TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ария - Через все времена

Posted by Today's Metal Crew On събота, ноември 15, 2014 2 коментара

Стилът: Heavy Metal
От/Год: Русия, 2014
Лейбъл: М2БА
Отнема: ~60 минути 


След като с предния си албум Ария едва не ме приспаха от скука, не очаквах този път да е много по-различно. Обаче - гръм! Албумът започва толкова ударно, че изобщо не знаеш откъде ти е дошло! Откриващото заглавно парче "Через все времена" удря с бърз, галопиращ мейдънски ритъм (за това - след малко) и настървените вокали на вживяващия се в ролята си на класически хеви метъл герой Михаил Житняков. 6 минути минават неусетно в първокласен 80-арски хеви метъл. Но... какво се случва след това???

Не знам дали все още са известни с това си прозвище, но някога викахме на Ария "руските Мейдън" - и имаше защо. Казвам го, защото въпросното откриващо парче звучи повече като Мейдън от самите Мейдън, а началото на "Время затмений" е на няколко малки тона разлика от "The Trooper". Но това дори не е основният проблем на "Через все времена", защото може да се каже, че сме свикнали Ария да приличат на Мейдън, но поне аз не мога да свикна с това Житняков да замества Кипелов. Първият опитва всячески да копира последния, но в опитите си да не изостава от именития си колега от време на време вади един стряскащо естраден глас - сякаш слушаш Веско Маринов да пее песни на Гранулом.

Веднага след откриващото парче нивото постепенно започва пада. "Город" е излишно удължено 7-минутно парче с безсмислено интро, хубав основен риф, хубави куплети, неочаквано скучен припев и пълнеж през останалото време (и пак е сред добрите в албума). Следващата "Блики солнца на воде" пък е 6-минутен блус/хеви метъл, който сигурно щеше да впечатли много хора в средата на 80-те, но днес - трудно. Агресивният риф в "Не сходи с ума" пък бива заглушен от странните естрадни изблици на Житняков, който обаче все пак компенсира с добър глас в припева. До края с малко над останалите композиции се открояват героично звучащата "Атака мертвецов" и закриващата "Бегущий человек", но нито една от тях не се доближава до качеството на заглавната песен, което не е особено гот. Феновете на баналните (но за сметка на това дълги) балади пък ще имат какво да чуят в "Точка невозврата" и 8-минутната мъка "Зов бездны".

Както казах - нямах големи очаквания към този албум (чакам с повече интерес нов материал от Кипелов), но заглавното му парче ме подлъга, че ще е завръщане към славните години на групата и сляпо се ентусиазирах. Уви, напразно. "Через все времена" се оказа поредният очаквано разочароващ албум в новата история на Ария. И даже не е толкова разочароващ, колкото лесно пренебрежим. Толкова лесно, че ако не го чуете, няма да изпуснете нищо. А ако го чуете (и никога преди това не сте чували Ария) - ще се чудите защо единственото наистина добро парче в него звучи толкова откровено като "Caught Somewhere In Time" на Iron Maiden.


+ + + + +
3-4 добри парчета, сред които "Через все времена" блести с много класи отгоре.
Духът на галопиращия хеви метъл от 80-те е жив в този албум.
Класическото звучене е постигнато без от това да страда качеството на продукцията.

- - - - -
Житняков е добър вокалист, но понякога вади една страховита бленда в стил "естрадно хеви".
След силното начало нататък почти всички парчета звучат скучничко.
Безкрайно удължаване на почти всяко парче, без дори да има някакво основание за това. 

IF YOU LIKE
Iron Maiden, Judas Priest, Кипелов, Чёрный Обелиск, Эпидемия, Мастер и др.

Автор: Undepth
[5.5/10]

Categories: , , , , , ,

2 Response for the "Ария - Через все времена"

  1. Анонимен says:

    Ааааа, Веско Маринов пее песни на Гранулом, ахахахаха! ROFL! Цепите мрака понекога с тия сравнения :D

  2. Stiff says:

    Кипелов напусна преди повече от 10 години, после Беркут пя в групата още почти толкова, така че Житняков едва ли е заместник на първия. Иначе и за мен албумът е разочарование, въпреки че имаме субективни разминавания в паресваните и нехаресваните песни, но това е напълно нормално.