TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Zombies Ate My Girlfriend - Retrocide

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 05, 2015 1 коментара

Стилът: Groove/MDM/Metalcore
От/Год: ЮАР, 2015
Лейбъл: Burning Tone
Отнема: ~47 минути 


Знам, че странната обложка ви е грабнала вниманието и любопитството ви е довело до тези редове. Знам, защото и аз исках да разбера какво the fuck може да има като музика зад подобна обложка. И името на групата е едно такова... абе, това трябва да се чуе. Най-общо казано, ZAMG са от Южна Африка и правят тежък груув метъл с екстремни, хриптящи вокали и чувствителни метълкор и мелодет влияния, а "Retrocide" е дебютният им албум. Е, обложката още не мога да си я обясня, но щом ме накара да си пусна музиката зад нея, значи явно постига желания ефект.

Основното положително качество на този албум е това, че ще ви разкуфее с почти 100% сигурност. Съчетанието от агресивни рифове и простичък, но мачкащ ритъм почти винаги разкуфява безотказно, особено когато върху него се хвърли и текст като "Kill, kill, kill like a fucking disease, and rend this Earth onto its knees!". Това се случва в отварящата "Appropriate Hate Crimes", а и много често нататък из албума. На подобна формула разчитат още "Jahan" и "Dead Russian" със своите мачкащи основни рифове, докато песни като "The Spear" и "Cold Cuts" разчитат на една идея повече мелод(ет)ичност. С бавната и скучновата "Maranatha" албумът взима рязък завой към мрачното настроение, но "Retrocide" и затварящата "Hail the Disaster" връщат влака на релсите и се явяват като едни от най-тежките и мрачни композиции в албума. В "Hail the Disaster" чуваме и едно от малкото сполучливи китарни сола в албума, които до този момент не се включваха много убедително.

Няма смисъл да ви разяснявам по-обстойно какво се случва в "Retrocide", защото музиката в него е сравнително праволинейна и не съдържа големи изненади. И въпреки няколкото неубедителни китарни сола, излишната дължина на композициите (всички песни са поне с минута по-дълги от необходимото) и цялостното усещане за еднообразие, "Retrocide" е един свеж, приятен за слушане албум, на който да покуфееш подобаващо, докато не ти омръзне. И да повториш при нужда. Какво, супер си е, особено като за дебют.
 
+ + + + +
Купища здрави, мачкащи, разкуфяващи рифове, ритъм и лирики.
Странна, някак мрачна атмосфера, която прави албума с една идея по-интересен.
Песни като "Jahan", "Appropriate Hate Crimes" и "Dead Russian" просто... мачкат!

- - - - -
Еднообразен като цяло.
Всички песни сякаш могат да са и с по минута по-кратки.
Някои не особено сполучливи китарни сола, които само спомагат горния минус.

IF YOU LIKE
The Black Dahlia Murder, Unearth, Darkest Hour, Molotov Solution, 5FDP и др.

Автор: Undepth
[6.5/10]

1 Response for the "Zombies Ate My Girlfriend - Retrocide"

  1. Анонимен says:

    Има нещо Die Antwoord-овско в тази обложка :)