TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Amberian Dawn - Magic Forest

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юни 19, 2014 1 коментара

Стилът: Symphonic/Melodic Power Metal
От/Год: Финландия, 2014
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~39 минути 


Чакам този албум откакто разбрах, че Amberian Dawn са заменили Хайди Парвиайнен с харизматичната Капри. Още щом я чух как пее старите парчета на групата се захласнах - такъв силен, изнесен, уверен и в същото време нежен и вълшебен глас. А зад гласа - първокласен мелодичен пауър от Финландия. И не че AD и преди не са правили такъв, но с гласа на Капри изживяването е съвсем друго (и по-добро). Бързам да ви уверя и че не успях да открия слабо парче в "Magic Forest". През ситото на 40-те минути са минали само 10 песни, но всяка от тях има с натрапчива мелодия, запомнящ се (и веднага запяващ се) текст и великолепен, типично скандинавски инструментал.

Показателен за нивото на албума е сингълът "Magic Forest". Ако харесате него, почти сигурно ще харесате и целия албум (и обратно). В главата ви веднага ще се забият рефрените както от него, така и от "Cherish My Memory", "Agonizing Night" и "Son of Rainbow", а в "Memorial" дори ще можете да си попеете заедно с младия оперен баритон Маркус Ниеминен. Неговият глас допълва чудесно този на Капри, а и ме накара да се замисля - защо няма повече метъл банди с мъжки оперни вокали? Комбинацията е много сполучлива! Любителите на по-чистите форми на пауър метъла пък ще имат поводи да се разкуфеят в бриджовете на "Dance of Life" и силно зарибяващата "Endless Silence", докато за феновете на баладите е оставена само "Green-Eyed".

Ако се заслушате в детайлите, сигурно ще откриете разни (вероятно неволни) препратки към други групи. Може да съм си въобразил, но на места в мозъка ми идваха мисли за групи като Stratovarius, Helloween, Nightwish и дори Kamelot, в което обаче няма лошо, тъй като съм почитател на изброените. Със или без тях обаче, "Magic Forest" бързо се превърна в най-слушания от мен албум за месеца. Изслушах го около 10 пъти за две седмици, а това отдавна не се беше случвало. Припявам си, тананикам си, свирукам си в унисон с мелодията и ми е едно такова хубаво. Много позитивен и енергизиращ албум, каквото и да си говорим.

Най-близките до "пълнежа" композиции са "I'm Still Here" и "Green-Eyed", но дори те не са никак слаби и отдавам забележките си към тях по-скоро на субективни причини. Основните гласове "против" албума пък биха могли да дойдат или от разочаровани фенове, които прекалено много са харесвали Хайди зад микрофона, или от хора, за които всякакъв метъл с женски вокали е копие на Nightwish, или за хора, които по принцип не си падат по мелодията в метъла. Но ако вие не сте сред тях, тогава послушайте моята гореща препоръка и чуйте "Magic Forest" веднага щом се появи на пазара в края на юни!


+ + + + +
Новата вокалистка Капри се включва превъзходно със своя силен, изнесен, красив глас.
Мелодичен (европейски) пауър метъл инструментал със скандинавски привкус.
Силно зарибяващи мелодии и бързо запяващи/затананикващи/засвирукващи се припеви.
Обективно погледнато, пълнежи в този албум май-май няма.


- - - - -
Едно-две парчета, които не са чак толкова добри на фона на останалите.
Някои може трудно да понесат смяната на Хайди Парвиайнен. 

IF YOU LIKE
Delain, Nightwish, Gwyllion, Stratovarius, Helloween, Kamelot и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

1 Response for the "Amberian Dawn - Magic Forest"

  1. Анонимен says:

    http://mojafinska.blogspot.com/2014/07/upoznajte-grupu-amberian-dawn.html