TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Evergrey - The Storm Within

Posted by Today's Metal Crew On събота, август 13, 2016 0 коментара

Стилът: Progressive Metal
От/Год: Швеция, 2016
Лейбъл: AFM
Отнема: ~59 минути


Преди две години бях критично настроен, докато слушах предния албум. Какво ли ме очакваше обаче сега? Честно казано, хич не ми влезе добре откриващата "Distance" и въпреки клипа към нея и напъните ми, пак нещо не ме грабна. Реших да си припомня няколко реда от мнението ми от 2014-та и това, че идеше реч за "сладникавост" изплува на преден план. Да, ама едно голямо "Браво!", че веднага се появи "Passing Through" и в едно със заглавието ѝ отмина онова първоначално чувство. Супер раздвижено звучене, готик пасажи, последвани от страхотен ритъм. Дайте няколко пъти шанс на тази песен и ви обещавам 100% удоволствие. Ех, как само с две композиции балансът е възстановен!

Следват традиционни Evergrey-ски попълнения - нещо съвсем нормално и закономерно. Стилът, изграждан толкова години, трябва да се поддържа. Изненадата (или всъщност не толкова) бе "My Allied Ocean". Ами да, могат го бе! Ето това е цвета, есенцята, багричката, която прави разликата. Какъв риф има само в началото! Дори само той е достатъчен да направи песента голяма. Вероятно са го разбрали тез момци, 'щото много точно са я вкарали в средата на албума - като един предел, от който обаче не следва спускане, а е възприет в смисъла на достигнатото високо ниво, на което трябва се поостане. И именно тази висока летва дава и основата на музиката до края. Сега, дали от добавените като гост вокалистки, дали от това, че материалът е по-читав (извинете ме за този израз), но фактът за мен е този.

Споменахме "My Alied Ocean", затова нека отбележим и двете попадения с Флор Янсен. Първото "In Orbit" е леееко до съвсем комерсиално, а супер барнатото "Disconnect" е истински хит. Страшно са се постарали да има от всичко в тази песен - има къде да покуфееш, има бавна част за размисъл, красив преход към припева и, разбира се, самият припев, за който чакаш известно време, плюс преливания от мелодия в мелодия. А Флор е толкова ненатрапчива, че направо кефи. Уникално добро! Лиричното излияние идва със семейния "The Paradox of the Flame", където гласът на Карина Инглунд сладко надделява над този на мъжа ѝ, но вероятно това не се случва само тук, в което няма нищо лошо, разбира се. Песента е вече и с клип, където можете да свържете музика с картина и да се порадвате на режисьорските умения на Патрик Улеус. И май-май това, което казах дотук, е достатъчно и сега единственото оставащо е албумът да излезе официално, да направи малко по-приятна историческата за нас дата 9-и септември и да получи високата си оценка не само от мен.


+ + + + +
Прекрасна многопластова музика, с много елементи на/за разсъждение.
Почти "денс" елементите в "Passing Through".
Флор Янсен и Карина Инглунд.


- - - - -
Слабичко начало за толкова претенциозно силен албум.
Липсата на повече от духа на "My Alied Ocean".
Очаквах повече от заглавната "The Storm Within".


IF YOU LIKE
Lake of Tears, Vanden Plas, Threshold, Masterplan, Tad Morose, Conception, CIIC и др.

Автор: Nightice
[8.5/10]

0 Response for the "Evergrey - The Storm Within"