TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Temperance - Limitless

Posted by Today's Metal Crew On сряда, март 25, 2015 0 коментара

Стилът: Modern Melodic Metal
От/Год: Италия, 2015
Лейбъл: Scarlet Records
Отнема: ~58 минути 


Ако съчетаем модерния метъл на Amaranthe с готик рока на Delain, добавим малко типично италиански мелодичен пауър метъл и накрая вземем за цвят най-хубава коса от Epica, в общи линии ще получим Temperance. Това, разбира се, е доста грубо определение за тези талантливи италианци, но пък ако това отварящо изречение ви е заинтригувало, значи надали ще съжалявате, ако дадете шанс на "Limitless" - един свеж, много мелодичен и актуално звучащ албум, в който поне аз срещнах и доста препратки към съвременната популярна култура (кино, ТВ сериали и прочие).

На първо слушане човек може да реши, че Temperance се опитват много да приличат на Amaranthe и... това май си е точно така. Приликите са явни и сравненията са неизбежни - основните вокали са женски, а от време на време (макар и доста по-рядко) се включват мъжки чисти и крещящи вокали. Музиката също е сходна - мелодичен модерен метъл с много електроника, но отличаващ се със силната употреба на симфонични елементи. Отделно правят впечатление добрата употреба на клавишните, както и вплитането на елементи на прогресив и фолк.

Отварящата с детски хор "Oblivion" дава очертанията на това, което можем да очакваме нататък из албума. Мелодичният припев пък е изпят с оперни вокали и почти незабележими крещящи такива. Следващата "Amber & Fire" включва най-ярката фолклорна мелодия в албума, а "Save Me" и "Get a Life" са си чиста проба модерен метъл в духа на Amaranthe, които просто няма как да не спомена за пореден път. В супер мелодичната "Mr. White" пък става дума именно за Мистър Уайт от "Breaking Bad". Тя има и толкова сладникав припев, че чак не е за вярване: "Mr. White's not here, look for Heisenberg, he has a secret he cannot tell! Mr. White's away, cooking crystal meth, because he's the one who knocks!". Към филмовото изкуство е възможно да се отнасят още "Me, Myself & I", както и цялото заглавие на албума "Limitless", което може би е вдъхновено от филма с това име. Вероятно и в други песни става дума за филми и сериали, но поне засега не мога да надуша повече. "Here & Now" е тракът с най-много крещящи вокали, а "Side by Side" е сред личните ми фаворити благодарение на тежкия си риф в куплетите и пауър метълските си припеви. Пауър метъл се усеща още в бързите части на "Burning" и заглавната "Limitless". Към баладите пък можем да причислим "Goodbye" и частично "Stay".

Temperance са изключително симпатична и свежа банда, пред която определено има бъдеще. Вокалистката Киара е много чаровна и има приятен звънлив глас, а включващите се от време на време мъжки вокали внасят добра доза разнообразие. Все още обаче групата звучи малко разхвърляно и не е намерила своето уникално звучене, заради което звучи едновременно като няколко банди - и най-вече Amaranthe и Delain. Прекалено сладникавите мелодии пъкстават направо досадни на места. Но встрани от тези субективности "Limitless" не е никак, никак лош. Дайте му шанс, особено ако сте фенове на този тип мелодичен метъл.
 
+ + + + +
Много свеж, мелодичен, разнообразен и приятен за слушане.
Модерно звучене, здрав китарен саунд, качествени вокали, добри клавишни.
Удачно включващи се симфонични партии, електроника, фолклорни елементи и пауър метъл. 

- - - - -
Прекалено сладникав на места.
Има толкова много сходства с Amaranthe, че накрая просто си пуснах "Massive Addictive".
Без особено големи изненади като цяло.
 
IF YOU LIKE
Amaranthe, Delain, Epica, Xe-None, All Ends, Nightwish и др.

Автор: Testset
[7/10]

0 Response for the "Temperance - Limitless"