TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Freedom Call - Beyond

Posted by Today's Metal Crew On събота, февруари 15, 2014 0 коментара

Стилът: Melodic Power Metal
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: SPV/Steamhammer
Отнема: ~60 минути


Някога беше нещо като "хейтърска мода" да се използва понятието "хепи метъл" за групи като Helloween, да речем. Freedom Call обаче сами се определят така, с което в общи линии обезсмислят тази фраза като обида. Защо да те е срам, че правиш позитивен метъл? Къде пише, че в метъла трябва да се пее само за кръв, гняс и демони? Пък и Freedom Call правят много добре това, което правят. А именно - позитивен, героичен, мелодичен пауър метъл.

По принцип тази група винаги ми е напомняла за Helloween, но в "Beyond" това сравнение е по-уместно от всякога. Музиката на Freedom Call в този албум доста напомня за тази на "тиквите" от 80-те и средата на 90-те, което обаче аз намирам за голям плюс, защото групите, които правят качествен пауър метъл "като от едно време" вече са доста малко. А когато една група направи такъв албум и го напълни с 1 час материал, няма как да не съм доволен. Направо ми е трудно да си избера любим трак измежду супер мелодичните "Union of the Strong", "Come On Home", "Journey Into Wonderland" и "Follow Your Heart", по-скоростните "Edge of the Ocean", "Heart of the Warrior" и "Paladin", и по-епичните парчета като 8-минутната "Beyond", "Among the Shadows" и "Colours of Freedom". Виж, не успях обаче никак да се впечатля от прекалено захаросаните "In the Rhythm of Light" и "Dance Off the Devil", (която спокойно можеше да се казва и "Africa" - като я чуете ще разберете защо).

"Beyond" е албум, на който можеш да си припяваш всички припеви, да си тананикаш китарните и клавишни мелодии, да куфееш, да скачаш, да се върнеш мислено в 90-те (та дори и към края на 80-те) и най-вече да си вдигнеш настроението. Той е от онези албуми, които щяха да са класика днес, ако бяха издадени в по-ранна ера. За финал, въпреки всички явни прилики с Helloween, Freedom Call са запазили своята идентичност напълно. И точно това прави "Beyond" задължителен за слушане от феновете и на двете групи, както и на всички, които нямат нищо против малко позитивен мелодичен пауър метъл.

+ + + + +
Позитивен, мелодичен, лесно запомнящ се, лесно запеваем, приятен за слушане албум.
Близо час качествен материал дори в обикновеното издание.
Усеща се духът на мелодичния пауър метъл от 90-те и края на 80-те години.
Няколко бъдещи концертни хита.

- - - - -
Прекалено е... "cheesy" на места.
Допирните точки с творчеството на Helloween може би са малко повече, отколкото очаквах.
Поне аз не оценявам високо парчета като "In the Rhythm of Light" и "Dance Off the Devil". 

IF YOU LIKE
Helloween, Avantasia, Gamma Ray, Dreamtale, Edguy, Axxis, Manowar и др.

Автор: BGMario
[8/10]

Categories: , , , , ,

0 Response for the "Freedom Call - Beyond"