TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Fail Emotions - Renaissance (Part 1)

Posted by Today's Metal Crew On неделя, юни 01, 2014 8 коментара

Стилът: Progressive Trance/Djent/Metalcore
От/Год: Русия, 2014
Лейбъл: Go With Me
Отнема: ~30 минути


Fail Emotions имаха (а и все още имат) шанса да се превърнат в наистина уникално събитие на съвременната сцена. Малко са бандите, които могат и знаят как да преплетат стилове като метълкор и прогресив транс. И не говоря за транскор бандите от типа на Abandon All Ships. Говоря за чист прогресив транс, съчетан с тежка музика (която вече трудно мога да нарека "метълкор", но все пак... посоката е това). Подобни творби са доказателството, че дори за правенето на електронна музика понякога се иска майсторство и дори тя невинаги е просто "тупса тупса тупса", а може да бъде и доста по-сложна и разчупена.

Самата идея за такъв албум сама по себе си звучи като нещо, на което любител на електронните метъл експерименти (какъвто съм аз) веднага би фраснал 10/10, но тази първа част на "Renaissance", колкото и да ми допада като идея, не е достигнала потенциала на това, което е можела да бъде. Първо, албумчето едва минава границата на 30-те минути дължина. Явно групата иска да издаде албума на две части и ги разбирам за това, но въпреки всичко 30 минути са си малко. Седем песни, от които две са интро и аутро, а една е електронен инструментал не са никак достатъчно за цял албум. Остават 4 песни, от които да си правим изводите. Те са "Timeviewers", представителната "Final Frontier", "Reflections" и много внезапно свършващата с рязък fade-out ефект "Runaway" (във "Final Frontier" също има подобен проблем). В тях можем да чуем изненадващо добре развити и много иновативни идеи, каквито поне аз не съм чувал от друга група. Прогресив трансът играе основна роля, а зад него неравен ритъм, тежки джент китари и предимно чисти (уви, рядко крещящи) вокали дават завършен и неповторим вид на композициите. Редуват се и неочаквани включвания на красиво пиано, дъбстеп, дръм енд бейс, китарни сола и метълкор брейкдауни. Понякога тези включвания са толкова резки и неочакваи, че се чудиш дали не е започнало друго парче, което пък от своя страна е доказателство за това колко разчупена е музиката на Fail Emotions.

Освен краткостта и несигурността дали това тук всъщност е тежка или електронна музика, "Renaissance" има още един проблем - звукът. Електронните елементи са с три едри гърди напред пред вокалите и китарите, а барабаните едвам се чуват изпод бийтовете. Всичк отова оставя впечатлението за един не особено добър микс, в който има мегдан за поправки, но... май вече е късно. Накрая като съберем всички проблеми става така, че те отнемат голяма част от вниманието, което би следвало да отдлеим на техничността, уменията и мисленето "извън кутията" на музикантите и непредвидимостта на композициите. Което е малко жалко.

+ + + + +
В момента няма друга група, която да съчетава толкова добре прогресив транс с тежка музика.
Непредвидими, интересни и постоянно преминаващи през вътрешни промяни композиции.
Техничност, умения, иновативно мислене.

- - - - -
Не особено добре изравнен звук - електрониката засенчва всичко останало.
Албумът едва удря прага на 30-те минути...
... че и от седем песни две са интро/аутро, а една е електронен инструментал.
Групата почти напълно е загубила метълкор идентичността си.

IF YOU LIKE
Helia, Hands Like Glass, Abandon All Ships, One Morning Left и др.

Автор: Stahley
[6/10]

8 Response for the "Fail Emotions - Renaissance (Part 1)"

  1. Unknown says:

    Благодаря ви Today's Metal за това ревю, с интерес ще изслушам албума на тези момци, понеже аз съм сред малкото металяги, които редом с "праведната музика", харесват и транс, най-вече такъв от началото на 21 век! Даже тези дни, докато загрявам за концерта на Девиците, бясно надувам In concert 1 и 2 на Tiesto, който е сред любимите ми артисти, редом с някои от метъл величията на нашето време, и винаги съм си мислел, че смесването на транс и метъл не е невъзможно, даже би могло да е доста сполучлива комбинация, жалко, че малцина са артистите дръзнали да правят нещо подобно. Според мен обаче най-сполучлив транс метъл би се получил от нещо подобно на Nightwish, Sonata Arctica, Pyramaze, че защо не и Omnium Gatherum, тоест групи със силно клавирно присъствие. Така де, щом има industrial metal, защо не и trance metal!!!! ;)

  2. Анонимен says:

    Чуй предишния им албум "Transfornation", изключително добър е.

  3. Unknown says:

    Непременно! Само ще помоля екипа, ако е възможно да драснат едно ревю на задаващите се албуми на Jinjer и Equilibrium, когато наближи времето да излезнат! :)

  4. Анонимен says:

    Иван Огорелов, транс метълът наистина съществува като жанр. Можеш да провериш групи като Silent Descent и Blood Stain Child.

  5. Unknown says:

    Непременно ще чуя и тях! Знам и за транскорът, въпросът е, че според мен не това е начинът, по-който да се съчетаят двата стила, не ме грабва въобще, може би ако бях пост-хардкор фен! Наскоро чух Noosphera, имат един албум, правят транс/мелодик дет метъл и нещата им се получават, с изключение на продукцията на албума, която е лоша, което е простимо, понеже нямат договор с голям лейбъл! Иначе по-горе споменах как споре дмен би звучал добре такъв метъл, така хем би се харесало на традиционен метъл фен, така и на средностатистически транс фен, стига да е широко скроен би му харесало, виж с Eskimo Callboy, мисията се усложнява значително!

  6. Анонимен says:

    Мога само да ти благодаря за тази банда, сега чух това онова, разбрах накъде биеш и останах впечатлен. Иначе в момента ми изплува в съзнанието само една клавирна електронна банда - Neurotech,само че първия им албум. Води се cyber metal, но си е баш симфоничен мелодет с електроника ;)

  7. Unknown says:

    Ти ми препоръчваш, аз ти препоръчвам, така стават зарибявките все пак! :D Иначе ако ти е интересно си изтегли епизод 666 на A State of Trance, Армин е направил сет по-различен от обичайното! :D

  8. Unknown says:

    А и си спомних за една банда Damned Spirits Dance, която смесва всякакви елементи в музиката си, но едно парче на име Fake се откроява от другите, защото в него има транс елементи, тогава за пръв път чух някой да смесва транс и екстремен метъл!
    https://www.youtube.com/watch?v=qeLGWbdh0qg