TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ignea - Sign of Faith

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, февруари 13, 2017 2 коментара

Стилът: Modern/Oriental Metal
От/Год: Украйна, 2017
Лейбъл: -
Отнема: ~46 минути


Много групи обожават да правят антирелигиозни песни, но почти всички са насочени срещу християнството. И докато аз не мога да се засегна, тъй като съм агностик, не мога да не се дразня, че всички се правят на големи мъже срещу християнството, но се насират в гащите, щом стане дума за ислям. Както казва комикът Джими Кар - лесно е да се говори срещу християнството, защото какво ще ти направят християните - ще ти простят? Виж, някои мюсюлмани са по-избухливи на тази тема. Затова много приятно се учудих, че този албум почва с песен срещу криворазбраната форма на ислям, която терористите изповядват.

Дори мирните мюсюлмани (а и християни) обаче могат да се засегнат от "Şeytanu Akbar", което в превод значи "дяволът е велик". За щастие, на нас не ни дреме кой каква религия изповядва. Да, уважаваме изборите ви на въображаеми приятели, но само ако не ги навирате в лицата на другите и се държите с уважение към всички, независимо от расата, пола, етноса, религията и сексуалната им ориентация. Затова предлагам да приемем този трак просто като едно страхотно начало на "The Sign of Faith"! Младата вокалистка Олга (Хеле) Богданова бързо впечатлява с плътния си и мек глас, а впоследствие - и с неочаквано здравите си ревове. "Alexandria" продължава в същия дух - с мощни китарни рифове, супер мелодичен припев и още ориенталски мотиви в духа на Orphaned Land. И тъкмо се сетих за тях и дойде "Petrichor" (не, не се превежда "Петричанинът"), в която гостува Йоси Саси - бивш, но дългогодишен член именно на тази група, а клавиристът Евгени Житнюк също се включва с дори още по-екстремни вокали.

"Theater of Denial" рязко сваля оборотите и нивото на екстремност, а следващата "Jahi" се разлива в близо 8 много красиви минути, като в средата на песента китарите рязко се втежняват, заигравайки се великолепно с ориенталския инструментал. Подобаващо избраните сингли "Halves Rupture" и "Alga" пък са разделени от кратката, но съдържателна "Last Chosen by You", в която немалка роля играе тамбурата. Само че колкото и да се наслаждавам на гласа на Хеле, не съм сигурен, че "How I Hate the Night" се вписва добре в албума - песента се състои само от симфоничен инструментал и глас и звучи като излязла от някой друг, симфо-епичен албум, а не от този тук. Финалът обаче ме смаза от кеф! "Leviathan" е кавър на не особено популярния електронен проект Ultra Sheriff, а версията, която са направили Ignea, е превърнала песента в един изключително зарибяващ електро метъл трак. Пак, можем да се зачудим дали тази песен има място точно в този албум, но в случая говорим за кавър, при това толкова як, че просто няма как да се оплаче човек.

Ignea е много, ама много млада група и е направо зашеметяващо как са записали толкова изпипан и многопластов албум, при това с толкова добър звук. Единствената типична "грешка на младостта", която се забелязва е, че често минава твърде много време, докато се включат първите вокали, но тук вече говорим за търсене на кусури под дърво и камък. "The Sign of Faith" е един изключителен дебют на една страшно талантлива група от украински музиканти и много се радвам, че ги открих точно навреме за дебюта им. Чуйте го и вие, ако си падате от групите в графата "If You Like"!


+ + + + +
Многопластов, добре изпипан албум с купища ориенталски мотиви и тежък, модерен звук.
Много професионално структурирани композиции, при това от толкова млада група.
Гласът на Хеле Богданова се излива по един рядко прекрасен начин.
Изключително добро качество на продукцията, особено като за дебютен албум.

- - - - -
Някои прекалено дълги пасажи без вокали, които малко натежават сами по себе си.
1-2 трака на финала, за които можем да поспорим дали се вписват достатъчно добре в албума.
 
IF YOU LIKE
Orphaned Land, Myrath, Lacuna Coil, Beyond The Black, Elis, The Agonist и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

Categories: , , , , , , , , ,

2 Response for the "Ignea - Sign of Faith"

  1. Анонимен says:

    Аз съм супер разочарован, че "Petrichor" не е посветена на петричани. Не знам как ще изслушам сега албума докрай.

  2. Васил Андреев says:

    За мене албума е абсолютна десятка тъй като не споделям минусите отбелязани в края на ревюто:
    -1."Някои прекалено дълги пасажи без вокали, които малко натежават сами по себе си" - несериозен довод бих казал.Начало на песента 20-30 сек. ,край на песента 20-30 сек. при все това само в 2 от песните в албума.
    -2."1-2 трака на финала, за които можем да поспорим дали се вписват достатъчно добре в албума."How I Hate the Night" е приличен завършек на албума(в случай ,че нямаше Левиатан) макар и на мене да ми се иска нещо по сериозно,втори невписващ се трак за мене няма. Благодаря на екипа на Тodaysmetal, че ме светнахте за тази банда.