TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Escape The Day - Into Inception

Posted by Today's Metal Crew On неделя, февруари 21, 2016 0 коментара

Стилът: Modern Metal/Electronic
От/Год: Швеция, 2016
Лейбъл: -
Отнема: ~55 минути


Това е дебютен албум, който чакам от... 6 години. Мога само да гадая колко от вас помнят как започнаха Escape The Day. В началото те бяха група с един мъжки и един дамски вокал, издадоха сингъл, озаглавен "Turn Back Time" и бяха готови да се превърнат в новата шведска поп-метъл сензация след Dead by April. Да, ама не - ETD се забавиха, а през това време на бял свят дойдоха Amaranthe, които направиха комбинацията от мъжки, дамски и екстремни вокали толкова добра, че автоматично спираха всяка конкуренция. И ето, че след години отлагане, ETD най-сетне издадоха дебютния си албум - при това сами, директно на онлайн платформите.

Днес ETD разчитат само на мъжки вокали, но продължават да правят своя тип модерен метъл, който спокойно можем да определим и като "поп метъл". За да ви е съвсем лесно да разбере какво свирят те, представете си нещо средно между Dead by April и Amaranthe, само че с малко повече транс електроника и не чак толкова скъп китарен звук (още за него - след малко). Свръхмелодичността, типична за все още неноведнения и рядко успешен поп метъл жанр, също е налице.

"Into Inception" е готин, свеж, мелодичен и футуристично звучащ албум. Отива му да бъде слушан под шарени дискотечни светлини, а песни като "Here I Am", "Breathe", "Derailed", "A Beautiful Lie", "Tsunami" и "Blood and Bone" до една имат потенциал за хитове, но вероятно само с помощта на голям лейбъл и подходящ маркетинг. Погледнати поотделно, не бих могъл да кажа за нито една песен в "Into Inception", че е слаба.

Но ако чуете дори само изброените песни, ще забележите и нещо не чак толкова хубаво - те не се различават много една от друга. Всъщност, почти всички песни в албума споделят много сходно звучене и това еднообразие е малко объркващо дори за хора като мен, с гигантски интерес към поп метъла. Признавам, че ми беше трудно да проследя коя песен кога е и неведнъж не знаех дали даден трак е свършил, или вече е почнал следващият. Като друг проблем се откроява и китарният звук, който не е на особено добро ниво - нито като сила, нито като качество на звука, нито като постоянство. Ниската настройка по-скоро пречи, отколкото да помага, а липсата на мощ и бас често скрива китарите (и баса) под дебелите пластове властваща електроника.

Сигурно гледам пристрастно на нещата, но след толкова години чакане ми се щеше да дам по-висока оценка на Escape The Day. Въпреки това не мога да се самоизлъжа и да кажа, че "Into Inception" не ми харесва. Напротив, харесва ми и дълго ще го слушам шумно из превозните средства и улиците, но все пак се надявах на нещо наистина разтърсващо и "променящо играта", а не го получих, Е, явно ще се наложи да почакам още малко - може би до следващия им албум, или поне докато някой голям лейбъл не види някакъв сериозен фенски интерес към "Into Inception" и не реши да го преиздаде под някаква форма.


+ + + + +
Малко групи се справят успешно с правенето на поп метъл, но ETD очевидно са една от тях.
Модерен, направо футуристичен звук, много мелодичност и много качествена електронка.
Поне половината песни в албума разполагат със сериозен хитов потенциал.

- - - - -
Сравнително еднообразен - повечето композиции споделят сходно звучене.
Не особено добър китарен звук, който често се губи изпод покриващата всичко електроника.
 
IF YOU LIKE
Amaranthe, Dead by April, Demotional, Sonic Syndicate, Eskimo Callboy и др.

Автор: Testset
[7/10]

0 Response for the "Escape The Day - Into Inception"