TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Gojira - Magma

Posted by Today's Metal Crew On петък, юли 01, 2016 1 коментара

Стилът: Progressive/Groove Metal
От/Год: Франция, 2016
Лейбъл: Roadrunner Records
Отнема: ~44 минути


Не знам къде съм блял в последните 10 години (знам де, проповядвах Megadeth на три морета), но с гузна съвест признавам, че чак преди година прослушах Gojira и сефтето ми беше с "Explosia". Последва тежко разследване защо тези не съм ги чувал преди, защо никой не ми ги е пускал и защо съм бил такъв заплес. Резултатите? Падна ми са да пиша ревю за един от албумите, за които не можеш да имаш нещо различно от смесени чувства, тъй като албумът е тежко повлиян от смъртта на майката на братя Дуплантие. Но не целият. Само в средата, началото и края ;-)

След като излязоха синглите "Stranded" и "Silvera" QuikSilver веднага пъргаво се завтече (виртуално) и си поръча онлайн предварително албумчето, че и с тениска, че и с DVD. Бъндъл за чудо и приказ, но не ви направих видео с unboxing, щото съм стисня. Дотук добре - това бяха и отзивите в интернет, с два силни сингъла какво може да се обърка? Пуснах си "The Shooting Star" и силно се изненадах. Чисти вокали. Песновка като за парад. Попрехвърлих стари парчета от дискографията - аз ли бях луд, или пак бях блял къде не требва? Но да, Джо Дуплантие си пее чисто, и то добре. Проблемът - странно ми е. Следват "Silvera" и "The Cell", като втората вече си напомня на онази класическа Gojira, която всички фенове биха искали да получат в "Magma". "Stranded" мина и изведнъж последва "Yellow Stone", което е едноминутно... нещо, най-вероятно някаква елегия, в която Джо държи да подчертае, че е преоткрил whammy ефекта на китарата си. Следва едноименната "Magma", с която протърках ушите на съквартиранта си (според last.fm съм го слушал 58 пъти за 4 дни). Отново Джо пее с чисти вокали, но шантавите китарни фигури, характерни за Gojira, са там. "Pray" продължава интересната рифовка, но и чистите вокали. "Only Pain" ме връща към експлозивността на двата сингъла, но като цяло Gojira са намалили темпото, което се усеща и в "Low Lands", която може да мине за първата пауър балада на тази група. За баласта "Liberation" въобще не ми се коментира, почерпено е вдъхновение от Soufly комай.

Издишат ли Gojira? Изчерпаха ли се?

Не! Gojira експериментираха, и според мен успяха. Дори "Magma" да не допадне на хардкор феновете им, определено ще отвори врати за нови фенове. Неведнъж съм споменавал и в други ревюта, че всички групи трябва да се подкрепят в експериментите си, а не 30 години да издават един и същи албум. Да не говорим, че личностната трагедия е изиграла роля в писането на музика, както самият Марко Дуплантие каза в едно интервю. Подкрепяйте любимите си групи в търсенето им на нещо алтернативно и различно, както и в трагедиите им. Но като цяло "Magma" ще си остане "странният" албум в дискографията на Gojira.


+ + + + +
Авангарден и различен албум.
Иконичният ритъм и риф не са забравени.
Чистите вокали на Джо Дуплантие звучат добре.


- - - - -
Може би прекалено рязко различен от другите им албуми.
Цели два инструментала баласт.


IF YOU LIKE
Meshuggah, Mastodon, Dagoba, Strapping Young Lad, Hacride, що не даже Korn и др.

Автор: Quiksilver
[7/10]

Categories: , , , , , ,

1 Response for the "Gojira - Magma"

  1. Анонимен says:

    Албумът е солиден. Може би не е толкова добър колкото последните 3, но си струва. Повече си го пускам от тях и не омръзва бързо.
    За пълнежите съм съгласен, скипвам ги, мисля че не им е силна страна инструменталите пример е the silver chord oт twoaf.