TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

I See Stars - New Demons

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, ноември 11, 2013 3 коментара

Стилът: Metalcore/Post-Hardcore/Electronic
От/Год: САЩ, 2013
Лейбъл: Sumerian
Отнема: ~50 минути


Този албум дава всички предпоставки да отнесе гнева на феновете на истински тежката музика. И как иначе - това е пост-хардкор с много електроника, половината китари в албума могат да бъдат изсвирени и с една ръка, а чистите вокали на Девин Оливър почти се конкурират по изнеженост с тези на Тайлър Картър от Issues и Келин Куин от STS, да речем. И въпреки всичко това - "New Demons" е добър. От близо месец се чудя и не мога да си обясня как става тоя номер и чак оня ден разбрах - просто трябва да не ти дреме дали това е тежка музика или не. И разбира се, да имаш поне малко афинитет към електронната музика, иначе колкото и да не ти дреме - няма да стане.

Метълкор, пост-хардкор, транскор, поп-рок, техно, дъбстеп, дръм енд бейс - в "New Demons" можете да чуете всички тези стилове. Но въпреки че опитите за смесването на толкова различни жанрове в повечето случаи завършват катастрофално, ISS някак са успели да намерят баланса между тях и да направят албума интересен за слушане от начало до край. "New Demons" е и първата им творба, в която се разбира, че тези момчета имат композиционна мисъл. Това си личи ясно от постройките на парчетата, в които постоянно се случва нещо ново, вместо да се повтарят едни и същи стари формули. Основен "виновник" за задържането на интереса обаче несъмнено е електрониката, която играе главна роля в "New Demons" и над която си личи, че много е работено.

За разлика от миналите два албума, в този има няколко явни хита, вместо само един, до който на магия да се крепят и останалите парчета. Тук откровено хитови са цели 4 песни - заглавната "New Demons", сингълът "Violent Bounce (People Like You), притежаващата мощен дъбстеп/кор брейкадун "Murder Mitten" и пълната с великолепни транс и дъбстеп електроники "Crystal Ball". Да, знам, че това звучи малко странно като хвалба в метъл сайт, но мога да ви уверя, че подобна качествена електроника рядко се чува дори в изцяло електронните жанрове. Което не значи, че тежките китари и метъла като цяло са оставени на някакъв супер заден план - дори напротив, те са водещите звена в тежките "When I Say Jump, You Say How High" и "Who Am I?", които обаче щяха да са още по-добри и по-тежки без вокалите на Девин Оливър...

Не мога да скрия искрената си неприязън към типа чисти вокали, които притежава Девин Оливър. Не защото съм голям мачо и съм много тру, а просто защото не отиват на този тип музика. Контрастът е хубаво нещо, но дори той трябва да е в някакви граници. Ето - Зак Джонсън е супер за метълкор вокалист и в този албум показва дори по-широк диапазон от крясъци, които страшно си отиват с електронизирания метълкор на групата. В случая нужди от чисти вокали де факто няма, но дори и да имаше - те просто не трябва да бъдат... такива.

Да обощим - балансът между тежки, модерно звучащи китари, кристален звук, превъзходни електроники и здрави екстремни вокали прави този албум по-интересен не само от предните два на групата, но и от почти всички албуми в жанра тази година. Основният му проблем обаче продължава да е пеенето на Девин Оливър, който така и не разбра, че високото му изнежено мяукане може да мине за невероятно в някое шоу за вокални таланти, но за този тип музика се искат няколо идеи по-мъжко пеене.

+ + + + +
Безспорно по-добър и от двата си предшественика.
Пичовете от ISS най-накрая показват композиционна мисъл.
Страхотен звук, перфектна продукция, модерно звучене.
Мощни тежки китари, здрави екстремни вокали, свръхмодерна електроника.

- - - - -
Чистите вокали на Девин Оливър развалят всичко - прекалено са изнежени.
Голяма част от китарите в албума мога да ги изсвиря и аз, при това с една ръка.
Толкова много електроника хич няма да се понрави на някои фенове на твърдата музика.

IF YOU LIKE
Enter Shikari, Woe Is Me, Abandon All Ships, Eskimo Callboy, Issues и др.

Автор: Testset
[7/10]

3 Response for the "I See Stars - New Demons"

  1. Анонимен says:

    Na men New Demons mnogo mi dopada,v pesen kato Crystal Ball sa kombinirani straxotno mnogo stilove.Davam 8/10, perfektno e sa4etana elektronikata v albyma.

  2. Unknown says:

    Надявах се, че ще отбележиш ОЧЕВИДНАТА употреба на "чалга" елементи като например в интрото на New Demons или електронния pre-breakdown на We're Not In Kansas Anymore :)

  3. Да, подозирах, че някой ще намери това интро на песента за чалга :D Но аз го определям по-скоро като "регетон", защото надали в САЩ занят що е то "чалга". А чалгата всъщност е един вид "мургав регетон" :D