TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Powerwolf - Blessed & Possessed

Posted by Today's Metal Crew On сряда, юли 01, 2015 2 коментара

Стилът: Power Metal
От/Год: Германия/Румъния, 2015
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~46 минути


Чували ли сте предния албум на Powerwolf? А по-предния? Значи в общи линии сте чували и този. Отколешен фен съм на тая група (и имам доказателства), но и аз виждам този факт - Powerwolf от известно време правят един и същи албум и това по някакъв мазохистичен начин си ни харесва. После те виждат това и правят същия албум още веднъж, защото... работи. Горе-долу като Disturbed, но в пауър метъл вариант. Това обаче ни най-малко не означава, че "Blessed & Possessed" е слаб или нещо от сорта. Той е точно толкова силен, колкото двата си предшественика. Логично, някак.

Каквото очаквате, това и ще чуете - мрак, църковен орган, камбани, ентусиазираните проповеднически вокали на Атила Дорн, отделни думи на латински, разкуфяващ ритъм и тежки, модерни, насечени китари. Добавете текстове за кръв, върколаци, вампири, създания на нощта, мъртъвци и друга подобна гад и получавате поредния идеален албум на Powerwolf. Отварящият (заглавен) трак и "Army of the Night" са двата стълба, на които се крепи първата половина на албума. Последната е очевиден хит, но като такъв може да определим и по-бавната "We Are the Wild", която има един нетипичен за групата, скандинавски (да не кажа Bodom-ски) основен риф и припев. И като си говорим за рифове, тук, напълно непредизвикано, ще взема и малко да се заям. Отварящият риф в "Armata Strigoi" ("Undead Army", но казано на румънски, където "стригой" значи "вампир" или "излязъл от гроба си мъртвец") е 1:1 с този от "We Are Pirates" на Orden Ogan. Съмнявам се да е нарочно, пък и песента е доста добра като цяло, така че не е чак толкова голям въпросният праз.

Поставената в средата на траклиста "Higher Than Hell" задава темпото за втората половина на албума - бързо, енергично и епично. По подобен начин звучат още "All You Can Bleed" и "Christ & Combat", която бързо се превърна в един от личните ми фаворити в албума. "Sanctus Dominus" пък звучи точно така, както си я представяте. Няма даже да ви казвам как, само си я представете. Точно така звучи, да. Стига сте се питали "Ама дали е така?" - така е. В "Sacramental Sister" пък може да има или да няма много Мейдън, особено в основния риф - не знам. За финал потривах ръце в очакване на 7-минутен епос. "Let There Be Night" звучи много епично, точно като нещо, което би могло да се развива 7 минути, но... свършва преждевременно малко след 4-тата минута, след което имаше 3 минути нощни звуци, което е супер интересно. И половин минута студийна тишина, от което вече ми се счупи интересомера.

Защо му давам толкова висока оценка, след като "тоя албум вече сме го чували"? Ми щото е много як. И защото понякога (макар и много рядко) е по-добре просто да се върнем в детската градина, да тропнем с крак и да кажем "Ми щото ми харесва пък!" и да подразним по-разумните от нас. Просто щото така.
 
+ + + + +
Групата продължава да прави една от най-мощните възможни форми на съвременен пауър метъл.
Атмосферата, здравите китари, органът, гласът на Атила Дорн, ритъмът...
Няма нито една песен, за която да може да се каже, че е слаба сама по себе си.


- - - - -
До голяма степен "тоя албум вече сме го чували" от Powerwolf.
Сравнително еднообразни структури на песните.
Странни допирни точки с други банди, плюс един изцяло copy/paste риф от Orden Ogan.

 
IF YOU LIKE
Sabaton, Mystic Prophecy, Bloodbound, Dream Evil, Rage, Grave Digger и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

Categories: , , , , , ,

2 Response for the "Powerwolf - Blessed & Possessed"

  1. Анонимен says:

    Ако може да вметна и че началният риф от ''Sacramental Sister'' изглежда леко взаймстван от този : https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=J51LPlP-s9o#t=152 на Maiden. Може и на мен така да ми се причува :D Албумчето си е супер иначе !

  2. Анонимен says:

    "Поставената в средата на траклиста "Higher Than Hell" задава темпото за втората половина на албума - бързо, енергично и епично."

    Само за протокола песента се казва Higher Than Heaven