TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Poets of the Fall - Jealous Gods

Posted by Today's Metal Crew On сряда, декември 17, 2014 3 коментара

Стилът: Alternative Rock
От/Год: Финландия, 2014
Лейбъл: Insomniac
Отнема: ~50 минути 


Има албуми, за които е трудно да се пише, защото са сложни, трудни за възприемане и дори понякога не знаеш дали ти харесват, или не. Има други, за които искаш да напишеш нещо, но просто не се получава. За мен обаче най-трудно се пише за албумите на любими групи, а тази е може би най-любимата ми група изобщо. От доста време бавя текста, донякъде умишлено, но да си призная мнението ми почти не се е променило от първото преслушване досега.

На деня след Коледа се случи истинско "Коледно чудо"! Влязох си в колата, пуснах си радиото и от колоните засвири "Daze" - откриватаща песен в този албум. Онемях! Никога не бях очаквал да чуя по българско радио моя любима песен и при това на точно тази група. Също така обаче тази случка ме накара да осъзная, че песента си е същински хит. Много готина мелодия, страхотни клавиши, невероятни вокали (не че можем да очакваме друго от Марко Сааресто). И за капак - интересен клип, точно в стила на бандата. Следващата я "Jealous Gods" продължава силното начало заедно с "Rumors" и "Brighter Than the Sun" (личен фаворит на редактора и идеална за свирене на китара пред млади дами). "Love Will Come for You" пък притежава един някак игрив и много лежерен ритъм - това попринцип не е лошо, но така песента звучи малко несериозно и съответно - слабичко. Реално погледнато от първите 5 песни успях да запомня единствено "Daze", а другите някак плавно минаха покрай ушите ми и продължиха по своя път, без да оставят кой знае колко трайна следа в ума ми.

Със средата на албума дойде и инструменталът "Rogue". Нямам нищо против такива песни, но да имаш такъв глас в състава си и да не го използваш, като вместо това вкарваш не особено впечатляващи инструментали... еми не е добре. Парчето не е лошо само по себе си, но просто не се връзва и не пасва по никакъв начин на албума. Баладата "Rebirth" обаче е точно тази балада, която очаквате от бандата и единствено ще ви подканя да я чуете. "Hounds To Hamartia" е следващото готино и забързано парче, напомнящо на тези от началото на албума, а пък "Choice Millionaire" е най-сполучливият сред малкото експерименти в "Jealous Gods". Да си призная, песента изобщо не ми хареса в началото (вероятно защото изобщо не очаквах подобно различно звучене, че и с електронни включвания), но както се казва "it grows on you" (даже стана втори редакторски фаворит - бел.ред.). "Nothing Stays the Same" закрива баладично албума, като песента не е лоша, но пък много напомня на по-слаба версия на "Heal My Wounds" от "Twilight Theater".

След много прослушвания осъзнах, че албумът реално е средняшки и средняшката ми оценка не е била плод на разбити първоначални очаквания. Освен точно четири песни, аз не успях да запомня почти нищо конкретно от този албум. Някои парчета пък са толкова леки, че още малко и ще влязат в поп-рок графата редом със Sunrise Avenue. Накрая остава един явен хит, една добра балада... а другото, макар да не е лошо само по себе си, сякаш съм го чувал вече. Може би затова албумът ми звучи малко като по-слаба версия на предните творби на бандата. Затова, ако това е първият ви сблъсък с POTF - върнете се назад във времето и преслушайте старите им творби. Почти съм сигурен, че ще ви допаднат повече.


+ + + + +
Вокалите и текстовете са изключителни, както винаги.
Един истински хит и една страхотна балада.
Има поводи за припяване и научаване на акорди за по-късна употреба върху акустичната китара.
Приятен и неангажиращ албум като цяло.


- - - - -
Усещане за себеповтаряне и отбиване на номера тук и там.
Прекалено лек на места.
Няколко моментално забравими парчета.
Излишен инструментален трак.

 
IF YOU LIKE
Sunrise Avenue, Phoenix Effect, Lovex, Daughtry, TOAD, 3DD и др.

Автор: Reksy
[6/10]

Categories: , , , , , ,

3 Response for the "Poets of the Fall - Jealous Gods"

  1. Анонимен says:

    Готиното на това ревю е,че слушах старите им песни за първи път

  2. Анонимен says:

    Прекрасно е да видиш ревю на една от най-любимите си групи в сайта!Споделям донякъде мнението,че е по-слаб от предния например,но все пак има доста хубави парчета като Rebirth.Баладите отново са все така прекрасни,а също и пеенето !Благодарности на автора!:)

  3. Анонимен says:

    О, предният им албум е МНОООГО ДОБЪР!!! Новия слабее, при това доста!