TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Rise To Fall - End vs Beginning

Posted by Today's Metal Crew On петък, юни 05, 2015 3 коментара

Стилът: Modern Melodic Death Metal
От/Год: Испания, 2015
Лейбъл: Coroner Records
Отнема: ~59 минути


Испанци по рождение, но очевидно шведи по душа, Rise To Fall са едно от най-интересните имена на испанската метъл сцена в последните 5 години. Пичовете се опитват да правят нещо готино в един доста пооглозган в последното десетилетие жанр и това не е никак лесно, затова за "End vs Beginning" RTF са се възползвали от услугите на продуцента Якоб Хансен, с който са създали може би най-добре звучащият албум на групата досега. Личи си, че групата е впрегнала всичките си сили в създаването на този продукт като всичко от малките детайли в музиката до страхотната обложка е прецизно изпипано. Остава само да се чудят дали ще им се възвърне сериозната инвестиция.

В този албум има всичко, което един фен на модерния мелодет би желал да чуе - яки "шведски" рифове, два типа вокали, електронни "подложки", сола и супер мелодични припеви със супер мелодични чисти вокали. Иначе казано, когато говорим за добрите албуми на групи като Engel, The Unguided, Mercenary и MyGrain, вече спокойно можем да сложим в списъка и този албум на Rise To Fall. Песента, с която групата избра да представи идейно "End vs Beginning" пък е втората в траклиста му - "The Threshold". Не съм безкрайно голям фен на този избор, но песента все пак представя в общи линии случващото се из албума. Ако не бяха досадните фонови китари в припева, може би щях повече да я харесам. Дори тогава обаче бих предпочел за сингъл слеващата "Plastic Scene", "Parasites", сякаш излязлата от албум на Soilwork "Thunders of Emotions Beating", или "Against All Ods" с нейния хитово звучащ припев.

Из "End vs Beginning" е пълно с готини песни, но и с очевидни влияния от шведската сцена. Може би най-яркият пример за влияния е "Dark Clowns Leading Blinds", която звучи като излязла от албум на In Flames. Като се замисли човек обаче, ако In Flames бяха сложили тази песен в последния си албум, тя щеше да е сред най-добрите в него. "The Refuge" пък доста намирисва на Soilwork отпреди 10-ина години, а "Unspeakable Sins" със своите насечени рифове и силни електроники предразполага към доста асоциации с The Unguided. Въпреки това мога да кажа, че нито едно от посочените "влияния" не достига до "копиране" или "кражба" и точно затова "End vs Beginning" звучи като "оптималния" модерен мелодет албум. Единственият начин този албум да беше станал по-добър щеше да е, ако беше малко по-разнообразен, защото в момента е трудно да се ориентираш коя песен коя е, особено след като налице е близо час материал.

Големият въпрос не е в това дали този албум е добър, защото той несъмнено е такъв. Въпросът е друг - дали все още има достатъчно хора, на които им се слуша модерен мелодет и доколко те са заинтересовани от случващото се в жанра? Несъмнено има спад на интереса към модерния мелодет в последните години (най-вече за сметка на метълкора, модерния метъл и поп-метъла), защото най-интересното в този жанр вече може би е изпълнено. Scar Symmetry вече не са това, което бяха някога, In Flames правят някакви странни неща, Soilwork не могат да направят нещо по-добро от "Natural Born Chaos" и добре че го има задочният спор между SoSy и The Unguided, че все още да можем да говорим за някаква конкуренция в жанра изобщо. Малко са вече и групите като MyGrain, Engel и Mercenary, затова като фенове на този стил трябва много да се радваме на албуми като "End vs Beginning" и всячески да подкрепяме групи като Rise To Fall. Защото иначе скоро ще почнем като стари пънкари да пишем по стените на блоковете "Мелодето нема умре".
 
+ + + + +
Своеобразен урок по модерен мелодет.
Добри крещящи вокали, страхотни чисти, супер мелодични припеви и малко, но готина електроника.
Много хубаво изпипана продукция с качествен, модерен звук.
Близо час качествен материал.

- - - - -
Сравнително еднообразен, особено при наличието на близо час материал.
Осезаеми влияния от големите шведски имена в жанра.
 
IF YOU LIKE
Mercenary, Engel, MyGrain, In Flames, Soilwork, The Unguided, SoSy, Tracedawn и др.

Автор: Testset
[8/10]

3 Response for the "Rise To Fall - End vs Beginning"

  1. Анонимен says:

    Много проницателно ревю и неочаквано добър поглед над жанра и случващото се в него. Много добра работа, братле.

  2. Thank you for your words, yours.

    Hugo / Rise To Fall

  3. It's always really nice to see that bands are actually reading (our) reviews, even if they are written in a foreign language ^^ And Google Translate translates the last phrase as "Ringtones HEMA die", lol. It's actually "Melodeath's not dead" :D

    All the best!
    - Testset, [TMB]