TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

We Butter The Bread With Butter - Wieder Geil!

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, май 07, 2015 3 коментара

Стилът: Modern Metal/Deathcore/Electronic
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: AFM
Отнема: ~36 минути 


WBTBWB минаха през няколко метаморфози през годините и "Wieder Geil!" бележи поредната промяна в звученето им. Групата израства и с времето пише все по-професионални композиции и това много си личи в този нов албум. Усеща се и леко завръщане към миналото, но с нов подход. И сега ще ви кажа защо това е един супер добър албум.

Аз и много други фенове мрънкахме, че макар и да звучат добре в "Goldkinder", от "старите" WBTBWB няма и следа. Електрониката беше силно намалена, а дълбоките, зверски грухтежи на Паул се появяваха само спорадично, а и да не говорим пък, че нямаше никакво "bree bree", срамота. Добрата новина е, че в "Wieder Geil!" Паул не само разчита много повече на бруталните си грухтежи (най-вече в напомнящата за миналото "Bang Bang Bang"), но разгръща още повече гласа си, вкарвайки в микса своите неподозирано добри... чисти вокали! Не очаквах, че този човек може и да пее, но явно тепърва ще има от какво да се изненадвам покрай WBTBWB.

Откриващата "Ich mach was mit Medien" задава настроението в албума със своята агресивна метъл основа и убийствения си електронен брейкдаун. Следващата "Exorzist" завива към модерния метъл по страхотен начин - куплетите включват тежки насечени рифове, електронни лийдове и ниски грухтежи, а припевът - хитово звучащи чисти вокали. Това е и една от най-добрите песни в албума, редом със следващата "Anarchy", където има няколко изненади. Песента, нетипично за групата, е с текст на английски и спокойно може да се каже, че е големият хит в "Wieder Geil!", благодарение най-вече на страхотния си припев (What is the reason, why do you feed them? I start to believe you don't want your freedom!). Злокобният брейкдайн малко преди края ѝ пък би зарадвал запалените метълкор и деткор фенове. "Berlin, Berlin!" обаче е песента, която групата е избрала за сингъл и видеоклип. Склонен съм да се съглася, защото тракът е зарибяващ, а и вероятно ще привлече повече внимание от местната им аудитория (а с "Anarchy" вероятно ще търсят международното внимание).

Втората половина на албума започва с "Gib mir Mehr" - малко по-странен и мрачен трак, с повече ниски грухтежи, по-малко мелодия и не особено успешен припев. Настроението се сменя рязко с купонджийската "Rockstar", която играе ролята на нещо като скрит заглавен трак в албума. Електрониката ѝ пък отново ни връща към времената на "Das Monster aus dem Schrank". "Thug Life" е почти изцяло електронна, залага на дъбстеп елементи и като цяло звучи като някаква шумотевица, затова спокойно я обявявам и за най-слабата и дори ненужна песен в този траклист. "Warum Lieben wir nicht Mehr" е сред най-бързите и агресивни композиции в албума, като за контраст в мелодичния ѝ припев се включват и женски вокали. За финал ни се сервира "Zombiebitch" - мощен индъстриъл метъл трак, който също нареждам сред най-добрите в "Wieder Geil!".

Макар известно време да не можех да преглътна промяната в звученето, дошло с "Projekt Herz", не след дълго осъзнах, че WBTBWB просто търсят развитие  и че новото им звучене не само не е никак лошо, а направо си е много geil! Светът има нужда от групи, в които бруталните вокали, мелодията и електрониката съжителстват в такъв синхрон и затова никога не съм разбирал "елитните метъл критици", които винаги намират кусури на WBTBWB. Затова не им обръщайте внимание, слушайте си здрава музика и си маслете хляба с масло!
 
+ + + + +
Рядко срещана комбинация от бруталност, мелодия и електроника.
Завръщане на здравите ниски грухтежи и неочаквано включване на чисти вокали.
Няколко наиситна хитови трака, показващи голямо композиционно израстване.
Разнообразие - почти всяка песен има свое си звучене. 


- - - - -
Не е много ясно какво точно са искали да направят в шумотевицата "Thug Life".
 
IF YOU LIKE
Callejon, Eskimo Callboy, The Browning, One Morning Left, Rammstein и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , , , ,

3 Response for the "We Butter The Bread With Butter - Wieder Geil!"

  1. Анонимен says:

    Знаете ли от къде мога да си изтегля албума?
    Иначе много ме кефи и искам да го изслушам целия.

  2. Засега - все още отникъде ;-) Албумът излиза на 22 май в Европа и ако някой не го "лийкне" дотогава - ще се наложи да изчакаш до тази дата :P

    Наздраве!
    - TMB

  3. Анонимен says:

    За първи път ги чувал и мога да кажа, че са адски добри. Още от първо слушане ми станаха любимци. Нямам търпение да излезе албума