TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Letzte Instanz - Liebe Im Krieg

Posted by Today's Metal Crew On вторник, юли 05, 2016 1 коментара

Стилът: Gothic/Folk Rock/Metal
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: AFM
Отнема: ~47 минути


Когато бях оставил 6-ца за албума "Ewig" на Letzte Instanz, групата беше споделила ревюто с думите "Явно в България не оценяват добрата музика". Аз обаче не им се сърдя и ги разбирам - никой не харесва труда си недооценен от някакъв си там "критик" от някаква държава, от която рядко (да не кажа почти никога) излиза яка група "за износ". Само дето аз още мисля, че "Ewig" беше скучен. А следващият "Im Auge des Sturms" май ми беше дори по-скучен. Липсваха ми готините мелодии, цигулките, емоцията. И явно на Letzte Instanz също са им залипсвали, защото "Liebe im Krieg" звучи доста по-смело, по-освободено и като цяло по-добре от предшествениците си. И феновете имахме нужда от това.

Началото на албума нямаше как да е по-добро - заглавната "Liebe im Krieg" открива с красиви цигулки, надъхващ куплет с чудесна вокална мелодия и масивен припев. Следващата "Tränen aus Stein" също залага на зарибяваща мелодия, напрегнати цигулки и великолепен, забиващ се в главата припев: "Wein wein wein, deine tränen doch allein...". Отново цигулките са водещи и в "Steh auf!", а темпото пада в първата балада в албума "Tageslicht". Не крия, че рядко харесвам балади, но красотата на мелодията в тази просто не може да бъде пренебрегната. "Wir sind eins" започва като нещо средно между песен на Unheilig и Coldplay и има едно специфично "стадионно" чувство и грандиозност, които носи със себе си. "Reise" пък звучи като песен на Mono Inc. или Joachim Witt, което е малко странно, но не и задължително лошо.

Втората половина на албума идва с пианото в "Weiß wie der Schnee". Песента разчита най-вече на грандиозния си припев, но все пак не успява да блесне пред чутото досега. В приповдигнатата "Das Gerucht" се включва и виолончело, което продължава пътя си и в "Blutmond", кяото, точно както заглавната песен, се разгръща постепенно до нов грандиозен припев. "Unsere Tage" минава незабележимо като типичен пълнеж, за да дойде полуакустичната балада "Ich werde vor dir untergehen" (втора добра балада в един албум, направо не е за вярване) и за да може всичко да свърши с "Weite Welt". Този последен за албума трак също е балада, в която обаче нищо не се случва и играе ролята по-скоро на дълго аутро, отколкото на "същинска" композиция.

"Liebe im Krieg" е безспорна крачка напред след "Ewig" и "Im Auge des Sturms". И макар все още да не мога да открия по-як техен албум от "Götter auf Abruf", "Liebe im Krieg" се нарежда веднага след него в личната ми класация с албуми на Letzte Instanz. Тук вече мелодиите са на местата си, емоцията изглежда истинска, а желанието за правене на музика и реализирането на идеи е очевидно. И от това печелят всички.


+ + + + +
Много (и като количество, и като качество) готини и запомнящи се мелодии.
Чудесна употреба на цигулките и виолончелото.
Песни като "Liebe im Krieg" и "Tränen aus Stein" са сред най-добрите им в последните 10 години.


- - - - -
Малко по-неубедителна втора половина на албума.
Някой и друг скучен и/или пълнежен трак.

IF YOU LIKE
Subway To Sally, Staubkind, ASP, In Extremo, Lacrimosa, Mono Inc., Unheilig и др.

Автор: Testset
[7/10]

1 Response for the "Letzte Instanz - Liebe Im Krieg"

  1. Unknown says:

    Ще пиша тук понеже няма къде другаде - моля направете ревю на навия албум на Dust Bolt.
    А и не е лошо да помислете къде можем да искаме подобни работи :-)

    Благодаря