TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

ИНТЕРВЮ: Тоби от Heldmaschine

Posted by Today's Metal Crew On събота, октомври 17, 2015 0 коментара



Рядко правим интервюта, но като правим, все гледаме да си говорим с банди, които са сравнително нови и непознати за българския фен и с които това всъщност са първите интервюта на български. Е, не става така винаги, но в случая с голямо удоволствие си поприкзвахме с Тоби от германската банда Heldmaschine за новия им албум "Lügen" (и не само), като за HM това е първо интервю за българска медия. Приятно четене!

TMB: Здравей! Би ли представил себе си и групата на тези наши читатели, които още не са ви чували? Как би описал жанра, в който свирите?
Тоби: Здравей! Аз съм Тоби и съм китарист (онзи, левичарят) на Heldmaschine. Преди всичко бих искал да споделя колко сме щастливи от факта, че вие, в България, се интересувате от нашата музика! Колкото до жанра - не бих искал да се категоризираме конкретно. Heldmaschine е група, съставена от пет човека, идващи от различни музикални среди, затова се опитваме да поразчупим малко нещата. Но все пак - слушайки Heldmaschine, ще получиш тежки рифове, зарибяващи "куки", студени индъстриъл звуци, но и малко 80-арски електронни елементи, някои от които вдъхновени от групи като Kraftwerk (в албума има и кавър на хита им "Roboter", бел. ред.). Нашият продуцент Том Дамс продуцира и германската електро-легенда Клаус Шулце (известен още като "Кръстникът на техното"), така че тези тежки електронни влияния не са случайни. Но в края на краищата - просто правим рок музика.

За нетренираното ухо всичко на немски с китари и електроника прилича на Rammstein. Вие пък имате и трибют-група на Rammstein (под името Völkerball). Как разграничавате двата проекта?
Не е трудно. Когато сме на сцената с Völkerball, ние отдаваме почит към музиката на Rammstein и се опитваме да правим с максимална точност това, което правят те, и е много забавно. Това включва и актьорска игра, което само по себе си е отделно изкуство. Всички опитваме да сме възможно най-"Rammstein". От друга страна, в Heldmaschine ние сме си само ние - нашата музика, нашите песни, нашите характери и личности. Играем и свирим както ние си искаме, казваме каквото ние искаме да кажем. Забавно е да се преоткриваме и да развиваме нови идеи, които да изграждат собствения ни музикален свят.

 
"Lügen" е третият ви (тук обърках тъпо и им казах, че им е втори, бел.ред.) албум с Heldmaschine. По-лесно или по-трудно ви беше този път?
Винаги е много готино и е страхотно да дадеш живот на музиката си, но винаги това означава и много труд, защото искаш и трябва да дадеш най-доброто от себе си. Винаги искаш да се получава все по-добре и по-добре. С повечето опит, се вдигат и очакванията. Затова никога не си напълно доволен, а същевременно залозите се вдигат. Много е трудно! "Lügen" не беше изключение, защото също е плод на месеци упорит труд

Какво беше най-трудното в работния процес? И кое беше най-забавното за вас?
Нещото, което винаги ни доставя голямо удоволствие, е да правим клипове към песните. Защо ли? Защото когато правиш видео, знаеш, че песните вече са готови :-) Пък и се чувстваме така, все едно отново сме деца - защото можем да правим почти всичко, което си поискаме. Можете да се убедите сами в канала ни в YouTube - там ще намерите клиповете ни към "Radioaktiv", "Weiter", "Doktor", "Propaganda" и "Wer einmal lügt". Има и няколко забавни "Making of" видеа, ако някой се интересува от случващото се зад кулисите. Най-трудни пък са онези дни, в които нищо не върви както трябва, когато трябва да се бориш с креативността си. Понякога всичко тече по мед и масло, но понякога просто нищо не се получава и е... аргх! Помня един ден (или по-точно дълга нощ) в студиото, докато записвахме "
Lügen", когато си хвърлих тунера в голямото стъкло на студиото, защото много се ядосвах, че не ми се получават нещата. За щастие нищо не се счупи. Освен тунера, разбира се. Тоя малък шибаняк беше виновен за всичко.

Хайде сега да улесним всички - защо хората трябва да си купят "Lügen"?
Добър въпрос!

1). Защото е най-добрият ни албум досега (новият винаги е най-добър, знаете, хаха).
2). Страхотно разнообразие от песни, стилове и звуци.
3). В бързо променящия се свят, няма как да сбъркаш, купувайки албум, озаглавен "Lügen" ("Лъжи").
4). Директно подкрепяш истинска група, а не просто някаква чудовищна корпорация, тъй като ние си имаме и собствен лейбъл.

Винаги задаваме този въпрос - какво мислиш за даунлоудите, платформите за стрийминг, торентите, споделянето на музика, P2P? Защо хората трябва да си купуват музика понякога?
Лесно е да ти отговоря. Музика може да има само ако подкрепяш хората, които я правят. Ако всички спрат да ходят на кино, никой няма да прави големи филми. Друг важен аспект е, че дискът (или плочата) е страхотен продукт. Когато бях малък и нямаше интернет, седях в стаята си и слушах един диск отново и отново, изучавайки всяка картинка в книжката. В днешно време е по-трудно да се фокусираш върху тези неща, защото е трудно да избереш от милионите неща, които ти се предлагат. Губиш фокус и е по-лесно да се удавиш в море от милиони звуци, които впоследствие губят смисъла си.

Кои бяха последните три албума, които си купи?
Muse - "Drones". Просто ТРЯБВАШЕ да купя този албум. Велики песни, велика банда. След това - "Luminifeous" на High On Fire. Това чудо направо ме отвя, когато един приятел ми го пусна в колата си. Купих си го веднага, щом се прибрах. И третият беше "Mitgift" на Subway To Sally. Бяхме на турнето им "Eisheilige Nacht" с тях миналата зима и свирихме с тях на много големи концерти в Германия и Швейцария. Всяка нощ, докато ги слушах как свирят, бях възхитен от живото им звучене. Харесвах албума още преди да съм го чул! ;-)

Най-добрият албум тази година е...?
Наистина не е лесно да се каже кой е "най-добър", но в момента много се радвам, докато слушам "I Worship Chaos" на Children of Bodom.

Ако сега ти бръкнем в плейъра, какви изненади ще открием? Някакви "виновни удоволствия"?
О, да, много "виновни удоволствия" има,да ;-) Мога да говоря само от свое име, но аз харесвам музиката, заради разнообразието ѝ! Така че в плейъра ми може да откриете неща като Боб Марли, Стиви Рей Вон, Майлс Дейвис, Йохан Себастиан Бах...

Доколкото знам, това е първото ти интервю за българска медия, затова сподлеи - има ли нещо, което да кажеш специално на нашите български читатели?
Да! Благодарим за страхотната подкрепа! Надяваме се, че някой ден в близко бъдеще ще дойдем до България, за да покуфеем заедно с вас. Очаквайте ни, а дотогава не спирайте да проверявате какво се случва с Heldmaschine на страницата ни във Faebook!

Благодарим ти за това интервю! Желаем ви късмет, успех, много яки нови албуми, позиции в класации и големи европейски турнета в близко бъдеще! Пък после пак ще си говорим ;-) Поздрави!
Ние трябва да ви благодарим! Беше много приятно да си поговорим :-) 


Поздрави,
Тоби - Heldmaschine




0 Response for the "ИНТЕРВЮ: Тоби от Heldmaschine"