TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Leaves' Eyes - Symphonies of the Night

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, ноември 25, 2013 0 коментара

Стилът: Symphonic/Gothic Metal
От/Год: Норвегия/Германия, 2013
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~58 минути


Как ли не го мъдрихме това ревю - един го харесва много, друг - хич, трети не му дреме, четвърти не иска и да чуе за него. Затова мислехме да направим нещо подобно на това, което направихме с албума на "Xandria миналата година и да му претелгим плюсовете и минусите обективно. Накрая обаче решихме да действаме авторитарно, с риск някои колеги да се разсърдят (тези, които много харесват албума).

Да речем, че и аз го харесвам. Фен съм на Atrocity (за всеки случай пояснявам защо ги споменавам - музикантите от групата са и в Leaves' Eyes) още от миналия век, а с кака (вече леля) Лив се сблъсках още докато беше в Theatre of Tragedy и оттогава винаги съм следял с интерес какво правят двете групи. Вярно, за мен Atrocity не са издавали читав албум от 10 години насам ("Atlantis" беше върха!) и дори "Okkult" не успя да ме грабне особено, а соловата кариера на Лив Кристин е по-лоша от забравено и непретакано кисело зеле, но от носталгия ли, от що ли - всеки път слушам какво се случва около семейство Крул. И в общи линии на първо слушане винаги намирам какво да харесам. Не беше така обаче в предишния албум на "Leaves' Eyes", който ме разби от скука за броени минути и от който вече с удоволствие нищо не си спомням. Затова го казвам спокойно - "Symphonies of the Night" е по-добър!

Е, това не е кой знае какво постижение, но началото на албума обори първоначалния ми скептицизъм. Първите 4 парчета дават повече от добър старт на творбата, като с особена сила се открояват откриващата "Hell to the Heavens" и разкуфяващата "Maid of Lorraine". Заглавното парче също не е никак лошо, но след него нещата загрубяват. Или по-точно "занежняват" с убийствено скучната "Saint Cecelia". Тук ме хвана страх, че албумът ще ме понесе полека към страната на сънищата, но следващите "Hymn to the Lone Sands" (жестока!) и "Angel and the Ghost" успяха да се преборят със скептицизма ми за втори път в албума. И тук вече албумът можеше и трябваше да свърши. До края му обаче има още 5 песни, за всяка от които бях нетърпелив да отмине, тъй като бяха или бавни, или скучни, или не-метъл, или комбинация от трите.

Упорито продължавам да недолюбвам две неща в Leaves' Eyes - китарния звук и гадното наслагване на вокали. Пояснявам. Китарите може и да звучат добре на обикновени колони, но ако ги пуснеш на по-добра техника (или дори качествени слушалки) много започва да си личи колко евтинярски дисторшън е използван и как той хич не си отива с иначе епичните оркестрации в музиката на групата. Вокалите на Лив пък (някои ги харесват, някои като мен - не) почти през цялото време звучат като двугласие, но много зле постигнато такова - сякаш тя просто е изпяла два пъти едни и същи партии и после пистите са наложени една върху друга без много допълнителна работа по тях. По принцип няма лошо това да се прави в припеви или по-ярки моменти за постигане на по-добър ефект, но вокалите ѝ са такива в почти целия албум. Виж, с ревовете на Александър Крул нямам проблем. Този път екстремно дългокосият германец много добре помага на жена си.

Като добавим и не особено интересните текстове (може би с изключение на този в "Angel and the Ghost"), клишираните симфонични партии и недотам добрия опит за ефирно Nightwish-ско звучене, не мога да не изразя несъгласие с всички колеги, които казват, че това е албум за 9-ка или 10-ка. На всички тях препоръчвам да чуят албума отново, а на всички несъгласни с мен - разрешавам да ми препоръчат същото ;-)

+ + + + +
Осезаемо по-добър от предшественика си.
По-добро сработване между Лив и Александър Крул.
Някои учудващо енергични, силни и запомнящи се песни, които да оборят евентуалния ви скептицизъм.

- - - - -
Недотам добър китарен звук и лошо наслагване на вокалите на Лив Кристин.
В албума (особено в края му) има и някои убийствено скучни парчета.

IF YOU LIKE
Sirenia, Xandria, Tristania, Nightwish, Edenbridge, Elis, TOT и др.

Автор: Testset/Undepth
[6.5/10]

Categories: , , , , ,

0 Response for the "Leaves' Eyes - Symphonies of the Night"