TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Оглушителна тишина в бъдещето на Каварна

Posted by Today's Metal Crew On петък, януари 29, 2016 7 коментара


Неуважаема г-жо Ставрева,

Пишем ви без главно "В" в обръщението си към вас, макар това да противоречи на правилата в българския език. Готови сме обаче да ги нарушим, за да ви покажем нашето неуважение към вас. Все пак ще ви говорим на "вие", а не на "ти", защото "ти" е приятелска форма, а вие не сте наш приятел. Вие сте враг на рок и метъл музиката.

Не сме тук, за да защитаваме Цонко Цонев - най-малкото, не сме му адвокати. Всеки в Каварна знае какво добро и лошо е направил той за града, но има един неоспорим факт - по време на неговото управление Каварна се превърна от никому неизвестно плажно село с мътна морска вода, където нищо не се случваше, в европейска столица на рока, за която чуха по целия свят и на която гостуваха едни от най-големите имена на съвременната рок и метъл сцена. Това, от своя страна, е донесло огромни инвестиции в хубавия ви малък град. Каварна се превърна и в туристически център - нещо, което никой преди Цонко не знаеше как (или не искаше) да стори.


Хиляди хора посетиха Каварна за пръв път, само защото го имаше Kavarna Rock Fest. С приятели отидохме за пръв път на почивка там, не само за да гледаме феста, но и за да си изкараме лятната ваканция. Но фестът беше поводът. Фест, който се превърна в традиция и за който хората пътуваха по 12 часа с влак от другия край на България, за да могат да видят любимите си групи и да изкарат няколко незабравими вечери с много хубава музика и неочаквано много нови приятели. И вие с един замах унищожихте тази традиция. Убихте дори коледния концерт. Убихте и Джулая. И да, слънцето на 1 юли ще изгрее и без Цонко. Но ще изгрее и без вас. Ще изгрее за много по-малко хора. И този изгрев ще бъде началото на вашия залез.

Реваншизмът, който проявявате сега с подкрепата на двете партии, които издигнаха франкенщайнската ви кандидатура, е изключително вреден не само за за гражданите на Каварна. Той е вреден за всички рок и метъл фенове в цяла България и околните държави, които всяка година идваха, за да гледат на живо любимите си групи на стадион "Калиакра" и едновременно с това оставаха в местните хотели, стимулирайки местния туризъм и бизнес. Но явно фактът, че нямате изграден музикален вкус и музикален критерий пречи на преценката ви и затова фестът ви се е сторил прекалено шумен, а хората в черни тениски - прекалено страшни.

Е, сега тишината ще бъде много по-страшна.

Кажете, ходила ли сте в който и да е друг малък град в България? Какво си мислите, например, че се случва в Смолян? Или в повечето градове в Северозападна България? Отидете и попитайте гражданите им. Нищо не се случва. Нищо. Няма културен живот, ако не броим факта, че от време на време някоя полуумряла стара чалга певачка или соц-мумия вряка тук-там, за да изкара насъщния. Това ли искате да се случи в Каварна? Искате ли да върнете града към старото му ниво, когато нищо не се случваше? Искате ли единственият повод на хората да посетят Каварна да е, защото са се запътили към прекрасно тихия Крапец? Дори там обаче тишината няма да е толкова оглушителна, колкото ще бъде в Каварна.

Вие не можете да задържите нивото на Каварна без да го има Kavarna Rock Fest. Няма изпълнители, които да доведете, за да привлечете български и чуждестранни туристи. Кого ще повикате? Йосиф Кобзон и Марги Хранова? Коя чуждестранна медия ще отрази евентуален концерт на Веско Маринов, Гери-Никол, или Фики Стораро? Защо директно не връчите един микрофон в ръцете на вашия партиен колега и кмет (вече бивш, но натам отивате и вие) Иван Евстатиев и не му дадете да говори в някое основно училище (щото той по по-големи очевидно не си пада)? Това е нивото на този гнусен номеклатумор, който представлява партията ви и мъчи България от 70 години. Това е нивото на хората, които ви подкрепят. Това е вашето чалга ниво.

Целият екип на Today's Metal ви пожелава много денонощен метъл и скорошна оставка!

В името на Каварна.
В името на метъла.
В името на рока.

- TMB

7 Response for the "Оглушителна тишина в бъдещето на Каварна"

  1. Анонимен says:

    Айде сега, тихо щяло да станело в Каварна без рокфеста!?! Хората край морето са привилегировани от самото си раждане и от местоположението си, със или без рок, няма да останат гладни. Ако наистина ви пука за ползата за хората, по-добре феста да е някъде във вътрешността на Северна България - било то Тутракан или някъде из северозапада. Само че, май ни се ходи на море, поне толкова, колкото и на концерт. Лошо няма, само ако може без фалшива загриженост...

  2. Кажи ми една лоша страна на това да планираш почивката си на море така, че да съвпадне с много як концерт. Цяла Европа се вдига лятно време да ходи на море и гледа да съчетае възможно най-много неща с това. Кой ще си планира лятната почивка в Тутракан или Бяла Слатина, да речем? Колко фестове се провалиха, само защото не се провеждаха на удобни места? Даже концертът на Slipknot не се състоя, щото беше малко извън града. То не става така - избираме град и фестът е успех. Хората имат нужда от допълнителен стимул за тия неща. Щото ето как ще звучат разговорите:

    - Ее, ше идват In Flames и Within Temptation в Каварна!
    - Е супер, ама кво ше правим в Каварна?
    - Ми кво, има море, ше останем 1 седмица, ше гледаме концерт.
    - Айде, да одим!

