TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Turmion Kätilöt - Diskovibrator

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, септември 21, 2015 0 коментара

Стилът: Industrial Metal
От/Год: Финландия, 2015
Лейбъл: Osasto-A
Отнема: ~43 минути


Този албум ме спечели още със заглавието си, което е едно от най-великите, които някога съм срещал - "Diskovibrator". Дълго време обаче не бях сигурен дали Turmion Kätilöt ще направят нов индъстриъл метъл шедьовър, каквито несъмнено бяха първите им три албума. В "Diskovibrator" има намигания именно към тях, но пък отново няма такъв открояващ се хит от сорта на "Verta ja Lihaa" или "Tirehtööri". Опити за създаването на нещо подобно се чуват в синглите "Vastanaineet" и "Hyvissä Höyryissä", като първата е доста близо до целта, а втората e просто... странна. И с нетърпими последни секунди. Честно, не разбирам точно тоя трак. Но нека все пак погледнем по-отвисоко на нещата.

Виждаме познатото и шантаво диско метъл лице на TK още в самото начало с отварящата "Kirottujen Karnevaalit" и нататък из албума в песни като "Ranteet Auki", "Vastanaineet" и "Hiiltynyt Runko". В този списък влиза и най-"турмионският" (и съответно най-як) трак в албума "Sinä Saatana", който за мен е големият хит в "Diskovibrator". С по-чиста форма на индъстриъл метъл се включва "Lataa ja Varmista", а изненадващо на мелодет/блек избива тежката, мрачна, малко епична, но и много мелодична (в припева си) "Sinulle". Напълно различен от всичко и този път е почти 8-минутният финал "To Be Continued (Act 2)", който е странен до средата си, след което се превръща в чисто диско. С други думи, тракът представялва едно много, много дълго аутро.

Отдавна се чудя къде да използвам една от любимите си думи "консеквентен", затова ще я използвам тук. Не за друго, а защото Turmion Kätilöt са много консеквентни в творчеството си напоследък и затова "Diskovibrator" е логичен (да не кажа консеквентен) наследник на "Technodiktator", с който са сходни дори като заглавия и сричков състав. И в двата албума няма смазващи хитове "като от едно време", но са стабилни електро метъл тупаници, като "Diskovibrator" в частност ще задоволи (наблягам на "задоволи") за известно мераците на хората, обичащи този стил. Остава обаче и чувството, че слушам не толкова Turmion Kätilöt, колкото Two Times Terror. И не че в това има лошо, или има кой знае каква разлика между тези две групи на MC Raaka Pee, но все пак ми се ще да чуя онзи Turmion, по който се зарибих случайно преди повече от... 10 години? Баси, кога минаха бе?!


+ + + + +
Стабилен албум, който да задоволи за известно време мераклиите за качествен електро метъл.
Няколко силно зарибяващи, раздвижващи и развибриращи трака.
Тежък, мелодичен, електронен, купонджийски, мрачен, епичен и странен едновременно.

- - - - -
Огромната, уникална енергия от по-старите им албуми сякаш се е поизгубила.
Остава чувството, че се слуша не толкова TK, колкото Two Times Terror.
Все така няма супер открояващ се хит.
 
IF YOU LIKE
Two Times Terror, Ruoska, Black Light Discipline, Raubtier, Rammstein, Pain и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

0 Response for the "Turmion Kätilöt - Diskovibrator"