TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Vintersorg - Till Fjälls (Del II)

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юни 01, 2017 2 коментара

Стилът: Epic/Melodic Black/Folk Metal
От/Год: Швеция, 2017
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~52(+25) минути


Скоро ще станат 20 години, откакто Vintersorg издадоха дебютния си албум "Till Fjälls". И макар днес групата да звучи много по-различно, усещането в "Till Fjälls (Del II)" е много близо именно до този култов дебют. Снегът, планината, ледниците, лавините и зимата са в сърцевината на албума, а блек/фолк метъл звученето определено е по-силно, отколкото в предишните няколко албума на групата. Както самият Vintersorg казва: "Това не е опит за класическо продължение, а по-скоро близнак, намиращ отдавна изгубения си брат" и това е важно да се знае от всеки, който очаква абсолютно същото звучене като от дебютния албум.

Още тук е редно да спомена, че аз станах фен на Vintersorg именно в последните години и няма да ви лъжа, че съм особен фен на първите им албуми, включително и на "Till Fjälls". Аз се превърнах във фен чак след като групата пое по различен път, с по-сложни структури на композициите, по-малко блек метъл и по-голям акцент върху чистите вокали. "Till Fjälls (Del II)" обаче идеално комбинира стария и новия стил на Vintersorg, като ясно се усещат препратки към миналото на групата. Така например брилянтният, смесващ зашеметяващи мелодии и блек отварящ трак "Jökelväktaren" (шведският никога не е звучал толкова красиво, колкото с чистите вокали на Vintersorg в този трак!) е своеобразено продължение на "Jökeln" от дебютния албум, а "Fjällets mäktiga mur" - на заглавната "Till Fjälls" от 1998-а.

Друг важен факт е, че в този албум няма слаба или посредствена песен. Но дори в тази изпълнена със силни тракове среда е лесно да се откроят най-силните сред тях. Така например "Lavin" започва леко, а после, досущ като лавина, помита всичко по пътя си надолу по склона, докато накрая не се спира в клисурата. Друга композиция, събираща на едно място минало и настояще, е епичната "Vinterstorm", която няма много сложна структура, но за сметка на това има убийствено добър припев, независимо дали е изпят с чисти или блек вокали. Още един припев прави страхотно впечатление и това е този в "Allt mellan himmel och jord", където зарибяваща мелодия и поетичен текст се сливат в една запомняща се комбинация. Закриващата "Vårflod" пък се откроява с наличието на дамски вокали (дело на Cia, която пее и в някои от песните от 1998-ма).

But wait, there's more! Вторият диск съдържа още цели 4 неиздавани песни, написани още между 96-а и 98-а и записани в новия си вид като бонуси към този албум. И четирите песни са адски добри, като се почне от "Tillbaka till källorna" (грубо преведено - "Обратно към корените", красноречиво заглавие) с нейния супер мелодичен припев, мине се през "Köldens borg" и "Portalen" (има да си пеете тая дума в припева) и се стигне до безкрайно красивата акустична "Svart måne", която може да мине и за неофолк композиция. Пуснах си я два пъти поред, като и двата пъти буквално настръхнах, при това без дори да разбирам текста ѝ (освен заглавието), затова определено препоръчвам да я слушате с повишено внимание, когато стигнете до нея.

За по-старите фенове на Vintersorg може би подобно твърдение би било пресилено, но аз намирам "Till Fjälls (Del II)" за по-силен албум от дебютния на групата и може би за най-силния в кариерата им изобщо. В случая дори не говоря като фенбой, защото не бих могъл да кажа и че харесвам всички композиции в албума. Встрани от субективното, вече в рамките на обективно, този албум е безгрешен. И все пак субективизмът е единственото нещо, което ме спира от това да дам максимална оценка на "Till Fjälls (Del II)". Знам, че "харесва ми" и "не ми харесва" е на ниво "шести клас, втория срок", но така и не успях да "усетя" песни като "Tusenåriga stråk" и "Obygdens pionjär", например. Отвъд тях обаче настръхнах повече пъти, отколкото очаквах, а зарибяващите припеви с чистите вокали на Vintersorg ми изпълниха душата за месеци напред.


+ + + + +
Общо 77 минути на детайлно изпипани композиции.
Великолепно съчетание на красота и мелодия с екстремно блек звучене.
Среща на новото звучене на Vintersorg с корените на групата.
Зимната планинска атмосфера рядко се описва така брилянтно само с музика.
Текстовете, макар и на шведски, са направо поетични, а на места дори социално отговорни.

- - - - -
Поне на мен ми беше малко трудно да "усетя" някои композиции.

IF YOU LIKE
Borknagar, Ihsahn, Týr, Falkenbach, Moonsorrow, Månegarm, Heidevolk и др.

Автор: Testset
[9.5/10]

2 Response for the "Vintersorg - Till Fjälls (Del II)"

  1. Анонимен says:

    Тези не са ли шведи,а гледам пише друго в графата "От:"?

  2. Да, шведи са си, грешка преди постването :D