на този албум. Не че впоследствие липсват подобни мигове, но някак избледняват, или по-скоро се сливат в слуховия спектър и трудно успяват да задържат вниманието около себе си. И точно когато нещата отиваха към заключението: "добро начало, после тривиално", искрицата психо-атака в интрото към последното парче "Death Enters" ме заля с огромна доза "Twin Peak"-ски ентусиазъм, като силно ми напомни за "Devil's Work" от албума "Adimiron Black". Тук вече бях доволен. Понякога няколко секунди гениалност спасяват цели часове творчество.

Ако сте слушали предните албуми на Gehenna (за последно 2005-а), разликата в звученето веднага ще ви направи впечатление. Към 2013-та (малко е странно, разбира се) ще чуете един по-замазан звук и барабани, биещи някак си гаражно. Дали това е търсен ефект, или лошо продуциране, ще оставим времето да покаже. Като цяло, обаче, ако сте почитатели на блека, харесвате комбинацията му с дуум и не си падате по радикално новаторски композиции, "Unravel" е точният албум за вас.


+ + + + +
Желание за поставянене на нов "крайъгълен камък" в дискографията им.
Прекрасна обложка, навяваща мисли в множество посоки.
Допълнителната доза дуум, с подходящо сурово звучене.


- - - - -
Уеднаквяването на композициите след средата води до неизбежна монотонност.
По-лош звук в сравнение с по-старите албуми - нелогична му работа.


IF YOU LIKE
Mayhem, Immortal, 1349, Troll, Taake, Horna, Svarttjern, Svartahrid и др.

Автор: Nightice
[6.5/10]

Categories: , , , ,

0 Response for the "Gehenna - Unravel"