    [...]

    - Ее, ше идват In Flames и Within Temptation в Бяла Слатина!
    - Е супер, ама кво ше правим в Бяла Слатина?
    - Ми... ше ни лаят кучета, ше гледаме кози и ше се снимаме до паметника на Цола Драгойчева.
    - Бе мани, по-добре да отида на море.

    Не говорим за загриженост, а за нарушаването на една чудесна традиция. Ако някой си мисли, че фестът просто се премества и всичко си е наред - трябва да помисли пак. Организацията не зависи само от групите и желанието на хората, а от много други фактори.

  3. Анонимен says:

    Да съм казал, че е лошо? Само се издразних, че е написано така, сякаш ви пука за местните и просперитета на градчето, а всъщност всичко е заради собствения ни кеф, нали?

  4. Анонимен says:

    100% булшит. Аз съм от Каварна. Градчето беше мноооого по-хубаво преди Цонко. Имаше много повече туристи. Цонко (наркоман и крайно изпаднал тип, купил си кемтуването с гласовете на циганите на които осигури безплатен нет в цялата циганска махала и много други благинки) оцвъка целия бряг с някакви бетонни недовършени строежи.
    Аз съм голям фен на метъла и рока (по-специално на индъстриъл групи като Рамщайн и Раубтиър), но изобщо не го искам тоя фест в Каварна. Не искам да си изсипват сума ти пияни отрепки буквално да ни засират града. Последния път в средата на пешеходната зона в центъра гордо бяха оставили едно огромно лайно. Така че предпочитам да ида на концерт на Раубтиър в Бяла Слатина, а Каварна оставете на мира : )

  5. С риск да се повторя - не сме адвокати на Цонко и никак не държа да бъда. Аз лично съм бил в Каварна повече пъти по работа, отколкото за почивка и от мои наблюдения и раздумки с тамошните ми приятели, имам някаква (може би бегла) идея какво се случва в Каварна. Разбира се, не съм от градам и нямам толкова ясен поглед над нещата, затова не смея да споря много, но определено не мисля, че преди е имало повече туристи. Даже ми се струва невъзможно. В случая обаче нищо не мога да докажа, докато нямам пред себе си точни цифри. Иначе съм работил и лично с Цонко по съвсем отделни от метъла (макар и отново развлекателни) проекти. Но тук не става дума за Цонко. Неслучайно казах, че всички в Каварна знаят какво добро и какво лошо е направил за града. Хората, с които съм работил и с които съм говорил, са ми разказвали неща за Цонко, които не бих могъл да споделя. Но не мисля, че някой е отричал, че градът е станал по-популярна дестинация, откакто го има Kavarna Rock. Но да, не става дума за Цонко.

    Става дума за традицията и за това, че в Каварна и в България като цяло, нещо се случваше и идваха групи. Някои от гупите дори за пръв път дойдоха в България именно на феста, а не в София. А след това се връщаха да свирят и в София. И това значи много за неприятна дестинация като България, където десетки тарикати, наричащи себе си "промоутъри" многократно проваляха концерти, лъжеха групите, правеха шашми и какво ли още не. А на Kavarna Rock можеше да се има доверие.

    Колкото до отрепките - доста по-гадни неща от лайна на улицата са правили разни хора в Каварна. Преди години група идиоти бяха отишли да спят в някакво училище - счупили прозорците, влезли в училището и на сутринта се хвалеха. Дебили има всякакви, за огромно съжаление. Фестът не е само добър и само лош - има две страни на монетата. Така и пред стария ми блок вдигнаха мол и взеха да се изливат ежедневно някакви хора, а уличката ми, по която минаваха две коли на час, се превърна в булевард. Но покрай това от мола и скапаната община решиха да облагородят квартала, асфалтираха улиците, оправиха тротоарите, сложиха колчета, смениха уличните лампи и цената на имотите в квартала се вдигна. И ми беше гадно на мен лично, но кварталът като цяло стана с една идея по-добър. Затова разбирам идеално, че много местни не са доволни от феста и идващите покрай него единици (!) отрепки.

    Фестът е важен не само за Каварна, а и за цяла България като метъл дестинация. Нас това най-много ни грее. Но вече няма шанс да видим там Raubtier и Rammstein, нали? :D

  6. Анонимен says:

    Много тъжна, но и вярна статия, уви. Колкото до Каварна. Едно време ходехме няколко пъти на футболен лагер в Каварна и Шабла с моят дядо, който бе треньор. Не съм местна и не знам колко чужденци ще да са идвали догава, но по това време(2001 година преди фестивала) беше мноого умряло, имаше само една селска дискотека. При това бе точно в най-посещаваното уж време-юли, август. Цонко вероятно е въртял далавери както повечето, но в интерес на истина фестивалът превърна Каварна в доста емблематичен град на картата на БЪлгария, факт. :)

  7. Аз пък съм родом от Бяла Слатина. Въпреки, че живея във Варна, за мен лятната почивка БЕШЕ в Каварна. С преспиване някъде в региона, обикаляне на Каварна и околностите. Не мисля, че без Феста ще имам причина да го правя всяка година. Радвам се, че на някои от жителите на градчето им харесва тишината и спокойствието. Ще имат време да им се наслаждават. И да направя малка вметка. Освен паметника на Цола Драгойчева, има и други задележителности у Бела Слатина. Например символа на града - "Китката". Намира се в миналото...