TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

J.B.O. - 11

Posted by Today's Metal Crew On неделя, юли 03, 2016 0 коментара

Стилът: Heavy Metal/Comedy
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: AFM
Отнема: ~45(-6) минути


Албумът "11" е 11-и за J.B.O. в 27-годишната им кариера, в която пък те са продали над 2.5 милиона албума. В албума има 17 песни, от които 12 са цели песни, а 5 са кратки разиграни вицлета, достойни представители на прочутия немски хумор. От 12-те цели песни пък поне 4 са пародии на популярни песни (поне толкова разпознах). Но стига толкова цифри! "11" не е учебник по математика, а просто още един албум от т. нар. "създатели на комедийния метъл" J.B.O.

Целта на "11" е същата като на предните 10 албума на групата - да забавлява, разтоварва и да даде няколко повода за разпяване на германската публика на следващия Вакен. С тази цел бе пусната и "Wacken ist nur einmal im Jahr" ("Вакен е само веднъж в годината") - супер разпяващ кавър на естрадния певец Петер Вакел и неговата "Scheiß drauf (Malle ist nur einmal im Jahr)", който със сигурност ще е хит на следващите издания на Вакен. Но да даваме подред. Албумът започва със скоростната "Wir lassen uns das Blödeln nicht verbieten", която може би е неразпознаваема пародия на песен на Тина Йорк от 1975-а, но не мога да съм сигурен. За слеващата "Panzer Dance" обаче съм сигурен - кавър е, при това на една комична сама по себе си песен, озаглавена "Burger Dance" на DJ Ötzi. Нататък се открояват получилата видео "Ich hätt gern mehr", веселяшката "Verliebt" и "Jetzt ist halt heut", кавър на култовата песен на Mary Hopkin "Those Were the Days". "Har Har Har" си прави бъзик с "La Grange" на ZZ Top, "Söderla!" е ненужна шумотевица, а "M.F.N. for J.B.O." закрива с агресивен китарен риф и нещо като рап метъл върху него. След нея има скрит трак, който е нещо като подигравка към рапа, но е спорно доколко това е нещо, което си заслужава слушането.

Винаги ще слушам J.B.O. с удоволствие, но този път очаквах повече от тях. Ясно е, че това е комедиен албум и няма за цел да впечатли с невероятно новаторство, но дори кавърите им този път не са чак толкова готини и запомнящи се. С изключение на откриващия трак и сигурния бъдещ концертен хит "Wacken ist nur einmal im Jahr", в "11" просто няма кой знае за какво да се хвана, че да дам по-висока оценка. Малките гегове този път са много скучни и сред тях дори има един стар виц, а това за мен, като човек, който професионално се занимава с хумор (нищо, че тук не ми личи много), е много досадно. Всеки път като видя на open mic някой да прави "стендъп" със стари вицове и ми иде да го замеря с пълна бутилка, та такова желание ме обзе и като чух "Alkoholprobe". Като изключим и 2-3 наистина скучни песни, комбинирани с ужасяващия стайлинг на музикантите, може съвсем да се зачуди човек има ли смисъл изобщо да си пуска тези чичаци в ужасни розови дрехи. Отвъд всичко това обаче "11" си остава фън за слушане. Поне няколко пъти.


+ + + + +
Забавен, разтоварващ, приятен за слушане и неангажиращ албум.
Няколко песни, които щастливците, добрали се до Вакен, вероятно ще слушат с години наред.
Предимно сполучливи кавъри и пародии на популярни и не толкова популярни песни.

- - - - -
Лигнята и немският хумор този път идват малко в повече.
Няма кой знае колко много нови запомнящи се песни.

IF YOU LIKE
Knorkator, Böhse Onkelz, Die Ärzte, Feuerschwanz, Excrementory Grindfuckers и др.

Автор: Testset
[6/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "J.B.O. - 11"